11 Ιουνίου 2015

Απόψεις της Θεσσαλονίκης πριν 100 χρόνια [5 εικόνες]

Τον Απρίλιο του 1915, δηλαδή σχεδόν δυόμιση χρόνια μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, η μηνιαία περιοδική έκδοση της ελληνοαμερικανικής εφημερίδας Ατλαντίς φιλοξενούσε ένα αφιέρωμα στη "νύφη του Θερμαϊκού" - ή "κυρία του Αιγαίου πελάγους", όπως την προσδιόριζε ο συντάκτης. Το αφιέρωμα συνοδευόταν από φωτογραφίες διαφόρων γωνιών της πόλης, παρότι "επί των λιθοστρώτων και ενίοτε αδιεξόδων οδών της πόλεως ήρχισαν ήδη να κατασκευάζωνται ευρείαι και δενδρόφυτοι λεωφόροι μετά ωραίων πεζοδρομίων, οικοδομαί δε υψηλαί ανεγείρονται, και νέα καταστήματα καθημερινώς ανοίγονται, προαγγέλοντας το λαμπρόν μέλλον της Θεσσαλονίκης". Βέβαια, η μεγάλη πυρκαγιά του 1917 θα κατέστρεφε ένα μεγάλο τμήμα της πόλης, που δεκαετίες αργότερα θα τσιμεντοποιούταν ανελέητα, όπως και οι περισσότερες ελληνικές πόλεις. Πώς όμως ήταν πριν 100 χρόνια η προκυμαία της Θεσσαλονίκης, η περιοχή γύρω από τη λεωφόρο Νίκης, αλλά και οι ορθόδοξες εκκλησίες της πόλης, πλαισιωμένες από μιναρέδες ως κατάλοιπο της οθωμανικής κυριαρχίας επί πέντε αιώνες; Οι 5 εικόνες που ακολουθούν, μας δίνουν μια πολύ μικρή γεύση.






























2 σχόλια:

  1. Τώρα ανακάλυψα τη σελίδα σου κι έχει πολύ ενδιαφέρον. Θα ξεκινήσω αν σχολιάζω από εδώ κ θα σχολιάσω κι αλλού.
    Είσαι σίγουρος ότι είναι όντως η Θεσσαλονίκη;
    Η πρώτη οκ και η δεύτερη ίσως. Η τρίτη και η τετάρτη αποκλείεται! Μάλλον από Κωνσταντινούπολη πρέπει να είναι. Ο Αγ. Δημήτριος είναι βασιλική χωρίς τρούλο και ο Αγ. Γεώργιος (Ροτόντα) δεν έχει καμμιά σχέση με αυτό που φαίνεται στη φωτογραφία.
    Η τελευταία πρέπει να είναι το Γενί Τζαμί και το μετέπειτα Αρχαιολογικό Μουσείο. Καμμιά σχέση με την Αγία Σοφία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοίτα, οι φωτογραφίες προέρχονται, όπως γράφω και στην ανάρτηση, από ένα αφιέρωμα στην πόλη της Θεσσαλονίκης, που δημοσιεύτηκε στο μηνιαίο περιοδικό της ελληνοαμερικανικής εφημερίδας Ατλαντίς τον Απρίλιο του 1915. Υπήρχαν και άλλες τρεις φωτογραφίες που παρέλειψα (δύο με ατμόπλοια να προσεγγίζουν το λιμάνι και μια φωτογραφία του Λευκού Πύργου, ο οποίος ήταν... όπως σήμερα, γι' αυτό και θεώρησα περιττό να την ανεβάσω). Το αφιέρωμα δεν είχε μόνο φωτογραφίες, αλλά και κείμενο, οπότε υποθέτω ότι ο συντάκτης είχε όντως βρεθεί στην πόλη. Άλλωστε, οι λεζάντες κάτω από την κάθε φωτογραφία είναι της εφημερίδας. Τώρα, αν έπαιξε κάτι άλλο και έβαλαν φωτογραφίες άσχετες (είτε από λάθος είτε για να γεμίσουν τις σελίδες), δεν το γνωρίζω. Η αλήθεια είναι ότι ειδικά για τη Ροτόντα είχα κι εγώ κάποιες αμφιβολίες κυρίως λόγω του περιβόλου, από την άλλη πάλι απ' όσα ξέρω η σημερινή Θεσσαλονίκη λίγη σχέση έχει σε σχέση με πριν 100 χρόνια...

      Διαγραφή