16 Σεπτεμβρίου 2016

Γιατί το μπλε είναι το χρώμα που κυριαρχεί στο ίντερνετ;


Δεν επέλεξα τυχαία το φόντο του ιστολογίου μου. Το μπλε ήταν πάντα το αγαπημένο μου χρώμα - ή καλύτερα μια απόχρωσή του, το ουρανί. Και γενικότερα, όμως, το μπλε φαίνεται ότι είναι το δημοφιλέστερο των χρωμάτων σύμφωνα με διάφορες σχετικές έρευνες, που πραγματοποιήθηκαν σε πολλά κράτη, ενώ το μπλε κυριαρχεί και στο χώρο του διαδικτύου. Είναι το χρώμα που κυριαρχεί στις δημοφιλέστερες ιστοσελίδες: Google, Facebook, Twitter κλπ. Με μπλε είναι συνηθέστερα χρωματισμένα και τα κουμπάκια login ή buy και βέβαια οι περισσότεροι έχουμε κρατήσει το μπλε χρώμα στα παράθυρα των προγραμμάτων πλοήγησης που χρησιμοποιούμε (Explorer, Chrome, Firefox).

Μια έρευνα του 2011, που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Λογιόλα του Σικάγο και του Πανεπιστημίου Άμχερστ της Μασσαχουσσέτης, επιβεβαιώνει την προτίμηση αυτή και ίσως δίνει μια ικανοποιητική απάντηση γιατί το μπλε χρώμα χρησιμοποιείται περισσότερο ως διαφημιστικό δόλωμα. Εκτός κι αν πιστέψουμε το ανέκδοτο που λέει ότι το Facebook είναι βαμμένο τελείως μπλε, επειδή ο Ζάκερμπεργκ έχει αχρωματοψία στο κόκκινο και το πράσινο!

Στην έρευνα εκείνη, 279 φοιτητές κοίταξαν το σήμα μιας φανταστικής εταιρίας και στη συνέχεια κλήθηκαν να το αξιολογήσουν καταγράφοντας τα συναισθήματα που τους είχαν δημιουργηθεί. Σε όλους δόθηκε το ίδιο ακριβώς σχήμα από άποψη σχεδίου, όμως διαφορετικού χρώματος.

Σε γενικές γραμμές, το λευκό σήμα κρίθηκε ως ειλικρινές, το κόκκινο ως ενθουσιώδες και το μπλε ως το πιο ικανοποιητικό και το επαρκές. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το μπλε ήταν το πιο πειστικό χρώμα στα μάτια των συμμετεχόντων, ίσως ακριβώς επειδή το μπλε είναι κατά κανόνα το αγαπημένο χρώμα των περισσοτέρων.

Φυσικά, δεν μπορεί να εξηγηθεί εύκολα αυτή η ιδιαίτερη προτίμηση για το μπλε. Γιατί είναι τόσο δημοφιλές. Οι θεωρίες ποικίλλουν, ωστόσο δεν μπορούν να απαντήσουν πειστικά στην απορία αυτή. Είναι μια φυσική τάση του ανθρώπου ήδη από την εποχή που οι πρόγονοί μας ζούσαν στα σπήλαια ή πρόκειται για ένα επίκτητο πολιτισμικό χαρακτηριστικό; Στο κάτω κάτω λίγη σημασία έχει η απόδοση μιας εξήγησης, που είναι αδύνατον να επαληθευτεί επιστημονικά. Το θέμα είναι ότι η κυριαρχία του μπλε μάλλον δύσκολα θα σταματήσει στο προσεχές μέλλον στο χώρο του ίντερνετ και της διαφήμισης γενικότερα. Εκτός κι αν ο αυριανός Ζάκερμπεργκ θα έχει αχρωματοψία στο μπλε και θα καταφέρει να επιβάλλει τις δικές του προτιμήσεις. Αυτό θα ήταν κάτι σαν μια μικρή "επανάσταση" στο χώρο του ίντερνετ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου