10 Αυγούστου 2016

Αυτός ο κολυμβητής από την Αιθιοπία αξίζει τη συμπάθεια ή την καταδίκη μας; Ή μήπως και τα δύο;


Με τη μία και μοναδική εμφάνισή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, ο κολυμβητής Ρόμπελ Κίρος Χάπτε από την Αιθιοπία διχάζει. Η σωματοδομή του δεν ταιριάζει με αυτήν ενός επαγγελματία κολυμβητή, που θεωρητικά πρέπει να έχει ένα σμιλεμένο σώμα λόγω της έντονης προπόνησης. Πολλοί τον ειρωνεύτηκαν τόσο μέσα στο στάδιο όσο και εκτός με τα σχόλιά τους. Αυτό από μόνο του είναι αρκετό για να κερδίσει τη συμπάθεια ο αθλητής, που υφίσταται ένα αδικαιολόγητο μπούλινγκ για το σώμα του. Μήπως όμως υπάρχει κάτι σάπιο στο βασίλειο της Δανιμαρκίας;

Σε όσες - λίγες είναι η αλήθεια - ελληνικές ιστοσελίδες έχω διαβάσει μέχρι στιγμής αναφορές στο όνομά του, τα σχόλια είναι υμνητικά. "Γιατί όλοι λατρεύουν αυτόν τον Αιθίοπα κολυμβητή;" ρωτάει ο τίτλος του i247.gr, ενώ ο σχετικός τίτλος της Lifo αναφέρεται με συγκινητικό τρόπο στον "Αιθίοπα κολυμβητή που δέχτηκε πολλά ειρωνικά σχόλια για τα κιλά και τις επιδόσεις του, αλλά κέρδισε το χειροκρότημα".

Ομολογώ ότι και η δικιά μου πρώτη αντίδραση, όταν διάβασα για την ιστορία του Ρόμπελ Κίρος Χάπτε, ήταν στο ίδιο μήκος κύματος. Πόσο άθλιο και μικρόψυχο είναι να ειρωνεύεσαι την εξωτερική εμφάνιση και το βάρος ενός ανθρώπου, π.χ. μέσω του τραγικού έως νοσηρού χάσταγκ #RobelTheWhale; Ζούμε σε μια εποχή, όπου ο αγώνας κατά του εκφοβισμού (μπούλινγκ) έχει σχεδόν παγκόσμια απήχηση κι επομένως τέτοια φαινόμενα δεν μπορούν να έχουν θέση στον αθλητισμό είτε από παράγοντες αθλητικούς είτε από δημοσιογράφους που καλύπτουν έναν αγώνα είτε και από τους οπαδούς ενός αθλήματος, δηλαδή από ανθρώπους που για τον ένα ή τον άλλο λόγο υποτίθεται ότι διαπνέονται από το πνεύμα του ευγενούς συναγωνισμού.

Στο τέλος ωστόσο ο αθλητής κέρδισε το χειροκρότημα και τη συμπάθεια των θεατών εντός και εκτός κολυμβητηρίου, για την προσπάθειά του, καθώς έκανε έναν από τους χειρότερους χρόνους στην ιστορία του αθλήματος τερματίζοντας τελευταίος και με τεράστια διαφορά  Στο κάτω-κάτω η συμμετοχή μετράει και όχι η νίκη ούτε η μεγαλειώδης επίδοση.

Με την πρώτη λοιπόν ματιά, ο Χάπτε κερδίζει τη συμπάθειά μας και δίκαια. Παραμένει όμως ένα ερώτημα. Πώς επελέγη ο Χάπτε για να εκπροσωπήσει την Αιθιοπία στους Ολυμπιακούς Αγώνες; Ξεχάστε το σώμα του, που παρόλα αυτά - και παρότι εννοείται ότι δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο χλευασμού και ειρωνειών - γεννά αμφιβολίες κατά πόσο ο συγκεκριμένος αθλητής προπονήθηκε ποτέ ως επαγγελματίας αθλητής. Είναι όμως αυτός ο καλύτερος κολυμβητής που έχει να επιδείξει η Αιθιοπία το 2016;

Κατ' αρχήν πρέπει να διευκρινιστεί ότι - πολύ ορθά πράττοντας - η Διεθνής Ομοσπονδία Κολύμβησης (FINA) θέλοντας να ενισχύσει την πρόοδο του αθλήματος σε χώρες χωρίς ιδιαίτερη κολυμβητική παράδοση, όπως είναι η Αιθιοπία, απευθύνει σε αυτές ειδικές προσκλήσεις. Ωραία, λοιπόν, κάτι τέτοιο έγινε και στην περίπτωση των Ολυμπιακών Αγώνων, εξ ου και η εξαιρετικά κακή επίδοση του αθλητή. Αυτό από μόνο του δεν είναι πρόβλημα σε κάθε περίπτωση.

Έλα, όμως, που ένας Αιθίοπας δημοσιογράφος καταγγέλλει ότι ο Ρόμπελ Κίρος Χάπτε δεν κέρδισε με την αξία του την ιδιαίτερη τιμή να εκπροσωπήσει τη χώρα του στην πιο κορυφαία αθλητική διοργάνωση του πλανήτη, αλλά το κατάφερε βάζοντας μέσο τον μπαμπά του, Κίρος Χάμπτε Κνίφε, ο οποίος όλως τυχαίως (;) είναι ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κολύμβησης της Αιθιοπίας, όπως φαίνεται και στην επίσημη ιστοσελίδα της FINA.

Και ενώ οι Έλληνες δημοσιογράφοι - και όχι μόνο - θαυμάζουν την ηρωική προσπάθεια του Αιθίοπα αθλητή, ο οποίος σχολιάστηκε αρνητικά (και ξεδιάντροπα) για το σωματικό του βάρος, οι συμπατριώτες του ειρωνεύονται τον τρόπο με τον οποίο επελέγη για να εκπροσωπήσει τη χώρα τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες και να καμαρώνει γι' αυτό σ' όλη την υπόλοιπη ζωή του, παρότι υπήρχαν πιο άξιοι κολυμβητές από την Αιθιοπία.. Ή μήπως δεν υπάρχει ούτε ένας επαγγελματίας κολυμβητής στην Αιθιοπία καλύτερος από τον Χάπτε; Χωρίς να αποκλείεται θεωρητικά το ενδεχόμενο να ισχύει όντως αυτό και η αιθιοπική κολύμβηση να βρίσκεται ακόμη σε απελπιστική κατάσταση, τα σχόλια των Αιθιόπων στο τουίτερ κινούνται σε άκρως ειρωνική διάθεση, όχι για τα κιλά του ανθρώπου, τα οποία είναι άλλωστε αδιάφορα σχολιασμού, αλλά για τον καθόλου αξιοκρατικό τρόπο, με τον οποίο έγινε η επιλογή του!




]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου