11 Ιουνίου 2015

Πώς ήταν πριν από πολλές, πολλές δεκαετίες η περιοχή της Αττικής; 11 εικόνες

Ταξίδι στο χρόνο με 11 εικόνες από διάφορες περιοχές της Αττικής σε διαφορετικές περιόδους ξεκινώντας από την περίοδο της ελληνικής επανάστασης και μέχρι το 1930. Ορισμένες εικόνες είναι εξαιρετικής ποιότητας, άλλες όχι και τόσο. Δεν έχει σημασία. Σε αυτές αποτυπώνεται η μετάλλαξη όχι μόνο της Αθήνας, αλλά και του Πειραιά, του Αμαρουσίου και του Πόρου. Χωρίς νοσταλγία για κάτι που δεν ζήσαμε και που δεν περιοριζόταν απλά σε μια ρομαντική αίσθηση που οι άνθρωποι συνηθίζουν να έχουν για το παρελθόν, αλλά μια ευκαιρία να μάθουμε πώς πέρασε ο χρόνος άφηνε κάθε φορά το αποτύπωμά του.

Σκίτσο από την περιοχή της Ακρόπολης, που χρονολογείται στην περίοδο της επανάστασης.


Φωτογραφία που λήφθηκε από τη βορειοανατολική πλευρά του Λυκαβηττού γύρω στα 1870 και εικονίζει την περιοχή γύρω από τα Πατήσια. Ουσιαστικά, τα μόνα κτίρια που υπάρχουν είναι το Πολυτεχνείο και το Εθνικό Μουσείο στ' αριστερά και τα παλιά Ιππικά στα δεξιά.
Η ίδια περιοχή - πυκνοκατοικημένη, αλλά χωρίς πολυκατοικίες - το 1930.
Φωτογραφία από το λόφο του Σχιστού με κατεύθυνση την πλατεία Ομονοίας γύρω στα 1870. Το κτίριο μπροστά αριστερά είναι της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής. 
Η ίδια περιοχή το 1930.
Γενική άποψη της πόλης των Αθηνών από την υπώρεια του Λυκαβηττού το 1870, ληφθείσα από το φωτογράφο Οικονόμου.Το λιμάνι του Πειραιά το 1870, όπως αποτύπωσε με την κάμερά του ο Γιαννόπουλος - φωτογράφος της εποχής.Η διασταύρωση των οδών Σταδίου και Βουκουρεστίου (τότε Αγχέσμου) το 1911.Ο σιδηροδρομικός σταθμός Αμαρουσίου το 1911.Μέρος της πλατείας Αμαρουσίου γεμάτης με παραθεριστές το καλοκαίρι του 1911.

Άποψη του Πόρου το 1915.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου