30 Αυγούστου 2015

Τι είναι το φλάκα, το ναρκωτικό που αναστατώνει τη Φλόριντα;


Λέγεται φλάκα. Είναι ένα νέο ναρκωτικό, που ξεκίνησε από την Φλόριντα σημειώνοντας θραύση λόγω του αστεία παράξενου ονόματός του, που το κάνει να μοιάζει επικίνδυνα ακίνδυνο, αλλά και του εξαιρετικά χαμηλού κόστους (μόλις 5 δολάρια!), ενώ σταδιακά άρχισε να επεκτείνεται και σε άλλες αμερικανικές πολιτείες. 

Πρόκειται για ουσία τύπου α-PVP, η χημική σύνθεση της οποίας μοιάζει με τα ναρκωτικά σύνθετης καθινόνης (κοινώς "άλατα μπάνιου", που επίσης είχαν προκαλέσει μεγάλη αίσθηση την περίοδο 2011-2013). Έχουν μορφή κρυστάλλου σε λευκό ή ροζ χρώμα και πολύ άσχημη μυρωδιά. Η χρήση τους γίνεται με πολλούς τρόπους: τρώγονται, εισπνέονται, είναι ενέσιμα ή ατμοποιούνται και εισπνέονται με ηλεκτρονικά τσιγάρα και κάθε παρόμοια συσκευή. Ωστόσο, ειδικά η χρήση τους με τη μορφή ατμού είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για την κατανάλωση υπερβολικής δόσης. 

Όχι βέβαια ότι σε άλλη μορφή θα ήταν ένα άκακο ναρκωτικό - κάθε άλλο! Το φλάκα μπορεί να προκαλέσει "παραλήρημα ενθουσιασμού", δηλαδή υπερδιέγερση, παράνοια, παραισθήσεις και κατ' επέκταση βίαιη επιθετικότητα, αυτοτραυματισμούς και αυτοκτονίες. Σ' ένα από τα πολλά ρεπορτάζ των αμερικανικών ΜΜΕ για το νέο αυτό ναρκωτικό, χρήστης ανέφερε ότι δεν θυμόταν τίποτε απ' όσα είχαν συμβεί επί δύο ημέρες μετά την κατανάλωση. Πολλοί επίσης έχουν πεθάνει από καρδιακή προσβολή, ενώ έχει διαπιστωθεί αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος (εξ αιτίας της χρήσης του φλάκα) και πρόκληση νεφρικής βλάβης ή νεφρικής ανεπάρκειας. 

Πολλά βίντεο έχουν δημοσιευτεί στο youtube και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που δείχνουν τις παραληρηματικές συμπεριφορές ανθρώπων που κατανάλωσαν φλάκκα. Τα βίντεο αυτά έγιναν viral συγκεντρώνοντας μεγάλο αριθμό παρακολουθήσεων, πολλοί γελούν με τις περίεργες συμπεριφορές των χρηστών, που μοιάζουν με ζόμπι (ένα είδος διαδικτυακού μπούλινγκ είναι κι αυτό), όμως είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να υποτιμηθεί η επικινδυνότητα του ναρκωτικού. Μην την υποτιμάτε! Είναι ίσως αστείο να υποδύεσαι ένα ζόμπι, όχι όμως να χάνεις στ' αλήθεια την επαφή με την πραγματικότητα, απλά και μόνο για να πλουτίσεις τις τσέπες ανθρώπων που αδιαφορούν για το αν ζεις ή πέθανες εξ αιτίας τους. 



Σχετικά θέματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου