9 Οκτωβρίου 2016

Οι βουκολικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου.

Ένα ιδιαίτερο ελληνικό κινηματογραφικό είδος, ξεχασμένο σήμερα αφού οι συγκεκριμένες ταινίες έχουν σταματήσει εδώ και χρόνια να παίζονται στην τηλεόραση, ήταν τα βουκολικά δράματα - αλλιώς τα "φουστανελάτα". Οι ταινίες αυτές είχαν εξαιρετικά μεγάλη απήχηση στην επαρχία και μάλιστα, τα παρασκήνια των στούντιο στις αρχές της δεκαετίας του 60 υποστήριζαν ότι οι παραγωγοί από την επαρχία ήταν πρόθυμοι να δώσουν ακόμη και 5000 δραχμές για την ενοικίαση μιας ταινίας με φουστανέλες έναντι 3000 δραχμών για ταινίες με μανάδες και μόλις 2000 δραχμών για τις υπόλοιπες ανεξάρτητα της όποιας εμπορικής τους επιτυχίας στους κεντρικούς αθηναϊκούς κινηματογράφους.

Ως είδος, τα βουκολικά δράματα ευδοκίμησαν κατ' αρχήν τα προπολεμικά χρόνια. Ελλείψει στούντιο αλλά και λόγω μιας ιδιότυπης αίσθησης του τι συνιστούσε κινηματογραφικό έργο με "ελληνική υπόθεση", οι περισσότερες από τις πρώτες ελληνικές ταινίες ήταν εμπνευσμένες από χωριάτικες ιστορίες. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '30 είχε επέλθει κόπωση, ενώ μεταπολεμικά η αρχή έγινε δειλά με το "Τάμα της Αννούλας", που βγήκε στις αίθουσες στις 29.05.1951, όμως δεν υπήρξε άμεση συνέχεια.

Τη διαφορά θα έκανε η "Γκόλφω" το 1955, το πρώτο ριμέικ στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, μιας και η ίδια ιστορία είχε ξαναγυριστεί για τον κινηματογράφο το 1914. Το 1955 ακολούθησαν... τρεις "Αγαπητικοί της βοσκοπούλας", εκ των οποίων οι δύο έκαναν πρεμιέρα την ίδια ακριβώς μέρα, ενώ ο τρίτος "Αγαπητικός" θα διεκδικούσε τον τίτλο της πρώτης έγχρωμης ελληνικής ταινίας μυθοπλασίας. (Τον τίτλο τον κέρδισε από σπόντα, καθώς προβλήθηκε πριν της "Πρωτευουσιάνικες Περιπέτειες", την αληθινά πρώτη έγχρωμη ελληνική ταινία από άποψη ημερομηνίας γυρίσματος).

Συνήθως, οι τίτλοι είχαν το όνομα μιας ηρωίδας, όμως υπήρχαν και οι εξαιρέσεις. Από ένα σημείο και μετά οι ταινίες γυρίζονταν στο πόδι και ανακύκλωναν τις ίδιες ιστορίες με μικρές μόνο διαφορές ως προς την πλοκή, κάτι που συνέβαλε ώστε τα βουκολικά δράματα να θεωρηθούν τελικά συνώνυμα της "κακής τέχνης". Οι πρώτες όμως ταινίες της δεκαετίας του 50, χωρίς βέβαια να αποτελούν το απαύγασμα της κινηματογραφικής τέχνης, είχαν καλύτερη υποδομή και μάλλον αδικούνται από τη συλλήβδην δαιμονοποίηση της κινηματογραφικής φουστανέλας.

Ας ρίξουμε μια ματιά στα βουκολικά δράματα του ελληνικού κινηματογράφου:

Γκόλφω

Πρεμιέρα: 28.03.1955
Παραγωγή: Φίνος Φιλμ
Σενάριο-Σκηνοθεσία: Ορέστης Λάσκος
Πρωταγωνιστούν: Αντιγόνη Βαλάκου, Νίκος Καζής, Βύρων Πάλλης, Γιώργος Γληνός, Θεόδωρος Μορίδης, Ρίτα Μουσούρη, Μίμης Φωτόπουλος, Κώστας Χατζηχρήστος
Υπόθεση: Σ' ένα χωριουδάκι στις βουνοπλαγιές του Χελμού, ο Τάσος, ένας όμορφος τσοπάνος, αγαπάει την Γκόλφω, μια φτωχή, αλλά πεντάμορφη βοσκοπούλα. Η αγάπη όμως αυτή γεμίζει με ζήλια και μίσος την ψυχή της πλούσιας και αρχοντομαθημένης Σταυρούλας, που θέλει τον Τάσο για λογαριασμό της. Σιγά-σιγά, με τη μεσολάβηση ενός παραδόπιστου γιδοβοσκού, η Σταυρούλα κατορθώνει να κερδίσει τον Τάσο, αφού τον χωρίζει από την Γκόλφω. Οι γάμοι ορίζονται γρήγορα, αλλά τη νύχτα των γάμων γίνεται κάτι τραγικό. Η δύστυχη Γκόλφω τρελλαίνεται απ' τον πόνο και παίρνει τα βουνά. Ο Τάσος συνέρχεται τώρα και γεμάτος αγάπη και τύψεις, τρέχει ξοπίσω της. Είναι όμως αργά. Η Γκόλφω, που έχει πιεί φαρμάκι, πεθαίνει σε μια ρεματιά. Είναι η σειρά του Τάσου να τραβήξει το μαχαίρι του και να το βυθίσει στην άστατη και φταίχτρα καρδιά του.


Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας

Υπόθεση: Η Μάρω, μια όμορφη και πλούσια χήρα ζει στο χωριό με την πεντάμορφη μοναχοκόρη της, Κρυστάλλω, η οποία αγαπά κρυφά τον Λιάκο, ένα θεόφτωχο τσομπανόπουλο. Κάποτε, ένας άγνωστος τσέλιγκας, ο Μήτρος, βλέπει στο χωριό την Κρυστάλλω και ταράζεται, γιατί η κοπέλα αυτή είναι ολόιδια με την παλιά του αγάπη, τη Μάρω, που χρόνια ολόκληρα τώρα ψάχνει να τη βρει. Ο Μήτρος νιώθει συμπάθεια για την Κρυστάλλω και η μητέρα της, που δεν θέλει γαμπρό τον Λιάκο, προσπαθεί να τους παντρέψει θυσιάζοντας τη δική της καρδιά, μια που η ίδια είναι η παλιά αγαπημένη του Μήτρου. Ο Μήτρος αρνείται να πάρει την Κρυστάλλω, αλλά μια προσβολή, που του κάνει ο θερμόαιμος και ζηλιάρης Λιάκος, τον πεισματώνει. Ο γάμος αποφασίζεται και ο Λιάκος ετοιμάζεται να εγκαταλείψει το χωριό απελπισμένος. Την τελευταία στιγμή, όμως, η καρδιά της Μάρως λυγίζει και αποκαλύπτει στον Μήτρο πως αυτή είναι η παλιά βασίλισσα της καρδιάς του. Έτσι, ο Μήτρος παίρνει τη Μάρω και ο Λιάκος την Κρυστάλλω, ενώ το χωριό πανηγυρίζει.
* Στις 10 Οκτωβρίου 1955 ξεκίνησαν να προβάλλονται οι δύο ταινίες. Στη μία, η οποία θεωρήθηκε και ως η αυθεντικότερη κινηματογραφική μεταφορά του κωμειδυλλίου του Δημητρίου Κορομηλά, πρωταγωνιστούσαν η Αλέκα Κατσέλη, ο Γιώργος Φούντας και ο Κώστα Κακαβάς. Στη δεύτερη έπαιζαν οι Ελένη Χατζηαργύρη, Θάνος Κωτσόπουλος, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Ανδρέας Ζησιμάτος, Χρήστος Ευθυμίου, Αθανασία Μουστάκα, Κώστας Χατζηχρήστος κ.ά. Η τρίτη ταινία προβλήθηκε το 1956 και σ' αυτήν πρωταγωνιστούσαν οι Στέλλα Γεωργιάδη, Χριστόφορος Νέζερ, Μάνος Φιλιππίδης, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Καίτη Λαμπροπούλου κ.ά.

Μαρία Πενταγιώτισσα

Πρεμιέρα: 23 Δεκεμβρίου 1957
Παραγωγή: Ρωμύλος Φιλμ
Σενάριο-Σκηνοθεσία: Κώστας Ανδρίτσος
Πρωταγωνιστούν: Αλίκη Βουγιουκλάκη, Ανδρέας Μπάρκουλης, Στέφανος Στρατηγός, Λάμπρος Κωνσταντάρας, Κώστας Χατζηχρήστος, Θανάσης Βέγγος
Υπόθεση: Στους Πενταγιούς ζει η μικρή, αλλά πεντάμορφη και προκλητική Μαρία. Ζει, εργάζεται και πάνω απ' όλα καίει τις καρδιές των ανδρών ου χωριού, που κάθε βράδυ την βλέπουν στα όνειρά τους. Με τη νεαρή Μαρία είναι στα σοβαρά ερωτευμένος ο πιο πλούσιος άνδρας του χωριού, ένας ώριμος και σοβαρός άνθρωπος, που έχει χάσει τα μυαλά του μαζί της. Ερωτευμένος είναι ακόμα μαζί της και ένας φτωχός, αλλά ωραίος τσοπάνος, τον οποίο αγαπά η καλύτερη φίλη της Μαρίας. Κάποτε η Μαρία χαρίζει την καρδιά της στον τσοπάνο. Η φίλη της τότε, φαρμακωμένη από την ζήλια μαρτυρά τον έρωτά τους στον αδελφό της Μαρίας. Εκείνος τρέχει στη στάνη, τσακώνεται με τον τσοπάνο και πάνω στον καβγά σκοτώνεται. Ο τσοπάνος και  Μαρία συλλαμβάνονται και καταδικάζονται. Τότε ακριβώς μπαίνει στη μέση ο πλούσιος εραστής. Με τις γνωριμίες και τα χρήματά του υποσχέθηκε να τους βγάλει. Θέλει όμως τη Μαρία γυναίκα του. Εκείνη, για να σώσει τον καλό της, δέχθηκε. Ο εραστής τους βγάζει από τη φυλακή, αλλά γρήγορα καταλαβαίνει πως της Μαρίας η καρδιά θα ανήκει για πάντα στον ωραίο τσοπάνο. Αποσύρθηκε, λοιπόν, από τη μέση και αφήνει τους δυο νέους να χαρούν τον έρωτά τους.

Γερακίνα

Πρεμιέρα: 17.11.1958
Σενάριο-Σκηνοθεσία: Ορέστης Λάσκος
Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Φούντας, Μπεάτα Ασημακοπούλου, Μαρία Μοσχολιού, Κώστας Χατζηχρήστος, Νίκος Σταυρίδης, Θεόδωρος Μορίδης, Φοίβος Ταξιάρχης, Αθηνά Μιχαηλίδου, Γιώργος Φόρας
Υπόθεση: Σ' ένα γραφικό βουνίσιο χωριό ζει ένας τσέλιγκας με τη γυναίκα του, το γιο του και την ψυχοκόρη του. Σιγά σιγά, όσο περνάει ο καιρός, ανάμεσα στους δυο νέους γεννιέται ένα βαθύ αίσθημα αγάπης. Ο πατέρας και η μάνα βλέπουν με χαρά το δεσμό αυτό. Ξαφνικά όμως κάποια νύχτα μέσα στη γαλήνη ακούγεται από τις ράχες ψηλά να φτάνει μέχρι το χωριό το παραπονιάρικο λάλημα μιας φλογέρας. Κανείς δεν ξέρει ποιος είναι αυτός που παίζει με τόσο πόνο. Μόνο η ψυχοκόρη το ξέρει. Και έτσι, ένα σεληνόφωτο βράδυ, καθώς ακούγεται και πάλι η φλογέρα, η ψυχοκόρη φεύγει κρυφά από το αρχοντικό και πάει προς τις ράχες. Την βλέπει όμως ο αγαπημένος της και την ακολουθεί. Αφού την παρακολουθεί αρκετή ώρα, ξαφνικά στο φως του φεγγαριού βλέπει την αγαπημένη του να πέφτει στην αγκαλιά ενός άγνωστου άνδρα. Βαθιά πληγωμένο από την αναπάντεχη προδοσία χυμάει σαν τρελός επάνω τους να τους σκοτώσει και τους δυο.

Αστέρω

Πρεμιέρα: 23.02.1959
Παραγωγή: Φίνος Φιλμ
Σενάριο: Αλέκος Σακελάριος
Σκηνοθεσία: Ντίνος Δημόπουλος
Πρωταγωνιστούν: Αλίκη Βουγιουκλάκη, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Στέφανος Στρατηγός, Τίτος Βανδής, Γεωργία Βασιλειάδου

Ένα νερό κυρα-Βαγγελιώ

Πρεμιέρα: 30.03.1959
Παραγωγή: Περγαντής φιλμ
Πρωταγωνιστούν: Θάνος Κωτσόπουλος, Κάκια Αναλυτή, Χριστόφορος Νέζερ, Γιάννης Αποστολίδης, Αθανασία Μουστάκα, Παντελής Ζερβός, Άννα Ραφτοπούλου, Θεανώ Ιωαννίδου
* Η ταινία είχε προταθεί από την ελληνική πλευρά προκειμένου να εκπροσωπήσει τη χώρα στο φεστιβάλ κινηματογράφου του Βερολίνου μαζί με την Αστέρω. Ωστόσο, η αρμόδια επιτροπή προκρίσεως του Φεστιβάλ θα επέλεγε τη μία από τις δύο ως την επίσημη ελληνική συμμετοχή επιλέγοντας την Αστέρω.

Ματωμένο Ηλιοβασίλεμα

Σκηνοθεσία: Φ. Λαμπρινός
Πρωταγωνιστούν: Σπύρος Φωκάς, Κάκιας Αναλυτή, Τάκης Καρούσος, Έφη Οικονόμου
* Η ταινία εκπροσώπησε την Ελλάδα στο φεστιβάλ των Καννών ανοίγοντας στον πρωτοεμφανιζόμενο Σπύρο Φωκά το δρόμο για διεθνή κινηματογραφική καριέρα (ανεξάρτητα των κακών κριτικών που γράφτηκαν για το έργο)

Λύγγος, ο λεβέντης

Πρεμιέρα: 12.10.1959
Παραγωγή: Ε. Κατωπόδης
Σκηνοθεσία: Στέλιος Τατασόπουλος
Πρωταγωνιστούν: Σπύρος Φωκάς, Α. Ζησιμάτος, Έφη Οικονόμου, Λυκούργος Καλλέργης
Υπόθεση: Σ' ένα ορεινό χωριό ζει ο Τάσος Λύγκος με την άρρωστη μάνα του και την αδελφή του, Μαριώ. Τη Μαριώ αγαπά ο γιος του τσέλιγκα, ο Κίτσος, ο οποίος είναι μπλεγμένος με τη Διαμάντω, την ψυχοκόρη τους. Εν τω μεταξύ, έρχεται στο χωριό ένας Αθηναίος πλούσιος γαιοκτήμονας με την κόρη του, Ευτυχία, που θαμπώνεται από τη λεβεντιά του Λύγκου και δεν αργεί να σχετιστεί μαζί του. Εξάλλου ο Λύγκος πληροφορείται τις σχέσεις Μαριώς και Κίτσου και ζητά από τον τελευταίο να παντρευτεί την αδελφή του, αλλιώς θα τον σκοτώσει. Έτσι, όταν ο Κίτσος βρίσκεται σκοτωμένος, ο φόνος αποδίδεται στον Λύγκο, που βγαίνει στα βουνά για να μην τον συλλάβουν. Τελικά, η αλήθεια αποκαθίσταται και ο Λύγκος γυρνά "καθαρός" στην κοινωνία...

Κρυστάλλω

Πρεμιέρα: 09.11.1959
Παραγωγή: Κρόνος Φιλμ
Σενάριο: Νίκος Φώσκολος
Σκηνοθεσία: Βασίλης Γεωργιάδης
Πρωταγωνιστούν: Αντιγόνη Βαλάκου, Στέφανος Στρατηγός, Κώστας Κακαβάς, Κώστας Χατζηχρήστος, Λ. Σκέλας
Υπόθεση: Στο ορεινό χωριουδάκι όπου ζει η όμορφη Κρυστάλλω με το γέρο πατέρα της, παραδίνεται από γενιά σε γενιά ένας θρύλος: πως έξω από το χωριό τάχα, σ' ένα σκυθρωπό βράχο που μοιάζει με γυναίκας πρόσωπο, στέκεται αυστηρή η Παναγιά η Εκδικήτρα. Ο Κίτσος, πλούσιος κι αρχοντομαθημένος, μαζί με το μικρό αδελφάκι του, τον μοχθηρό Φωτάκι, περιγελούν το θρύλο της Παναγιάς. Ο Κίτσος αγαπά την Κρυστάλλω κι όταν μαθαίνει πως αυτή κάνει αγάπες μ' έναν ωραίο τσοπάνο, τον Λάμπρο, την ζητά γυναίκα του. Εκείνη δεν τον θέλει και ο Κίτσος με το λογικό θολωμένο, κάνει φόνο και τον φορτώνει στο φτωχό το Λάμπρο, που τον στέλνουν στα κάτεργα. Αργότερα, η Κρυστάλλω γίνεται γυναίκα του Κίτσου, μα σαν το μαθαίνει ο Λάμπρος, φεύγει από τη φυλακή και φτάνει στο χωριό κυνηγημένος και λαβωμένος. Η Κρυστάλλω, που πάντα τον αγαπά, πιστεύει πως είναι αθώος, τον γιατρεύει και τον κρύβει σε μια σπηλιά. Εκεί όμως τους βρίσκει ο Κίτσος με την εξουσία. Μα τώρα η αλήθεια φανερώνεται αναπάντεχα και ο Κίτσος σκοτώνεται μπροστά στο βράχο της Παναγίας από το ίδιο το αδελφάκι του, που το είχε βάλει να παραφυλάξει τον Λάμπρο.

Σαρακατσάνισσα

Πρεμιέρα: 14.12.1959
Παραγωγή: Χρήσμα-Φιλμ
Σκηνοθεσία: Ορέστης Λάσκος
Πρωταγωνιστούν: Μπεάτα Ασημακοπούλου, Νίκος Καζής, Τάκης Καρούσος, Βασίλης Αυλωνίτης, Κώστας Χατζηχρήστος
Υπόθεση: Δυο παλιοί αδελφικοί φίλοι, ο Στέφος και ο Θάνος, γίνονται άσπονδοι εχθροί εξαιτίας ενός κτήματος. Τα δυο παιδιά τους, η Χρύσα και ο Δρόσος, αγαπιούνται αδιαφορώντας για την έχθρα των γονιών τους. Δυο μπιστικοί, ο Κίτσος και ο Μήτσος, αγαπούν την Κανέλλω, μπιστικιά και "σύνδεσμο" μεταξύ των δύο ερωτευμένων, η οποία κάνει την ερωτευμένη και με τους δυο, προκειμένου να βοηθήσει την κυρά της. Εν τω μεταξύ, ο πατέρας της Χρύσας την αρραβωνιάζει με τον γιο του παρέδρου, Δήμο, τύπο γυναικά που έχει αποκτήσει παιδί με την Αγγέλω. Οι δυο ερωτευμένοι απάγονται. Ο Στέφος ξεσηκώνει το χωριό για να πάρει την κόρη του πίσω. Το ίδιο κάνει και ο Θάνος για να προστατέψει το γιό του. Σε κάποια τοποθεσία συναντώνται, αλλά ξαναγεννιέται η παλιά φιλία και αγάπη τους, αγκαλιάζονται και δίνουν τα χέρια. Εν τω μεταξύ, ο πατέρας του Δήμου μαθαίνει τα κατορθώματα του γιού του και τον αναγκάζει να παντρευτεί την κοπέλα που είχε παραπλανήσει. Έτσι, οι οικογένειες γιορτάζουν όλες μαζί τους γάμους των παιδιών τους.

Γιάννος και Παγώνα

Πρεμιέρα: 18.01.1960
Παραγωγή: Παπαδόπουλος - Ισαακίδης
Σκηνοθεσία: Ο. Κωστολέτος
Πρωταγωνιστούν: Ανδρέας Μπάρκουλης, Κάκια Αναλυτή, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Θεόδωρος Μορίδης
Υπόθεση: Η Παγώνα, κόρη του πλούσιου τσέλιγκα Κωνσταντή, αγαπάει τον Γιάννο, που είναι μπιστικός του πατέρα της. Τον έρωτα των δύο νέων βάζουν σε δοκιμασία η απόφαση του Κωνσταντή να παντρέψει την Παγώνα με τον Δήμο, που είναι γιός του αρχοντοτσέλιγκα Πανουργιά, όπως και ο κρυφός έρωτας της Κρουστάλλως προς τον Γιάννο. Η Κρουστάλλω είναι φίλη της Παγώνας, μα όταν καταλαβαίνει πως είναι αντίζηλός της, γίνεται εχθρός της και προσπαθεί να κάνει την Παγώνα να χάσει τον Γιάννο. Έτσι, φανερώνει στον Κωνσταντή πως ο Γιάννος και η Παγώνα αποφάσισαν να κλεφτούν. Ο Κωνσταντής φυλακίζει την Παγώνα και επισπεύδει την ημέρα του γάμου με τον Δήμο. Η αγάπη όμως στο τέλος θα θριαμβεύσει.

Μαλάμω

Πρεμιέρα: 26.12.1960
Παραγωγή: Ορίζον Φιλμ
Σκηνοθεσία: Σ. Ζιάγκος
Πρωταγωνιστούν: Σόνια Ζωίδου, Χριστόφορος Νέζερ, Δημήτρης Νικολαΐδης, Αρτέμης Μάτσας, Δ. Χοπτήρης
Υπόθεση: Τη Μαλάμω, μια όμορφη χωριατοπούλα, την έχουν τάξει από μικρή οι γονείς της στον Λάμπρο, τον πλούσιο νέο του χωριού. Η Μαλάμω όμως είναι ερωτευμένη με τον όμορφο, αλλά φτωχό Κωνσταντή. Ένα άσπονδο μίσος γεννιέται ανάμεσα στα δυο παλικάρια, που το υποδαυλίζει περισσότερο ο μπιστικός του Λάμπρου, ο Πανάγος. Ο Πανάγος αποφασίζει να σκοτώσει τον Κωνσταντή, ενώ η όμορφη Μαλάμω, θύμα ενός παλιού εθίμου, αποφασίζει να αυτοκτονήσει. Ένα απρόοπτο γεγονός θα σώσει την κατάσταση. Η Μαλάμω και ο Κωνσταντής οδηγούνται με νταούλια και βιολιά στην εκκλησία, ο Λάμπρος παντρεύεται μια χωριατοπούλα της σειράς του και ο Πανάγος θα γίνει ένας καλός άνθρωπος, αφού κατάλαβε ότι η αγάπη είναι το δυνατότερο πράγμα στον κόσμο. 

Καραγκούνα

Πρεμιέρα: 23.10.1961
Σκηνοθεσία: Δ. Αθανασιάδης
Πρωταγωνιστούν: Χριστίνα Σύλβα, Ανδρέας Μπάρκουλης, Γιάννης Αργύρης, Μίμης Στεφανάκος
Υπόθεση: Σ' ένα απομακρυσμένο ορεινό χωριό ζουν η όμορφη Καραγκούνα με τη μητέρα της. Είναι δυο γυναίκες μόνες κι έρημες, που εργάζονται σκληρά για να μπορέσουν να ζήσουν. Η μόνη χαρά της Καραγκούνας στην πικρή ζωή της είναι η αγάπη του Γιώργη, ενός γεροδεμένου παλικαριού, που δουλεύει στη στάνη του άρχοντα Δημητρού. Ο Δημητρός, επειδή ο Γιώργης του έσωσε κάποτε την ζωή, τον έκανε συνάδελφό του και τα δυο παλικάρια - σύμφωνα με το πανάρχαιο έθιμο - ορκίστηκαν στο ιερό βήμα της εκκλησίας να μην τα χωρίσει τίποτε, μήτε ο θάνατος. Ο Δημητρός είναι ερωτευμένος με την αρχοντοπούλα Μαρίνα, μα ο πατέρας της, όταν του την ζητάει σε γάμο, αρνιέται να του τη δώσει, γιατί βαθιά έχθρα και άσπονδο μίσος χωρίζει τις φαμίλιες τους. Πεισματωμένος ο Δημητρός από τούτη την άρνηση ζητάει το χέρι της Καραγκούνας χωρίς να ξέρει ότι την αγαπάει ο συνάδελφός του. Απ' τη στιγμή αυτή, οι δυο αδελφοποιτοί, που τους είχε ενώσει ιερός και απαράβατος όρκος, βρίσκονται θανάσιμα αντιμέτωποι. Και το κακό γίνεται εντονότερο, όταν ένα βράδυ η Καραγκούνα φεύγει με το Γιώργη στους λόγγους του Παρνασσού για να κρύψουν μακριά την αγάπη τους. Η αγάπη θα σταθεί δυνατότερη απ' το μίσος. 

Ο άρχοντας του κάμπου

Έτος παραγωγής:1961
Σενάριο: Κ. Καραγεωργιάδης, Ν. Δριμαίος
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Βλαχάκης
Βασισμένο στο μυθιστόρημα του Γιάννη Σφακιανάκη "Ο άρχοντας της Βαθέρνας".
Πρωταγωνιστούν: Ιορδάνης Μαρίνος, Κώστας Κούρτης, Ρίκα Διαλυνά, Ελένη Κατσιγιάννη, Χάρις Λουκέα.
Υπόθεση: Ο Μαυρομάτης είναι ένας πλούσιος κτηματίας, πολύ υπερήφανος για τον εαυτό του και το βιός του. Θέλει ν' αποκτήσει απογόνους, για να τους παραδώσει τα κτήματα. Μετά από πολλή σκέψη, αποφασίζει να παντρευτεί την όμορφη και ατίθαση Κατερίνα. Η δόλια η Κατερίνα αγαπά άλλον, ποιος όμως τη ρωτά. Τα χρόνια περνούν και η Κατερίνα δεν χαρίζει τον πολυπόθητο απόγονο στον πλούσιο κτηματία. Ο Μαυρομάτης μέρα με με τη μέρα μαραζώνει από τον καημό του, ενώ η Κατερίνα νιώθει ότι ο άνδρας της δεν την αγάπησε ποτέ, αλλά την πήρε μόνο και μόνο για να του γεννήσει το γιο...

Οι υπερήφανοι

Έτος παραγωγής: 1962
Σκηνοθεσία: Ανδρέας Λαμπρινός
Πρωταγωνιστούν: Πέτρος Φυσσούν, Αλεξάνδρα Λαδικού, Γιάννης Βόγλης, Δημήτρης Ιωακειμίδης, Γιούλα Σκανδάλη, Θανάσης Βέγγος
Υπόθεση: Γύρω στα 1830, λίγο μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Τούρκους. Αυτήν την εποχή υπάρχουν πολλοί ληστές που κλέβουν τους ταξιδιώτες, αλλά και τους κατοίκων πολλών περιοχών. Στην Κορινθία ζει ο πλούσιος άρχοντας Νοταράς με την αδελφή του, τη Λενιώ. Την όμορφη Λενιώ αγαπά ο φτωχός μα υπερήφανος αγρότης Λιάκος, αλλά δεν μπορεί να την παντρευτεί, γιατί η γενιά του δεν συγκρίνεται με τη μεγάλη γενιά των Νοταραίων. Παράλληλα, όμως, η αδελφή του Λιάκου είναι ερωτευμένη με τον άρχοντα Νοταρά, ενώ αυτός απλά διασκεδάζει μαζί της. Μια μέρα, μια ληστοσυμμορία της περιοχής κατορθώνει και κλέβει τη Λενιώ για να ζητήσει λύτρα. Ο Νοταράς στην αρχή νομίζει ότι απαγωγέας είναι ο Λιάκος, αργότερα όμως μαθαίνει ότι την αδελφή του την έχουν απαγάγει οι ληστές. Ξεκινάει με τους ανθρώπους του για να την βρει...

Η Λαφίνα

Πρεμιέρα: 26.02.1962
Σκηνοθεσία: Ορέστης Λάσκος
Πρωταγωνιστούν: Μπεάτα Ασημακοπούλου, Νίκος Τζόγιας
Υπόθεση: Η Δρόσω, μια πανέμορφη κοπέλα που το χωριό της την λέει "Λαφίνα", είναι ερωτευμένη με το Γιώργη, γιο του Μπούρνοβα. Κι αυτός την αγαπά παράφορα και λογαριάζει να παντρευτούν ακόμα και παρά τη θέληση του πατέρα του. Πραγματικά, ο Μπούρνοβας όχι μόνο δεν θέλει νύφη του τη Δρόσω, αλλά έχει και διαφορές μαζί της, γιατί της πήρε το μοναδικό χωραφάκι της ύστερα από υποθήκη. Παράλληλα, έχει τάξει το Γιώργη στη Μαρία, μια πλούσια κοπέλα, σκληρή και γεμάτη αντιπάθειες. Η Μαρία καλλιεργεί σ' όλο το χωριό την ιδέα ότι η Δρόσω σκοπεύει να σκοτώσει τον Μπούρνοβα για τις κτηματικές διαφορές τους. Μια μέρα, ο Μπούρνοβας βρίσκεται νεκρός με το μαχαίρι της δίπλα του. Τελικά όμως η Δρόσω, που είναι αθώα, θα πάρει το Γιώργη.

Λενιώ, η βοσκοπούλα

Πρεμιέρα: 25.03.1963
Σενάριο: Νίκος Σαμπατάκος
Σκηνοθεσία: Απόστολος Τεγόπουλος
Πρωταγωνιστούν: Νέλλη Παπά, Νίκος Ξανθόπουλος, Χριστόφορος Νέζερ, Βασίλης Αυλωνίτης, Τάσος Γιαννόπουλος

Σταυραετοί

Πρεμιέρα: 25.11.1963
Σενάριο: Νίκος Φώσκολος
Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Κωνσταντίνου
Πρωταγωνιστούν: Ανδρέας Ζησιμάτος, Μάρθα Βούρτση, Γιώργος Καμπανέλλης, Τ. Καρούσος, Γιάννης Βόγλης
Υπόθεση: Ο Θανάσης Μπούσγος, κυνηγημένος από τον Αγά της Βυτίνας, καταφεύγει σε μια εκκλησία μαζί με το παιδί του. Ο Αγάς σκοτώνει τον πατέρα του Μπούσγου για να τον εκδικηθεί και πηγαίνει να τον βρει στην εκκλησία. Ο Μπούσγος αφήνει το παιδί του στον παπά και μαζί καταφεύγουν στο βουνό. Ύστερα από δέκα χρόνια, παραμονές της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, ο Μπούσγος κατεβαίνει στο μοναστήρι για να συναντήσει το παιδί του και να πάρει οδηγίες για την επανάσταση. Ο επιστάτης του Γέρακα τον προδίδει στον Αγά και αυτός του στήνει καρτέρι και τον τραυματίζει. Σώζεται από το Στάθη, αρραβωνιαστικό της Δέσπως, κόρης του Γέρακα, που γυρίζει από τη Γαλλία. Ο Στάθης έρχεται σε σύγκρουση με τον Γέρακα, που φέρνεται φιλικά στους Αρβανίτες και διαλύουν τον αρραβώνα. Ο Ζέτας, επιστάτης του Γέρακα, προδίδει στον Μπούσγο ότι ο Γέρακας του κατέδωσε τον Αγά και αποφασίζουν να κλέψουν την κόρη του. Την άλλη μέρα, ο Γέρακας πηγαίνει στο λημέρι τα λύτρα που θ' άφηνε εγγύηση για την κόρη του. Ανοίγοντας την κασετίνα με τα λύτρα, ο Μπούσγος βρίσκει μέσα το ντουφέκι που είχε στείλει δώρο στον άνθρωπο της Φιλικής Εταιρίας, ο οποίος διηύθυνε τον αγώνα της απελευθέρωσης και αυτός ήταν ο Γέρακας. Ο Μπούσγος απελευθερώνει το παιδί του και ο Κίτσος Φαρμάκης πεθαίνει στην αγκαλιά του αδελφού του παπά, ενώ οι καμπάνες σημαίνουν την ώρα της επανάστασης του 1821.
* Η ταινία διαφημίστηκες ως "ορεινή περιπέτεια".

Η λυγερή

Πρεμιέρα: 28.10.1968 ;;
Σενάριο: Νέστορας Μάτσας
Σκηνοθεσία: Ανδρέας Κατσιμητσούλιας
Πρωταγωνιστούν: Μάνος Κατράκης, Γεωργία Βασιλειάδου, Ελένη Ζαφειρίου, Ίλια Λιβυκού, Ντίνα Τριάντη, Γιώργος Μούτσιος,
Υπόθεση: Η φτωχή χωριατοπούλα Δέσπω είναι ερωτευμένη με το Δημητρό, το αρχοντόπουλο της περιοχής. Το Δημητρό όμως αγαπά και η μοναχοκόρη ενός πάμπλουτου κτηματία, η Μαρία. Πατέρας και κόρη προσπαθούν ν' απομακρύνουν τη φτωχή Δέσπω από το Δημητρό. Υποκύπτοντας στον εκβιασμό τους, η Δέσπω αποφασίζει ν' απαρνηθεί τον αγαπημένο της, ο οποίος πληγωμένος από τη συμπεριφορά της θα βρει παρηγοριά στην αγκαλιά της πλούσιας Μαρίας. Γρήγορα όμως θ' αποκαλυφθεί η πλεκτάνη, που έστησαν η Μαρία και ο πατέρας της, και μετανιωμένος ο Δημητρός θα ξαναγυρίσει στην πολυαγαπημένη του Δέσπω.


Άλλες ταινίες:
1959
Λαγιαρνί ή Για την αγάπη της βοσκοπούλας
με πρωταγωνιστές το Γιάννη Αργύρη και τη Μάρθα Καραγιάννη

1961
- Μυρτιά
- Διαμάντω
- Μας κλέψανε την Γκόλφω
  Παραγωγή: Καραντζόπουλος - Στράντζαλης
  Σενάριο: Γιάννης Θωμόπουλος, Γιάννης Πολίτης
  Πρωταγωνιστούν: Ιάκωβος Καμπανέλλης, Άννα Δασκαλέα, Λαυρέντης Διανέλλος, Ντίνα Τριάντη, Ορφέας Ζάχος, Μαλαίνα Ανουσάκη

1962
Δέσπω

1967
Δρόσω, η αρχοντοπούλα

1968
Αργυρώ, η προδομένη τσελιγκοπούλα

1969
Μαριώ, η βοσκοπούλα
σε σενάριο: Παν. Κωνσταντίνου και πρωταγωνιστές τους: Δώρα Σιτζάνη, Ερρίκος Μπριόλας, Ανέστης Βλάχος, Θόδωρος Μορίδης, Ελένη Ερήμου, Ελένη Ζαφειρίου, Τζόλυ Γαρμπή

1970
Χρηστινιώ, ο θρύλος μιας αγάπης

1971
Αννιώ, η τσελιγκοπούλα της κατάρας
Η αρχόντισσα του κάμπου
Μια βοσκοπούλα αγάπησα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου