9 Νοεμβρίου 2015

Η γυναίκα που μεταμορφώθηκε σε άνδρα και έπαιξε σε ανδρική ομάδα ποδοσφαίρου, για ν' αποδείξει ότι είναι αντάξια των ανδρών ποδοσφαιριστών [βίντεο]


Σε ρόλο σύγχρονης Καλλιπάτειρας, με τη διαφορά βέβαια ότι τόσο γενικά στον αθλητισμό όσο και ειδικά στο ποδόσφαιρο οι γυναίκες σήμερα δεν είναι αποκλεισμένες, μια 21χρονη Ισπανίδα μεταμφιέστηκε σε άνδρα και αγωνίστηκε σε ανδρική ομάδα ποδοσφαίρου θέλοντας να τεστάρει τις ικανότητές της και να τις συγκρίνει με αυτές των ανδρών.

Η ιδέα ανήκε στην τηλεοπτική εκπομπή El Hormiguero ("Η Μυρμηγκοφωλιά" στα ελληνικά) του καναλιού Antena 3, που προσεγγίζει θέμα επιστημονικά με χιουμοριστικό τρόπο. Βέβαια, ο σκοπός της δημοσιογραφικής ομάδας δεν ήταν απλά διασκεδαστικός, αλλά να καταρρίψουν το στερεότυπο ότι μια γυναίκα δεν μπορεί να συναγωνιστεί με άνδρες ποδοσφαιριστές επί ίσοις όροις και παράλληλα να στρέψουν λίγο το ενδιαφέρον και στο γυναικείο ποδόσφαιρο ως εξίσου διασκεδαστικό με το ανδρικό,  σε μια χώρα όπου το συγκεκριμένο άθλημα θεωρείται κατεξοχήν ανδρική υπόθεση.

Εκτελεστικό όργανο της πολύ έξυπνης ιδέας ανέλαβε η 21χρονη Μπρέντα Πέρεζ, φοιτήτρια δημοσιογραφίας, αλλά και φίλη του ποδοσφαίρου, που μάλιστα έχει παίξει στις γυναικείες ομάδες της Ατλέτικο Μαδρίτης και της Εσπανιόλ. Μάζεψε τα μακρυά μαλλιά της, πρόσθεσε γένια και... φρύδια και μπήκε στο γήπεδο. 

Έξι εβδομάδες κράτησε συνολικά η προετοιμασία του κόλπου, ενώ έγινε προσεκτική επιλογή της αντίπαλης ομάδας, ώστε να είναι στα μέτρα της νεαρής αθλήτριας. Εξάλλου, ο αγώνας δεν θα μπορούσε να αφορά γνωστές ομάδες του ισπανικού πρωταθλήματος, καθώς δεν έπρεπε με κανένα τρόπο να διαρρεύσει όλο το σκηνικό πριν από την προβολή της εκπομπής στον τηλεοπτικό αέρα, όπως κι έγινε.

Οι μόνοι που γνώριζαν την αλήθεια ήταν ο προπονητής της ομάδας, για την οποία έπαιξε η Πέρεζ, καθώς και ο διαιτητής του αγώνα. Οι συμπαίκτες της γνώριζαν απλά ότι στο συγκεκριμένο ματς θα δοκιμαζόταν ένας νέος παίκτης, κάτι όχι ασυνήθιστο στα ισπανικά πρωταθλήματα. Βέβαια, όπως η ίδια θα ομολογούσε στη συνέχεια, κάποιοι κάτι φαίνεται ότι υποψιάστηκαν, αφού τους άκουσε να σχολιάζουν το "κοριτσίστικο" πρόσωπό της, αλλά και το γεγονός ότι τα γένια της είχαν αρχίσει να φεύγουν από τη θέση τους πριν την αποκάλυψη της αληθινής της ταυτότητας.

Η αποκάλυψη έγινε πριν το τέλος του αγώνα, λίγο προτού η Πέρεζ χτυπήσει ένα πέναλτι και ενώ προηγουμένως έβαλε κι ένα γκολ. Κι όταν το ματς τελείωσε, η Καλλιπάτειρα του ισπανικού ποδοσφαίρου δήλωσε στην κάμερα της τηλεοπτικής εκπομπής ότι το ποδόσφαιρο δεν είναι απλά ένα ανδρικό άθλημα.


Ίσως θα είχε πιο ενδιαφέρον αν γινόταν μια πιο επίσημη αναμέτρηση με μικτές ομάδες κορυφαίων παικτών της ανδρικής και της γυναικείας εθνικής ομάδας της Ισπανίας - ή γιατί όχι και μια μεταξύ τους αναμέτρηση - αλλά το μειονέκτημα σε μια τέτοια περίπτωση θα ήταν η έλλειψη του αιφνιδιασμού. Όμως εννοείται ότι και οι γυναίκες μπορούν να παίξουν μπάλα, ενώ τα όποια γυναικεία πρωταθλήματα αδικούνται σαφώς έναντι των ανδρικών, τόσο από άποψη χρημάτων όσο και από την έλλειψη αντάξιων εγκαταστάσεων, δυο παράγοντες που (σε συνδυασμό με μια γενικότερη προκατάληψη) ανακόπτουν τα περιθώρια προόδου του γυναικείου ποδοσφαίρου.

Τέλος, νομίζω ότι πρέπει να πούμε χίλια μπράβο στην εκπομπή για την έξυπνη αυτή ιδέα, που αποδεικνύει ότι φαντασία να υπάρχει και πρωτότυπες ιδέες πάντα βρίσκονται. Απλά στην ελληνική τηλεόραση λείπει ακριβώς η φαντασία. 


Δείτε το βίντεο (στα ισπανικά, χωρίς υποτίτλους) της τηλεοπτικής εκπομπής:


πηγή: EL PAÍS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου