27 Φεβρουαρίου 2017

Shooting Stars: Ένα τραγούδι του 2009 από την Αυστραλία, που έγινε meme το 2017

Λέγεται "Shooting Stars", είναι ένα αρκετά απλό χάουζ ντίσκο τραγούδι, που τον τελευταίο μήνα (επτά και πλέον χρόνια από την εμπορική κυκλοφορία του ως single) έγινε meme συνοδεύοντας χιουμοριστικά βιντεάκια με πτώσεις. Έρχεται από τη μακρινή Αυστραλία. Αυτό από μόνο του θα αρκούσε για να χαρακτηριστεί μουσικό φαινόμενο, καθώς είναι ελάχιστα τα τραγούδια που παράγονται στην Αυστραλία για την τοπική αγορά και καταφέρνουν να γνωρίσουν διεθνή επιτυχία.
Το τραγούδι είναι δημιουργία του συγκροτήματος Bag Raiders, που αποτελείται από δύο μέλη, τους Τζακ Γκλας και Κρις Στρέισι. Το συγκρότημα εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2006, έχει κυκλοφορήσει σειρά από σινγκλάκια ήδη από το 2007, όμως έχει παρουσιάσει μόλις ένα ολοκληρωμένο άλμπουμ, το οποίο κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2010 και σημείωσε μια αξιόλογη πορεία στο τσαρτ της Αυστραλίας (ARIA) φτάνοντας μέχρι την έβδομη θέση.

Στο μοναδικό αυτό άλμπουμ των Bag Raiders, που μάλιστα έφερε το όνομα του συγκροτήματος, περιλαμβανόταν και το "Shooting Stars", το οποίο ωστόσο είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2008 υπό ορχηστρική μορφή (δηλαδή μόνο η μελωδία χωρίς στίχους), ενώ το Νοέμβριο του 2009 κυκλοφόρησε ολοκληρωμένο πλέον το τραγούδι ως σινγκλ με μέτριες επιδόσεις στο αυστραλιανό τσαρτ φτάνοντας μέχρι την 62η θέση. Αντίθετα, ένα άλλο σινγκλ από το ίδιο άλμπουμ, το "Way Back Home", έγινε διεθνές, όταν χρησιμοποιήθηκε σε μια γερμανική διαφήμιση, κάτι που το βοήθησε ν' ανεβεί στη 19η θέση του γερμανικού τσαρτ.

Η αλήθεια είναι ότι το μπιτάκι είναι εθιστικό, αλλά αρκετά συνηθισμένο σαν ήχος. Θα μπορούσε πάντως να είχε σημειώσει μια εξίσου μεγάλη απήχηση πολύ πριν γίνει meme και να παίζεται στα κλαμπάκια συνέχεια (περνώντας όμως απαρατήρητο κατά μία έννοια, δηλαδή ν' αφεθούν οι θαμώνες στο ρυθμό χωρίς να μπουν απαραίτητα και στη διαδικασία να το ψάξουν περισσότερο). Είναι με άλλα λόγια αρκετά ανώδυνο, ένα τραγούδι που δεν αποτελεί σταθμό στην εξέλιξη της μουσικής, όμως έχει όλα τα προσόντα για να ακουστεί και μάλιστα ν' ακουστεί αρκετά.

Η πρώτη σχετική επιτυχία  του "Shooting Stars" ήρθε το 2013, όταν το τραγούδι χρησιμοποιήθηκε στα πλαίσια του τάλεντ σόου Australia's Got Talent (Αυστραλία έχεις ταλέντο) ανεβαίνοντας στο τοπ40 του τσαρτ ARIA. Από τότε άρχισαν να εμφανίζονται σιγά σιγά στο Youtube τα πρώτα βιντεάκια από φαν του τραγουδιού, που αξιοποιούσαν το "Shooting Stars" ως μουσικό χαλί. Το πιο πετυχημένο από αυτά ανέβηκε στις 30 Ιουλίου 2016 κι έδειχνε μια ομάδα από ψηφιακούς γορίλες να χορεύουν. (Μπορείτε να το δείτε σ' αυτόν το σύνδεσμο: www.youtube.com/watch?v=uaI7ShdG6JE)

Έχει ενδιαφέρον να σταθούμε για λίγο στην ιστορία πίσω από αυτό το βίντεο , που εντασσόταν σε μια άλλη σειρά meme μετά τη δολοφονία ενός γορίλα σε ζωολογικό κήπο του Τέξας, όταν στο κλουβί του είχε σκαρφαλώσει ένα αγοράκι μόλις τριών ετών. Οι φύλακες του ζωολογικού κήπου φοβήθηκαν για την ασφάλεια του παιδιού και αποφάσισαν να σκοτώσουν το γορίλα για να το προφυλάξουν, μια απόφαση που προκάλεσε αντιφατικές αντιδράσεις - ανάλογα με τη σκοπιά που το έβλεπε ο καθένας - και οδήγησε στη δημιουργία μιας σειράς meme βίντεο.

Η μεγάλη επιτυχία του "Shooting Stars" ήρθε τον Ιανουάριο του 2017, όταν στο Reddit εμφανίστηκε ως μουσικό χαλί σ' ένα άλλο βίντεο, που έδειχνε έναν άνδρα να πέφτει από μια γέφυρα. Ο τίτλος δεν ήταν καθόλου πολιτικά ορθός ("Χοντρός άνδρας κάνει φανταστική βουτιά"), αλλά το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθούν πολλά αντίστοιχα βιντεάκια, που κατ' αντίστοιχο τρόπο εμπνέονταν από διάφορες πτώσεις ή κάπως περίεργες κινήσεις ανθρώπων (και όχι μόνο) είτε από ερασιτεχνικά βίντεο είτε από τηλεοπτικές εκπομπές και κινηματογραφικές ταινίες. Μεταξύ άλλων μπορείτε να δείτε στα διάφορα βιντεάκια τον μπαμπά Γουρουνάκη (από τη σειρά κινουμένων σχεδίων "Πέππα"), τον Πάτρικ (από τον "Μπομπ Σφουγγαράκη"), την εμφάνιση της Lady Gaga στο αμερικάνικο Superball, τον Γκάνταλφ στον "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών", τον Χαν Σόλο, τον πάπα Φραγκίσκο, τον Ντόναλντ Τραμπ (φυσικά) κλπ.

Αυτό ήταν το πρώτο βίντεο:

Άλλα παρόμοια meme: 



Και μια συλλογή πολλών meme (όχι όλα το ίδιο πετυχημένα είναι η αλήθεια) σ' ένα βίντεο:



Το... αποκορύφωμα της επιτυχίας είναι το πολύ πετυχημένο animal cover της μελωδίας του "Shooting Stars" από ζώα (πουλιά, γάτες, πρόβατα και γενικά όποιο ζώο μπορείτε να φανταστείτε).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου