11 Νοεμβρίου 2015

Και το δημοφιλέστερο όνομα για κοριτσάκια στον δυτικό κόσμο είναι....

Ένα ελληνικής προέλευσης όνομα είναι το δημοφιλέστερο μεταξύ των νέων γονιών, που αποκτούν κοριτσάκι, σύμφωνα με την ιστοσελίδα babynamewizard.com, που συγκεντρώνει τα στατιστικά στοιχεία, όσων χωρών δημοσιεύουν σχετικά με τα ονόματα, μεταξύ των οποίων όμως δεν είναι η Ελλάδα. Πρακτικά πρόκειται για 49 μόλις χώρες του πλανήτη, που ωστόσο αφορούν το μεγαλύτερο μέρος του "δυτικού" κόσμου, που θεωρητικά επεκτείνεται σε Ευρώπη, Αμερική και Ωκεανία. 

Με βάση λοιπόν τα επίσημα στατιστικά στοιχεία 49 κρατών για το 2014, ως πιο διαδεδομένο όνομα για τα μωρά κοριτσάκια φέρεται το όνομα Σοφία. Σε 9 χώρες είναι το δημοφιλέστερο: Ρωσία, Εσθονία, Λετονία, Ουκρανία, Σλοβακία, Ιταλία, Μεξικό, Χιλή και Αργεντινή. Το ίδιο συμβαίνει όμως και σε μια δέκατη χώρα, τη Βραζιλία, τα ανακοινωθέντα στατιστικά στοιχεία της οποίας ωστόσο δεν ελήφθησαν υπόψη από την ιστοσελίδα.

Επίσης, η Σοφία είναι το δεύτερο ή το τρίτο πιο δημοφιλές όνομα σε 20 ακόμη χώρες, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ, όπου όμως απαντάται με διαφορετικές ορθογραφίες, όπως και σε πολλές άλλες χώρες, αλλιώς θα ήταν κι εκεί πρώτη και με διαφορά. 

Ειδικότερα: 18490 κοριτσάκια βαφτίστηκαν Sophia το 2014 - το τρίτο δημοφιλέστερο όνομα μετά τα Έμμα και Ολίβια. Στη δωδέκατη θέση του καταλόγου για την ίδια χρονιά βρίσκεται το πιο απλουστευμένο "Sofia" (9542 προτιμήσεις), ενώ στην 91η θέση βρίσκεται η "Sophie". 
Αν μπορούσαμε δε να συνδυάσουμε τις τρεις ορθογραφίες - και με δεδομένο ότι ούτε η Έμμα ούτε η Ολίβια αφήνουν πολλά περιθώρια ορθογραφικών παραλλαγών - η "Σοφία" θα ήταν με διαφορά το πιο αγαπημένο όνομα των νέων γονιών στις ΗΠΑ - με μωρά κοριτσάκια βεβαίως. Είναι μάλιστα εντυπωσιακό το ότι και στις τρεις παραλλαγές του, το συγκεκριμένο όνομα είχε εξαιρετικά χαμηλή δημοφιλία μέχρι το 2000, με μια αναπάντεχα μεγάλη έκρηξη από τότε, που κορυφώθηκε μετά το 2005.

Στην Ελλάδα δεν έχω προσέξει κάποια αντίστοιχη τάση, αλλά προτιμούνται τα πιο σταθερά ονόματα των γιαγιάδων: Ελένη, Μαρία κλπ., χωρίς βέβαια να σημαίνει ότι η "Σοφία" θα βρισκόταν πολύ πίσω στην κατάταξη, αν υπήρχαν επίσημα στατιστικά στοιχεία περί ονομάτων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου