6 Μαρτίου 2015

Ποιος ήταν ο πρώτος Έλληνας ηθοποιός στο Χόλιγουντ;

Πόσοι είναι οι Έλληνες ηθοποιοί στο Χόλιγουντ; Με τη στενή έννοια, δηλαδή όσοι γεννήθηκαν στην Ελλάδα και μιλούν τα ελληνικά καλύτερα από τ' αγγλικά, ελάχιστοι - για την ακρίβεια κανένας. Υπό την ευρεία έννοια, όσοι κατάγονται έστω από τον ένα γονιό ή από τον ένα μόνο παππού (ή γιαγιά), ο αριθμός τους καταλήγει να είναι αμέτρητος. Ποιος όμως ήταν ο πρώτος Έλληνας ηθοποιός, που βρέθηκε στη μεγαλύτερη κινηματογραφική βιομηχανία του πλανήτη; Πότε συνέβη αυτό; 

Θα έπρεπε να γίνει μια συστηματική έρευνα και να γραφτεί ολόκληρο βιβλίο για τον Γεώργιο Ρήγα, τον πρώτο Έλληνα ηθοποιό, που πρωταγωνίστησε σε ταινία του Χόλιγουντ. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία γι' αυτόν - σίγουρα όχι στο ίντερνετ - ούτε η συγκεκριμένη ανάρτηση μπορεί να δώσει πολλές λεπτομέρειες. Ωστόσο, η πληροφορία ότι αυτός, ο Γεώργιος Ρήγας, υπήρξε ο πρώτος Έλληνας ηθοποιός στην Αμερική επιβεβαιώνεται τόσο από αμερικανικά, κινηματογραφικά περιοδικά της εποχής του, όσο και από τις ελληνικές εφημερίδες της ομογένειας στη Νέα Υόρκη. 
Γεννήθηκε στη Σπάρτη το Νοέμβριο του 1890. Έπαιξε σε κάποιες θεατρικές παραστάσεις στην Ελλάδα, ενώ κάποια στιγμή βρέθηκε στη Νέα Υόρκη μαζί μ' έναν ελληνικό θίασο παίζοντας το Ρωμαίο στο κλασικό δράμα του Σέξπιρ, "Ρωμαίος και Ιουλιέτα". Σε κάποιο θέατρο της Νέας Υόρκης τον εντόπισε και η Μαίρη Πίκφορδ, η οποία και τον εισήγαγε στην τέχνη του κινηματογράφου προτείνοντάς του να παίξει στην ταινία της με τίτλο "Love Light".
Από τότε "κατώρθωσεν βασιζόμενος μόνον εις το τάλαντόν του, εις την μελέτην του και την αυτοπεποίθησιν επί της αξίας του διά να διαδραματίση σπουδαίους ρόλους εις κινηματογραφικά έργα πολύκροτα και πολυδάπανα", υπογράμμιζε η ελληνική εφημερίδα της Νέας Υόρκης "Εθνικός Κήρυξ" στις 09.02.1935, με αφορμή την επιστροφή του Ρήγα στο Μπρόντγουεϊ, ύστερα από δεκαετή απουσία στο Χόλιγουντ, όπου είχε συμμετάσχει σε περισσότερες από είκοσι ταινίες, όπως "Beau Ideal", "Forbitten Adventure", "Danger Island", "Battling ith Bufallo Bill", "Trapped", "Riders of the North", "City Streets" κ.ά..
Εν τω μεταξύ, στο Χόλιγουντ βρέθηκε και ο αδερφός του, Πέτρος (ή Pedro, όπως τον έγραφαν οι αμερικανικές εφημερίδες), ο οποίος επίσης συμμετείχε σε πολλές ταινίες του Χόλιγουντ - σε μικρούς ρόλους κι αυτός.
Σύμφωνα με τη Wikipedia, ο Γεώργιος Ρήγας έπαιξε συνολικά σε περισσότερες από 100 ταινίες. Η τελευταία του εμφάνιση ήταν στο "Σημάδι του Ζορό" ("The Mark of Zorro"), λίγο προτού φύγει από την ζωή στις 13 Δεκεμβρίου 1940 σε ηλικία 50 ετών. Στη Wikipedia δημοσιεύεται και η παρακάτω φωτογραφία του, από τη συμμετοχή του στην ταινία "Daniel Boone" το 1936, στην οποία ο Ρήγας υποδυόταν έναν... Ινδιάνο. Από τότε ακόμη οι Έλληνες χρησιμοποιούνταν στο Χόλιγουντ για ν' αναπαραστήσουν κάθε λογής λαούς - εκτός των.. Ελλήνων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου