26 Αυγούστου 2015

Έρευνα-έκπληξη: Είναι η Κύπρος η πέμπτη ασφαλέστερη χώρα στον πλανήτη; Ψηλά και η Ελλάδα στην "ασφάλεια της καθημερινής ζωής"

Μια ενδιαφέρουσα, αλλά διαφορετική από τις συνηθισμένες έρευνα και ανάλυση της προσωπικής ασφάλειας των πολιτών παρουσίασε η εταιρία Value Penguin. Με πρόθεση να καταγράψει την "ασφάλεια στην καθημερινή ζωή", η εταιρία βασίστηκε σε επτά πολύ συγκεκριμένα, ειδικά επιλεγμένα κριτήρια και το αποτέλεσμα εκπλήσσει, καθώς η Κύπρος χαρακτηρίζεται η πέμπτη ασφαλέστερη χώρα στον κόσμο σε επίπεδο καθημερινότητας. Πολύ καλή είναι η θέση και της Ελλάδας.

Όπως αναφέρεται στη σχετική σελίδα της Value Penguin, η έρευνα βασίστηκε σε επτά μεγέθη: πληθυσμός, εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, ο αριθμός των αστυνομικών (ανά 100.000 κατοίκους), αριθμός θανάτων από τροχαία ατυχήματα (ανά 100.000 κατοίκους), αριθμός κλοπών (ανά 100.000 κατοίκους), αριθμός επιθέσεων (ανά 100.000 κατοίκους) και προσδοκώμενος μέσος όρος ζωής. 
Με βάση τα αποτελέσματα από τα στοιχεία, τα οποία υπολογίστηκαν με διαφορετικό δείκτη βαρύτητας, και λαμβανομένου υπόψη του πληθυσμού της καθεμιάς από τις 107 χώρες, για τις οποίες υπήρχαν διαθέσιμα, μετρήσιμα στοιχεία, οι 5 ασφαλέστερες χώρες σύμφωνα με τη Value Penguin είναι:
1. Ελβετία
2. Σιγκαπούρη
3. Ισπανία
4. Ιαπωνία
5. Κύπρος

Κι επειδή οι ίδιοι οι αναλυτές παραδέχονται ότι ενδεχομένως είναι άδικο να συνυπάρχουν στον ίδιο πίνακα μικρές πληθυσμιακά χώρες με τα μεγάλα κράτη του πλανήτη, δημιουργήθηκαν τρεις διαφορετικοί πίνακες με βάση τον πληθυσμό: κάτω των πέντε εκατομμυρίων (όπου η Κύπρος είναι πρώτη, η πιο ασφαλέστερη δηλαδή των "μικρών" κρατών του πλανήτη), μεταξύ πέντε και είκοσι εκατομμυρίων, και τέλος οι χώρες με πληθυσμό άνω των είκοσι εκατομμυρίων κατοίκων.
Η Ελλάδα ανήκει στη δεύτερη κατηγορία και κατατάσσεται... τρίτη, πίσω από την Ελβετία και τη Σιγκαπούρη. Λιγότερο ασφαλείς από την Ελλάδα στην ίδια κατηγορία κρατών είναι η Ολλανδία, το Χονγκ Κονγκ, το Ισραήλ, η Σερβία, η Σουηδία, η Νορβηγία και η Δανία. (Αρκετά χαμηλές οι επιδόσεις για τα σκανδιναβικά κράτη!)

Εδώ είναι και το λινκ: 2015 Safest Countries in the World

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου