15 Σεπτεμβρίου 2016

Ποιες είναι οι περισσότερο βιώσιμες μεγαλουπόλεις του πλανήτη; Πολύ κάτω από τη βάση η Αθήνα.


Οι πόλεις δεν υπάρχουν χωρίς τους ανθρώπους που τις κατοικούν, πόσο όμως είναι πραγματικά βιώσιμες; Η έννοια της βιωσιμότητας είναι πολύπλευρη και πολυσήμαντη, ενώ αποτυπώνεται σε όλες της τις πτυχές στον ετήσιο Δείκτη Βιώσιμων Πόλεων, η ανανεωμένη έκδοση του οποίου σχετικά με την ζωή 100 μεγαλουπόλεων του πλανήτη για το έτος 2016 είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε (όπως κάθε χρόνο) από την Arcadis, μια συμβουλευτική εταιρία που ειδικεύεται σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης, σε συνεργασία με το Κέντρο για την Οικονομική και Επιχειρηματική Έρευνα (Cebr). Η κατάταξη των πόλεων έγινε με γνώμονα τα αποτελέσματα τριών γενικών δεικτών: Άνθρωποι, Πλανήτης και Κέρδος.

Ο δείκτης Άνθρωποι αναφέρεται στην ποιότητα ζωής των κατοίκων της κάθε πόλης και πιο συγκεκριμένα σε θέματα υγείας (προσδόκιμο ζωής και παχυσαρκία), εκπαίδευση (ικανότητα γραφής και ανάγνωσης, πανεπιστήμια), εισοδηματική ανισότητα, ισορροπία εργασίας και ελεύθερου χρόνου, αναλογία εξάρτησης, εγκληματικότητα, κόστος στέγης και ζωής.

Ο δείκτης Πλανήτης αφορά τις πολιτικές προστασίας του περιβάλλοντος στους εξής τομείς: κατανάλωση ενέργειας και μερίδιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, χώροι πρασίνου εντός των πόλεων, ποσοστά ανακύκλωσης και κομποστοποίησης, εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, κίνδυνος φυσικών καταστροφών, ποιότητα πόσιμου νερού, αποκομιδή απορριμάτων και μόλυνση της ατμόσφαιρας.

Τέλος, ο δείκτης Κέρδος εξετάζει την οικονομική ευρωστία των πόλεων από επιχειρηματική σκοπιά: υποδομές μέσων μεταφοράς (οδικών, σιδηροδρομικών και αεροπορικών), ευκολία επιχειρηματική δραστηριότητας, τουρισμός, ΑΕΠ ανά κάτοικο, η σπουδαιότητα της πόλης για τα παγκόσμια οικονομικά δίκτυα, τα ποσοστά ανεργίας και η συνδεσιμότητα αναφορικά με την κινητή τηλεφωνία και την πρόσβαση σε ευρυζωνικότητα.

Ενδιαφέρον είναι το συμπέρασμα ότι οι περισσότερες πόλεις (ακόμη κι αυτές που βρίσκονται ψηλά στη λίστα) δεν τα πηγαίνουν εξίσου καλά και στους τρεις παραπάνω δείκτες, κάτι που σημαίνει ότι χρειάζεται ακόμη αρκετή δουλειά προκειμένου να επέλθει μια ισορροπία μεταξύ της ποιότητας ζωής των πολιτών, των περιβαλλοντικών πολιτικών και της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Όχι τυχαία, τις καλύτερες επιδόσεις παρουσιάζουν κατά κύριο λόγο οι ευρωπαϊκές πόλεις, αν και η Αθήνα αποτελεί την εξαίρεση και βαθμολογείται αρκετά χαμηλά στη συνολική κατάταξη, μόλις 66η σε σύνολο 100 μεγαλουπόλεων. Η αλήθεια είναι πως όσον αφορά την ποιότητα ζωής των κατοίκων της και την προστασία του περιβάλλοντος, η Αθήνα βρίσκεται ελάχιστα κάτω από τη βάση (52η και στους δύο δείκτες), όμως καταρρέει στον δείκτη του Κέρδους, όπου κατατάσσεται μόλις 72η. Και πώς θα μπορούσε να είναι αλλιώς, λαμβανομένης υπόψη της μακροχρόνιας οικονομικής κρίσης, που έχει εξασθενίσει την οικονομική δραστηριότητα σ' ολόκληρη τη χώρα.

Εξαιρετικές αντίθετα είναι οι επιδόσεις των γερμανικών πόλεων (3 μεταξύ των πρώτων 10), ενώ η καλύτερη πόλη για να ζει κανείς λαμβάνοντας υπόψη τον συνδυασμό των τριών πιο πάνω δεικτών είναι - όχι τυχαία - η Ζυρίχη. Η ελβετική πόλη τα καταφέρνει πολύ καλά στους τομείς του περιβάλλοντος και της οικονομικής δραστηριότητας, όμως κατατάσσεται μόλις 27η σε θέματα ποιότητας ζωής. Απλά καμία άλλη πόλη δεν έχει πετύχει μέχρι στιγμής έναν ιδανικότερο συνδυασμό των τριών αυτών παραγόντων.

Συνολικά, οι 20 πιο βιώσιμες μεγαλουπόλεις του πλανήτη, όπως κατατάσσονται στον δείκτη βιωσιμότητας της Arcadis, είναι οι εξής:
1. Ζυρίχη
2. Σιγκαπούρη
3. Στοκχόλμη
4. Βιέννη
5. Λονδίνο
6. Φρανκφούρτη
7. Σεούλ
8. Αμβούργο
9. Πράγα
10. Μόναχο
11. Άμστερνταμ
12. Γενεύη
13. Εδιμβούργο
14. Κοπεγχάγη
15. Παρίσι
16. Χονγκ Κονγκ
17. Βερολίνο
18. Καμπέρα
19. Ρότερνταμ
20. Μαδρίτη

Διαβάστε αναλυτικότερα τα στοιχεία του Δείκτη Βιωσιμότητας για το 2016 στο παρακάτω σύνδεσμο (μορφή pdf)Sustainable Cities Index 2016 Global Web

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου