20 Ιουνίου 2015

Ελληνίδες ηθοποιοί σε τηλεοπτικούς ρόλους μακριά από τις πραγματικές τους ηλικίες

Ο ηθοποιός δεν έχει ηλικία, με την έννοια ότι μπορεί να παίζει ρόλους διαφόρων ηλικιών είτε στο θέατρο είτε στον κινηματογράφο είτε στην τηλεόραση. Είναι μια από τις ενδιαφέρουσες προκλήσεις της υποκριτικής τέχνης. Μερικές φορές το ηλικιακό χάσμα ανάμεσα στον ηθοποιό και το ρόλο του ή σε σύγκριση με κάποιον συμπρωταγωνιστή (που υποτίθεται ότι παίζει το παιδί του ενώ στην πραγματικότητα και οι δύο είναι σχεδόν συνομήλικοι) είναι πέρα από κάθε φαντασία ή λογική, όπως επιβεβαιώνουν τα παρακάτω παραδείγματα Ελληνίδων ηθοποιών, που στην τηλεόραση υποδύθηκαν γυναίκες πολύ μεγαλύτερες ή πολύ μικρότερες σε σχέση με την πραγματική τους ηλικία.

Ιστορία έγραψε στην ελληνική τηλεόραση η Μπέτυ Βαλάση ως "Λωξάντρα" το 1980. Η ηθοποιός ήταν 43 ετών, ηλικία αρκετά κοντά με εκείνη της ηρωίδας στα πρώτα επεισόδια του σίριαλ, μόνο που στο μεγαλύτερο μέρος του σίριαλ η Λωξάντρα ήταν από μεγαλύτερη έως... πολύ μεγαλύτερη ηλικιακά. 


Σε τηλεοπτική συνέντευξή της το 2014, η Χρύσα Ρώπα αποκάλυψε ότι ήταν 58 ετών. Δηλαδή το 1992, όταν υποδυόταν την τηλεοπτική γιαγιά της 29χρονης - τότε - Ελένης Ράντου στο "Αχ, Ελένη!", ήταν μόλις 36! Βέβαια, η "γιαγιά Ελένη" ήταν αρκετά ευκίνητη και ζωηρή για την ηλικία της, παραπέμποντας μάλλον σε "μαμά", αλλά σε κάθε περίπτωση δεν πρόδιδε την πραγματική ηλικία της ηθοποιού, που για πρώτη φορά έγινε ευρύτερα γνωστή μέσα από το συγκεκριμένο σίριαλ - κι ας μην ήταν αυτή η πρώτη της τηλεοπτική εμφάνιση. 


Στα τέλη της δεκαετίας του '90, στο Mega προβλήθηκε μια από τις λιγότερο πετυχημένες, τηλεοπτικές σειρές του Γιάννη Μπέζου, ο "Αριστοτέλης ο Άριστος". Τη μητέρα του Μπέζου υποδυόταν η κατά δύο χρόνια... μικρότερή του Ελισάβετ Κωνσταντινίδου!



Ακριβώς αντίθετη είναι η περίπτωση της Τζοβάνας Φραγκούλη. Γεννημένη το 1956, η ηθοποιός ήταν ένα από τα "παιδιά θαύματα" του ελληνικού κινηματογράφου, με συμμετοχές σε διάφορες ταινίες της δεκαετίας του '60, όπως ο "Λουστράκος". Από τα μέσα της δεκαετίας του '80, όταν θα είχε πλέον κλείσει τα 30, η Φραγκούλη συμμετείχε σε αρκετές σειρές του Γιώργου Κωνσταντίνου, υποδυόμενη συνήθως μια κοπέλα γύρω στα 20: άλλες φορές ήταν φοιτήτρια της δραματικής σχολής ("Τρεις κι ο κούκος"), άλλες φορές ένα ανερχόμενο μοντέλο ("Η αλεπού κι ο μπούφος") ή μια νεαρή καλλιτέχνης και πάλι γύρω στα 25 ("Πατήρ, υιός και πνεύμα" το 1989). Αποκορύφωμα της αδιασάλευτης, τηλεοπτικής νιότης της ήταν η συμμετοχή της στη σειρά "Παντρεμένοι ανύπαντροι" το καλοκαίρι του 1994, όταν η 38χρονη ηθοποιός υποδύθηκε μια κοπέλα που μόλις τελείωσε το πανεπιστήμιο, γυρίζει στην Αθήνα και κρύβει από τους πλούσιους γονείς της το γάμο της μ' ένα νέο ταπεινής καταγωγής - ένα παρωχημένο σενάριο, που δίκαια μπορεί να θεωρηθεί η μεγαλύτερη αποτυχία του Γιώργου Κωνσταντίνου, που υπέγραφε το σενάριο.


Μεγάλο ηλικιακό μπέρδεμα και για τις Ντίνα Κώνστα και Νένα Μεντή στο "Δις εξαμαρτείν". Τι κι αν είχαν διαφορά μόλις επτά χρόνια, η Κώνστα δεν υποδυόταν τη μεγάλη αδελφή της Μεντή, αλλά τη μητέρα της. Όταν ξεκίνησε να προβάλλεται η σειρά (Οκτώβριος 1993), η πρώτη ήταν 55 ετών και η δεύτερη 48. Δεν χωρά αμφιβολία πάντως ότι η Νένα Μεντή τόσο στις "Χάριτες" όσο και στο "Δις εξαμαρτείν" έπειθε περισσότερο ως μια γυναίκα κοντά στα 40 παρά κοντά στα 50.




Σχετικά θέματα:
7 τηλεοπτικές μανάδες που έγραψαν ιστορία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου