5 Απριλίου 2015

Οι πρώτοι Έλληνες μετανάστες στην Πρετόρια της Νοτίου Αφρικής γιορτάζουν το Πάσχα του 1910 [φωτογραφία]


Η φωτογραφία έχει μεγάλη ιστορική αξία, καθώς οι 22 άνθρωποι που ποζάρουν στο φωτογραφικό φακό (εκ των οποίων μόλις μία γυναίκα και ένα μωρό), ήταν ορισμένοι από τους πρώτους Έλληνες μετανάστες, που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή της Πρετόρια της Νοτίου Αφρικής. 

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα omogeneia.ana-mpa.gr, οι πρώτοι Έλληνες εγκαταστάθηκαν στην πόλη το 1906 και αριθμούσαν 120 άτομα, ενώ δυο χρόνια αργότερα ίδρυσαν τον πρώτο οργανισμό της ελληνικής κοινότητας Πρετόρια. Οι άνθρωποι της φωτογραφίας συγκεντρώθηκαν στο τεράστιο φύλλωμα δένδρων του Τρανσβάαλ (όπως ονομάζεται η βορειοανατολική επαρχία της Νοτίου Αφρικής) για να γιορτάσουν το Πάσχα (πιθανότατα του 1910) με έντονο το άρωμα Ελλάδας, αφού αντί για κόκκινα αβγά κρατούν μια ελληνική σημαία.
Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε στο Ημερολόγιο Σκόκου 1911, αλλά δυστυχώς δεν αναφέρονται τα ονόματα των ανθρώπων - ορισμένων έστω από αυτούς. Απλά το βιβλίο σημείωνε ότι η λήψη της φωτογραφίας έγινε στο "θαυμασιώτερον εις μέγεθος και φύλλωμα δένδρον της Νοτίου Αφρικής", που βρισκόταν σε απόσταση πέντε μιλίων από την πόλη της Πρετόρια και αποτελείτο από τρεις ευμεγέθεις κορμούς, μεταξύ των οποίων υπήρχε τόσο μεγάλη ελεύθερη έκταση, "ώστε δύνανται να σκιασθώσιν υπ' αυτό υπετριακόσια άτομα εν ανέσει". Εκεί συνήθιζαν να γιορτάζουν κάθε χρόνο το Πάσχα οι Έλληνες μετανάστες της περιοχής, ενώ οι 22 της φωτογραφίας δεν αποτελούσαν παρά ένα μικρό μονάχα γκρουπ από τα πολλά που βρίσκονταν στο χώρο αυτό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου