26 Ιουνίου 2016

Οι χώρες με την καλύτερη και τη χειρότερη φήμη για το 2016.

Τα επίπεδα εμπιστοσύνης, εκτίμησης, θαυμασμού και σεβασμού που απολαμβάνουν τα κράτη βάσει των απαντήσεων 48.000 ανθρώπων, οι οποίοι εκπροσωπούν τις 8 ισχυρότερες χώρες του πλανήτη (G8) είναι τα κριτήρια κατάταξης 70 κρατών ανάλογα με τη φήμη τους, όπως δημοσιεύεται από το Reputation Institute. Για παράδειγμα, οι ερωτώμενοι αξιολογούν την κάθε χώρα για το κατά πόσο αποτελεί ασφαλή προορισμό, αν είναι όμορφη, αν οι κάτοικοι της είναι φιλικοί και φιλόξενοι, αν εφαρμόζονται προοδευτικές κοινωνικές και οικονομικές πολιτικές, αν κυβερνώνται από ικανές κυβερνήσεις κλπ. Φυσικά, αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι απαντήσεις είναι σε μεγάλο βαθμό υποκειμενικές, αλλά και η "φήμη" δεν είναι από μόνη της μια έννοια εντελώς υποκειμενική; 

Αναμενόμενα, στις πρώτες θέσεις κυριαρχούν ευρωπαϊκές χώρες και δη οι σκανδιναβικές, όπως η Σουηδία, που ανακηρύχτηκε η χώρα με την καλύτερη φήμη για το 2016. Βέβαια, η καλή φήμη της Σουηδίας και γενικά των βορειοευρωπαϊκών κρατών σε μεγάλο βαθμό οφείλεται σε εντυπώσεις του παρελθόντος, καθώς αδυνατώ να πιστέψω ότι με δεδομένη τη στάση τόσο της Σουηδίας όσο και της Δανίας, της Φινλανδίας κλπ. απέναντι στο μεταναστευτικό ζήτημα, που κυριαρχεί τον τελευταίο χρόνο, θα μπορούσαν οι χώρες αυτές να θεωρηθούν έστω και κατ' ελάχιστο.... φιλόξενες! Εκτός κι αν το πάνελ που απάντησε στα ερωτηματολόγια αντιλαμβάνεται τις ερωτήσεις σε προσωπικό επίπεδο, π.χ. πώς συμπεριφέρονται οι υπό κρίση χώρες στους πλούσιους επισκέπτες τους. 
Κάποια άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία από την κατάταξη των χωρών: 
- Η Σουηδία ανέβηκε δυο θέσεις σε σχέση με το 2015 και το 2014, ενώ από την κορυφή έριξε τον Καναδά, που είχε την καλύτερη φήμη κατά το 2015. (Ακόμη ένα παράδοξο, αν σκεφτούμε ότι μετά την εκλογή του νέου χαρισματικού του πρωθυπουργού, Τζάστιν Τριντό, το περασμένο φθινόπωρο, ο Καναδάς έγινε πιο δημοφιλής από ποτέ - έστω εδώ και πολλά χρόνια). 
- Αναμενόμενα στην πρώτη δεκάδα συναντάμε την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, οι οποίες απολαμβάνουν την ευημερία της ήσυχης γειτονιάς τους.
- Μόνο 14 από τις 70 χώρες διαπιστώθηκε ότι έχουν πολύ ισχυρή φήμη, ενώ οι 50 έχουν αδύναμη ή φτωχή φήμη. Μία από αυτές είναι και η Ελλάδα, που κατατάχθηκε μόλις 40η με 51.51 βαθμούς. Φανταστείτε δηλαδή να μην ήμασταν ένας εξαιρετικά δημοφιλής τουριστικός προορισμός και να μην είχαμε τη φήμη του φιλόξενου λαού. Βέβαια, η έρευνα δεν βασίστηκε μόνο σε τόσο επιφανειακά στοιχεία, αλλά αντιλαμβάνεται κανείς Η Κύπρος δεν περιλήφθηκε στην έρευνα, οπότε δεν τη συναντούμε στο πίνακα. 
- Στις τελευταίες θέσεις βρίσκουμε κυρίως χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, ενώ πολύ χαμηλή είναι η φήμη της Ρωσίας, που τη συναντούμε μόλις στην 65η θέση. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι σε σχέση με το 2015, η βαθμολογία της Ρωσίας ανέβηκε κατά 4.7 βαθμούς, που είναι η δεύτερη καλύτερη αύξηση (πίσω από τη Γαλλία, που είδε τη φήμη της να βαθμολογείται με 4.9 βαθμούς περισσότερους σε σχέση με την περασμένη χρονιά). 
- Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχτηκε την τελευταία χρονιά η φήμη της Τουρκίας, η οποία συγκέντρωσε βαθμολογία χαμηλότερη κατά 7 βαθμούς σε σχέση με το 2015, ενώ για το 2016 κατατάσσεται στην 58η θέση. Σημαντική υποχώρηση, όμως, σημείωσε και η φήμη της Ελλάδας κατά 3.9 βαθμούς (η τέταρτη μεγαλύτερη πτώση).
- Σχετικά χαμηλή είναι η κατάταξη των ΗΠΑ στην 28η θέση, πίσω από χώρες όπως η Πολωνία, η Ταϊλάνδη, η συγκλονιζόμενη από σκάνδαλα διαφθοράς Βραζιλία κλπ. Δέκατη όγδοη είναι η Γερμανία. 

Αυτές είναι 10 χώρες με την καλύτερη φήμη για το 2016:
1. Σουηδία
2. Καναδάς
3. Ελβετία
4. Αυστραλία
5. Νορβηγία
6. Φινλανδία
7. Νέα Ζηλανδία
8. Δανία
9. Ιρλανδία
10. Ολλανδία

Και αυτές είναι οι 10 χώρες με τη χειρότερη φήμη για φέτος:
61. Καζακστάν
62..Νικαράγουα
63. Αγκόλα
64. Αλγερία
65. Ρωσία
66. Νιγηρία
67. Σαουδική Αραβία
68. Πακιστάν
69. Ιράν
70. Ιράκ


Μπορείτε να διαβάσετε τα αποτελέσματα της έρευνας του Reputation Institute (σε μορφή pdf) κλικάροντας τον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.reputationinstitute.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου