Υπάρχουν πολλά τραγουδάκια που μαθαίνουν στα παιδιά τους αριθμούς και κάποια βασικά μαθηματικά. Υπάρχουν όμως και τραγούδια για ανθρώπους μεγαλύτερων ηλικιών, που σκοπό βέβαια δεν έχουν να μάθουν μαθηματικά στους ακροατές τους, αλλά οι στίχοι είναι ολοφάνερα εμπνευσμένοι από τη στοιχειώδη αριθμητική. Για κάποιους οι στίχοι αυτών των τραγουδιών είναι απλά προϊόν έλλειψης έμπνευσης, γι' άλλους πάλι μπορεί να θεωρούνται ακόμη και ευφυείς ως ασυνήθιστοι. Αυτά τα τελευταία τραγούδια για "μεγάλους" έδωσαν την αφορμή γι' αυτό το αφιέρωμα, σε μια εποχή, άλλωστε, που ένα από τα σουξέ βασίζεται σε μια παρόμοια λογική.
Ο Κωνσταντίνος από την Κέρκυρα, αφού αποφάσισε να αποσύρει από την αγορά το ψευδώνυμο "Personas", με το οποίο έγινε γνωστός τραγουδώντας την τεράστια - από εμπορικής άποψης - επιτυχία "Η πιο ωραία στην Ελλάδα", που έχει σπάσει κάθε ρεκόρ θεάσεων στο youtube (παρά το τραγικό βιντεοκλίπ με πρωταγωνίστρια την πιο... "ψωνάρα" στην Ελλάδα), αδιαφορώντας για κακόβουλα σχόλια κράτησε το πραγματικό του επίθετο, Κουφός, και συνέχισε τις εμπορικές επιτυχίες με δυο απλές κινήσεις: έκανε μικρές παραλλαγές στη μελωδία της "Πιο ωραίας" και πρόσθεσε ένα πιασάρικο ρεφρέν, όπου μετράει αντίστροφρα από το πέντε μέχρι το ένα. Δεν λείπουν οι ειρωνείες για τους στίχους επιπέδου μαθηματικών Α΄ Δημοτικού, όμως ο σκοπός στέφθηκε με επιτυχία. Εξάλλου, δεν είναι η πρώτη φορά που ένα τραγούδι ενδιαφέρεται για την εκπαιδευτική μας κατάρτιση σε βασικά μαθηματικά.
Ο Ανδρέας, αν και καταγόταν από πλούσια οικογένεια και ο ίδιος είχε σπουδάσει κλασική μουσική, αναγκάστηκε για βιοποριστικούς λόγους να εργαστεί ως γκαρσονάκι στο μαγαζί όπου τραγουδούσε η Κατερίνα, πρώην πωλήτρια στην ψαραγορά. Θέλοντας να βοηθήσει την αγαπημένη του να κάνει στροφή σε πιο ποιοτικά τραγούδια, της έγραψε μια σειρά από τραγούδια, ένα των οποίων το εμπνεύστηκε από τη βασική αριθμητική πράξη, που ένα παιδί μαθαίνει ήδη από το νηπιαγωγείο, ότι 1 + 1 = 2 (ή "ένα κι ένα δυο").
Φυσικά, όπου "Ανδρέας" ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ και όπου "Κατερίνα η Αλίκη Βουγιουκλάκη για τις ανάγκες της ταινίας "Το πιο λαμπρό αστέρι" παραγωγής 1967, τους δε στίχους του τραγουδιού στην πραγματικότητα έγραψε ο πολυγραφότατος Λευτέρης Παπαδόπουλος.
Η απλούστατη αυτή πρόσθεση έχει εμπνεύσει και άλλους στιχουργούς, όπως το Μανόλη Ρασούλη, ο οποίος εν έτει 1986 - μέσω του Νίκου Παπάζογλου - αντιπαραβάλει τα κανονικά μαθηματικά με τα μαθηματικά του έρωτα: "Ένα κι ένα κάνουν δύο/ λένε μες στο καφενείο./ Μα εγώ, εγώ με σένα/ ένα κι ένα κάνουν ένα" και στο τέλος "Μα μετά τον Ησαΐα/ ένα κι ένα κάνουν τρία".
Έντεκα χρόνια αργότερα, ο Φοίβος ανοίγει διάπλατα την πόρτα της επιτυχίας στη Δέσποινα Βανδή με τις "Δέκα Εντολές", όμως το ομώνυμο τραγούδι δεν βοηθάει τις μαθηματικές μας γνώσεις. Αυτές εξυπηρετεί ένα άλλο τραγούδι με τον αποκαλυπτικό για το περιεχόμενό του τίτλο "Ένα κι ένα κάνουν δύο". Στο ρεφρέν, η - πτυχιούχος Φιλολογικής - Βανδή δεν αρκείται στη βασική και πολυτραγουδισμένη αυτή μαθηματική πράξη, αλλά μας μαθαίνει κι ότι "δύο κι ένα κάνουν τρία", γιατί οι άνθρωποι πρέπει να εξελισσόμαστε!
Το βραβείο πάντως των πιο σύνθετων αριθμητικών πράξεων σε στίχους τραγουδιού απονέμεται στο Λουκιανό Κηλαηδόνη για το "Κάπου την έχουμε πατήσει". Απλά ακούστε το τραγούδι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου