22 Φεβρουαρίου 2015

Ποια είναι η πιο αισιόδοξη γλώσσα;


Σύμφωνα με μια ισπανική παροιμία, "η ισπανική είναι η γλώσσα των ερωτευμένων, η ιταλική των τραγουδιστών, η γαλλική των διπλωματών, η γερμανική των αλόγων και η ελληνική της αρμονίας". Ποια είναι, όμως η πιο χαρούμενη; Την απάντηση επιχειρεί να δώσει ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Βερμόντ και το The MITRE Coroporation, βασιζόμενοι στην επονομαζόμενη και ως "υπόθεση της Πολυάνας".

Η "υπόθεση της Πολυάνας" διατυπώθηκε από δύο ψυχολόγους του πανεπιστημίου του Ιλινόις.το 1969 και υποστηρίζει ότι στην καθημερινή μας ζωή οι άνθρωποι τείνουμε να επιλέγουμε θετικές λέξεις συχνότερα απ' ό,τι αρνητικές, επειδή "έχουμε την τάση να κοιτάζουμε τη φωτεινή πλευρά της ζωής".
Θέλοντας, λοιπόν, να διαπιστώσουν αν αυτή η θεωρία ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ή όχι, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Βερμόντ και το The MITRE Coroporation ανέλυσαν εκατομμύρια λέξεων από δέκα διαφορετικές γλώσσες (αγγλικά, ισπανικά, γαλλικά, γερμανικά, πορτογαλικά της Βραζιλίας, κορεατικά, κινεζικά, ρωσικά, ινδονησιακά και αραβικά) χρησιμοποιώντας ως πηγές βιβλία, υπότιτλους ταινιών, στίχους τραγουδιών και φράσεις που χρησιμοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πράγματι, η θεωρία επαληθεύτηκε, καθώς οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όχι απλά οι άνθρωποι χρησιμοποιούν συχνότερα θετικές λέξεις, αλλά οι γλώσσες από μόνες τους εκφράζουν μια γενικότερη, θετική προοπτική.
Δεν αρκέστηκαν, όμως, μονάχα σ' αυτήν τη διαπίστωση. Επέλεξαν 10.000 από τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες λέξεις των δέκα αυτών γλωσσών και ζήτησαν από ανθρώπους, που μιλούν εκ γενετής την κάθε γλώσσα, να βαθμολογήσουν τις λέξεις αυτές μ' ένα "ηδονόμετρο", δηλαδή σε σχέση τα συναισθήματα που τους προκαλεί η κάθε λέξη, χρησιμοποιώντας κλίμακα από το 1 μέχρι το 9. (Π.χ. η αγγλική λέξη "laughter", δηλ. "γέλιο", βαθμολογήθηκε με 8.50, ενώ η λέξη "terrorist", δηλ. "τρομοκράτης", με 1.50)
Το αρχικό τους συμπέρασμα, ότι οι γλώσσες ως εργαλεία επικοινωνίας τείνουν να εκφράζουν θετικά συναισθήματα, επιβεβαιώθηκε κι αυτήν τη φορά, καθώς ο μέσος όρος βαθμολογίας της κάθε μιας από τις 10 γλώσσες, που αποτέλεσαν αντικείμενο της έρευνας, ξεπέρασε τη βάση. Επειδή, όμως, οι μέσες βαθμολογίες δεν ήταν οι ίδιες, μπορούμε να πούμε ότι ως η πιο αισιόδοξη γλώσσα αναγορεύτηκε η ισπανική, ακολουθούμενη από τα πορτογαλικά της Βραζιλίας και τα αγγλικά, ενώ στις τρεις τελευταίες θέσεις βρέθηκαν τα ρωσικά, τα κορεατικά και τα κινέζικα.
Αλήθεια, τα ελληνικά, η γλώσσα της αρμονίας κατά τους Ισπανούς, πόσο ψηλά πιστεύετε ότι θα βρίσκονταν σε μια ανάλογη έρευνα, που θα τα περιελάμβανε;

Περισσότερα εδώ: University Communications : University of Vermont

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου