25 Σεπτεμβρίου 2012

LOS SERRANO: Η ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΒΑΣΙΣΤΗΚΕ ΤΟ "ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ ΜΑΖΙ"


Η σειρά "Ευτυχισμένοι μαζί" ήταν μια από τις πιο επιτυχημένες κωμικές σειρές της ελληνικής, ιδιωτικής τηλεόρασης σημειώνοντας ποσοστά τηλεθέασης άνω του 50% επί των ανοικτών δεκτών, παρά την πληθώρα καναλιών που χαρακτηρίζει το ελληνικό τηλεοπτικό τοπίο. Ακόμη και σήμερα που η σειρά προβάλλεται σε επανάληψη, τρία χρόνια μετά το τέλος της, αποτελεί τον απόλυτο κυρίαρχο της prime time ζώνης.
Η σειρά ήταν εκείνη που εγκαινίασε τη μόδα της προσαρμογής ξένων σίριαλ - κυρίως ισπανικών - στην ελληνική πραγματικότητα, προβλέποντας την κρίση στο χώρο της ελληνικής μυθοπλασίας και των σεναρίων ειδικότερα, που έμοιαζαν να είχαν ξεμείνει από φρέσκες ιδέες, αλλά ανακύκλωναν τα ίδια στερεότυπα με ελάχιστες πετυχημένες εξαιρέσεις. Άλλωστε, το "Ευτυχισμένοι μαζί" βασίστηκε στην επίσης πολύ δημοφιλή ισπανική σειρά Los Serrano, η οποία προβαλλόταν από το δίκτυο Telecinco την πενταετία Απρίλιος 2003 - Ιούλιος 2008, αποτελούμενη από οκτώ κύκλους 147 συνολικά επεισοδίων, διάρκειας 80 περίπου λεπτών το καθένα.
Σεράνο ήταν το επίθετο της οικογένειας, οι περιπέτειες της οποίας καθήλωναν τους Ισπανούς τηλεθεατές, οι Ισπανοί Μαυροτσούκαλοι. Η κεντρική ιδέα του σεναρίου ήταν όπως τη γνωρίζουμε και στην ελληνική εκδοχή. Ο Ντιέγκο Σεράνο, χήρος και πατέρας τριών αγοριών (του Μάρκος, του Γκιγιέρμο και του Κούρο), παντρεύτηκε τον πρώτο του έρωτα, τη Λουθία, διαζευγμένη και μητέρα δύο κοριτσιών, της Εύα και της Τετέ. Στις ζωές τους μπλεκόταν συχνά η Κάρμεν, η μητέρα της Λουσία, ο Σαντιάγκο, αδερφός του Ντιέγκο και η οικογένεια του Φίτι (ο αντίστοιχος "Μάκης"), ο οποίος ήταν παντρεμένος με την Καντέλα και πατέρας του Ραούλ, συμμαθητή και φίλου του Μάρκος.
Όπως και στην ελληνική εκδοχή, ο Ντιέγκο και ο Σαντιάγκο ήταν ιδιοκτήτες μιας ταβέρνας, ο Φίτι μηχανικός αυτοκινήτων και οι Λουθία με την Καντέλα καθηγήτριες.
Στους πρώτους κύκλους επεισοδίων, η κεντρική ιστορία περιστρεφόταν γύρω από τον ανάρμοστο έρωτα του Μάρκος για την ετεροθαλή αδερφή του, Εύα, την οποία διεκδικούσε στην αρχή και ο κολλητός του Μάρκος, Ραούλ. Τελικά, ο Ραούλ τα έφτιαξε με την Άφρικα, τη φίλη της Εύας, η "Αφρούλα" στο "Ευτυχισμένοι μαζί", ενώ ο Μάρκος και η Εύα έγιναν ζευγάρι προκαλώντας πονοκεφάλους στον Ντιέγκο Σερράνο. Τελικά,  στα μισά του σίριαλ, η Εύα έφυγε στην Τουλούζη για να σπουδάσει ψυχολογία. Μετά από λίγο καιρό την ακολούθησε και ο Μάρκος συζώντας μαζί της στη γαλλική πόλη, ενώ το ζευγάρι απέκτησε και μωρό.
Μέχρι εδώ, η ιστορία είναι λίγο πολύ ίδια με το ελληνικό σενάριο που βλέπαμε στις οθόνες μας. Άλλωστε, σ' αυτό το σημείο σταμάτησε και το ελληνικό σίριαλ, όταν έσπασαν τα νερά της Εύας. τι θα γινόταν όμως στα επόμενα επεισόδια, αν το "Ευτυχισμένοι μαζί" συνεχιζόταν ακολουθώντας κατά γράμματα τι πρωτότυπο, ισπανικό σενάριο;
Στις τελευταίες σαιζόν, ακόμη ένας ανομολόγητος έρωτας ανάμεσα σε δύο ετεροθαλή αδέλφια άρχισε να ξεδιπλώνεται σύμφωνα με το σενάριο της σειράς, και πιο συγκεκριμένα ανάμεσα στον Γικιγιέρμο και την Τετέ (ή στον "Θανάση" και τη "Φίφη" του ελληνικού σεναρίου), που εν τω μεταξύ έχουν μεγαλώσει αρκετά, ώστε να νιώθουν τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα - μην ξεχνάμε ότι στην Ισπανία η σειρά παιζόταν πέντε χρόνια. Μάλιστα, στο τέλος το σκάνε και πάνε να ζήσουν στη Βαρκελώνη.
Εν τω μεταξύ, η Λουσία, ο μεγάλος έρωτας του Ντιέγκο, πέθανε σ' ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα, λίγο μετά τη γέννηση του ανιψιού της, του γιου του Σαντιάγκο με την καθηγήτρια θεολογίας Λόυρδες (η "Αγλαΐα" στο ελληνικό σίριαλ), η οποία κάποια στιγμή λίγο έλειψε να κλειστεί σε μοναστήρι, επειδή δυσκολευόταν να μείνει έγκυος. Επίσης, ο Ντιέγκο και ο Σαντιάγκο έχασαν την ταβέρνα τους, στην οποία όμως προσλήφθηκαν ως υπάλληλοι, ο Φίτι και η Καντέλα δεν άντεξαν τους συνεχείς τσακωμούς και χώρισαν, ενώ ο Κούρο, ο μικρότερος γιος του Ντιέγκο, κλείστηκε σε αναμορφωτήριο, επειδή διέπραξε μια αξιόποινη πράξη.
Πολύ δραματικά ακούγονται όλα αυτά, αλλά στη σειρά ήταν δοσμένα με κωμικό περιτύλιγμα. Άλλωστε, τα ισπανικά σίριαλ όλων των ειδών έχουν μια αρκετά σαπουνοπεροειδή μορφή. Στο τελευταίο επεισόδιο, απογοητευμένος από την ζωή του, ο Ντιέγκο αποπειράται να αυτοκτονήσει πέφτοντας από μια γέφυρα. Ενθυμούμενος τη νεκρή σύζυγο του Λουθία, τον μεγάλο έρωτα της ζωής του, λέει τα τελευταία του λόγια: "Όλα τα έκανα λάθος, Λουθία. Όλα...", όταν ένα δυνατό λευκό φως τον επαναφέρει στην... πραγματικότητα.
Με μια παπακαλιατίστικη ανατροπή, όπως στο "Κλείσε τα μάτια", οι σεναριογράφοι της σειράς υπαινίσσονται ότι όλα αυτά δεν ήταν παρά ένα xxl όνειρο που έβλεπε ο Ντιέγκο την πρώτη νύχτα του γάμου του με τη Λουθία και ότι τίποτε από αυτά δε συνέβη στην πραγματικότητα, Μάλιστα, στην τελευταία σκηνή της σειράς, το νιόπαντρο ακόμη ζευγάρι κατεβαίνει στην κουζίνα του σπιτιού του, όπου βρίσκονται τα παιδιά της οικογένειας, σε μια σκηνή που θύμιζε μια από τις σκηνές του πρώτου επεισοδίου.
Η σειρά Los Serrano προβλήθηκε σε αρκετές ευρωπαϊκές και λατινοαμερικάνικες χώρες σημειώνοντας επίσης επιτυχία, ενώ σε άλλες, όπως στην Ελλάδα, στην Ιταλία και στην Τουρκία, επιλέχτηκε η προσαρμογή του σεναρίου στα εγχώρια δεδομένα. Είτε πρόκειται για προσαρμογές είτε για πρωτότυπα σενάρια, αυτή τη στιγμή λείπουν τα ελληνικά σίριαλ από την ελληνική τηλεόραση και αυτό είναι κάτι περισσότερο από εμφανές. Λένε ότι μετά από μια περίοδο μεγάλης κρίσης, ακολουθεί μια έντονα δημιουργική περίοδος. Ας το ελπίσουμε!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου