Η άνοιξη έχει μπει κι αυτό σημαίνει ότι έχουμε περισσότερες ευκαιρίες για εκδρομούλες. Άλλωστε, δεν είναι απλά ο καλός καιρός, αλλά και μια σειρά από αργίες που καθιστούν την άνοιξη την καλύτερη εποχή για μικρές και σύντομες εξορμήσεις: η εθνική γιορτή, το Πάσχα, η πρωτομαγιά. Το πρόβλημα που πολλοί αντιμετωπίζουν, αφορά την οργάνωση της βαλίτσας τους. Πώς τακτοποιούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα πράγματά μας στον ταξιδιωτικό μας σάκο, ώστε να μην ταλαιπωρηθούμε στη συνέχεια; Ένα πολύ ενδιαφέρον και χρηστικό αφιέρωμα δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα thrillist.com, όπου μέλη του αμερικανικού στρατού δίνουν μια σειρά από βοηθητικές συμβουλές. (Οι αμερικανοί στρατιώτες και στρατιωτικοί ανάμεσα στ' άλλα εκπαιδεύονται και στην οργάνωση των αποσκευών τους. Γιατί; Ε, η απάντηση είναι εύκολη και δεν θέλει πολλή σκέψη...)
1. Πακετάρετε ξανά και ξανά
Για να μάθουμε μια τέχνη, πρέπει να ασκηθούμε πολλές φορές στην πράξη. Μόνο η θεωρία δεν αρκεί. Ε, το ίδιο συμβαίνει και με την οργάνωση ενός ταξιδιωτικού σάκου. Αυτό που έχουμε να κάνουμε ενόψει ενός προγραμματισμένου ταξιδιού (ή και απρογραμμάτιστου στη λογική "των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν, μαγειρεύουν") είναι να ταχτοποιούμε ξανά και ξανά το σάκο μας μέχρι να γίνουμε ειδικοί και να μην προβληματιζόμαστε με τις ώρες την τελευταία στιγμή π΄ως θα χωρέσουν ένα σωρό χρήσιμα και άχρηστα αντικείμενα. Εξάλλου, η επανάληψη είναι "μήτηρ πάσης μαθήσεως", όπως έλεγαν οι αρχαίοι, ώστε με την επανάληψη θα απομνημονεύσουμε ευκολότερα τη χωροταξία στο εσωτερικό των αποσκευών μας και φτάνοντας στον προορισμό μας θα βρίσκουμε γρηγορότερα αυτό που ψάχνουμε!
2. Το αντίστροφο πακετάρισμα
Επειδή όμως πολλές φορές τα ταξίδια αποφασίζονται απρόοπτα την τελευταία ακριβώς στιγμή, ώστε δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε πρακτική εξάσκηση στο πακετάρισμα μιας βαλίτσας (που στο κάτω κάτω ποικίλλει και ανάλογα με τον προορισμό, αλλά και τη διάρκεια του ταξιδιού), υπάρχει ένα πολύ έξυπνο μυστικό, για να βρίσκουμε ταχύτατα τα πράγματα που κουβαλάμε μαζί μας στην εξοχή και να μη χάνουμε χρόνο ψάχνοντας. Αυτό γίνεται με το αντίστροφο πακετάρισμα, δηλαδή όταν ακόμη φτιάχνουμε τη βαλίτσα στο σπίτι μας, φροντίζουμε να βάζουμε στο τέλος (επομένως να βρίσκονται πάνω πάνω) τα πράγματα που θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε πρώτα πρώτα στον προορισμό μας.
Για παράδειγμα, θα φτάσουμε στο ξενοδοχείο βράδυ και τόσο κουρασμένοι, ώστε θα την πέσουμε για κάναν υπνάκο; Ε, θα πρέπει να έχουμε φροντίσει ώστε στο πάνω μέρος της βαλίτσας να βρίσκονται οι πιτζάμες και η οδοντόβουρτσά μας. Αν πάλι έχουμε προγραμματίσει κατευθείαν νυχτερινή έξοδο, θα πρέπει πάνω πάνω να βρίσκονται τα καλά ρούχα και ούτως καθεξής, ανάλογα με το τι θα χρειαστεί να έχουμε εύκαιρο.
3. Το κλειδί είναι η σωστή κατανομή βάρους
Το πρόβλημα με τις αποσκευές δεν είναι μόνο χωροταξικό, αλλά και μεταφορικό. Πώς τις κουβαλάς από το σπίτι μέχρι το αυτοκίνητο ή τη στάση του λεωφορείου ή πάνω στο πλοίο κλπ. χωρίς να καταλήξεις σ' ένα νοσοκομείο ως θύμα εκδρομής;
Όσον αφορά τα σακίδια πλάτης, το μυστικό είναι να βάζουμε τα βαρύτερα αντικείμενα στο κέντρο του σακιδίου και όσο το δυνατόν πιο κοντά στη σπονδυλική στήλη, ώστε το κέντρο του βάρους να βρίσκεται το σώμα μας και να μην μας τραβάει προς τα πίσω.
Όσον αφορά τις βαλίτσες χειρός, βοηθάει πολύ αν τις χωρίσουμε σε τρία τρία. Στο κάτω μέρος βάζουμε πράγματα μεσαίου βάρους, στη μέση βάζουμε τα πιο βαριά και στην κορυφή τα ελαφρότερα συμπράγκαλά μας.
4. Το σχήμα μετράει
Δεν ρίχνουμε τα ρούχα τσαλακωμένα, αλλά τα διπλώνουμε. Οκ, αυτό το ξέρει και ο πιο άπειρος ταξιδιώτης. Το θέμα είναι να τα διπλώνουμε σε τέτοια σχήματα και μεγέθη, που να ταιριάζουν μεταξύ τους, π.χ. ως προς το μήκος. Σε μια μεριά θα συγκεντρώσουμε τις μπλούζες που έχουν ένα άλφα μήκος, αλλού θα βάλουμε τα εσώρουχα που έχουν άλλο μήκος κλπ.
Αν πάλι έχουμε κάποια ρούχα ή αντικείμενα που δεν διπλώνονται (π.χ. μπουφάν ή υπνόσακος), αυτά τα τυλίγουμε και στη συνέχεια τα δένουμε σφιχτά μ' ένα σχοινί, ώστε να μην χαλαρώσουν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και γίνουνε όλα ανάκατα.
5. Όσο περισσότερες κάλτσες, τόσο το καλύτερο
Τι γίνεται αν το ταξιδάκι είναι σύντομο και το σακίδιο δεν λέει να γεμίσει; Αντί να πηγαίνουν τα ρούχα πέρα δώθε και να χορεύουν όταν η θάλασσα βγάζει κύμα ή όταν το λεωφορείο (και το αυτοκίνητο) πέφτει σε λακούβα, με αποτέλεσμα φτάνοντας στο ξενοδοχείο να έχουν γίνει όλα ένα κουβάρι, μπορούμε να σταθεροποιήσουμε τον ταξιδιωτικό μας σάκο γεμίζοντας τα κενά με ρολά από κάλτσες. Στο κάτω κάτω, σε μια εκδρομή όλο και κάπου θα χρειαστεί ένα εξτρά ζευγάρι κάλτσες (εκτός κι αν θέλετε να φύγετε από τους τέσσερις τοίχους του σπιτιού σας για να κλειστείτε στους τέσσερις τοίχους ενός ξενοδοχείου).
6. Πείτε όχι στα περιττά
Και καλά, αν περισσεύει χώρος υπάρχει το μυστικό με τις κάλτσες. Όταν δεν χωράνε όλα τα πράγματα στη βαλίτσα, τι γίνεται; Πολύ απλά.... δεν τα παίρνουμε όλα. Πώς όμως γίνεται το ξεσκαρτάρισμα; Από την αρχή χωρίζουμε τα αντικείμενα σε δύο κατηγορίες: αυτά που είναι απολύτως απαραίτητα και αυτά που ενδεχομένως θα χρειαστούμε. Έτσι, όταν πακετάρουμε τη βαλίτσα μας βάζουμε τα πρώτα και αν υπάρχει χώρος, προσθέτουμε και τα λιγότερο επείγοντα.
7. Τσάντες μέσα στις τσάντες
Ένα άλλο μυστικό καλύτερης οργάνωσης των αποσκευών είναι και ο χωρισμός των διαφόρων αντικειμένων σε ομάδες. Έτσι, συγκεντρώνουμε σε μια ομάδα τα ηλεκτρονικά, αλλού τα εσώρουχα, αλλά τα ρούχα, αλλά τα αξεσουάρ κλπ. και τα ξεχωρίζουμε τοποθετώντας τα σε μικρές τσαντούλες (ας είναι και σακούλες από σουπερμάρκετ, αρκεί να είναι καλά δεμένες) και μετά όλα μαζί στο μεγάλο ταξιδιωτικό σάκο. Τώρα, για τη σειρά με την οποία θα τοποθετήσουμε τις σακούλες μέσα στο σάκο, ε... αυτά τα έγραψα πιο πάνω
8. Όλες οι βαλίτσες δεν είναι ίδιες
Δεν αρκεί ν' αγοράσουμε απλά μια βαλίτσα ή ένα σάκο, αλλά θα πρέπει ν' αγοράσουμε τη βαλίτσα ή το σάκο που μας ταιριάζει περισσότερο και ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες μας. Για παράδειγμα, τι μέγεθος είναι, πόσοι χώροι αποθήκευσης περιέχονται, με τι εργαλεία τυχόν συνοδεύονται κλπ.
Τα παραπάνω αποτελούν ελεύθερη μεταφορά των συμβουλών που περιέχονται στην παρακάτω ιστοσελίδα, στην οποία καλό είναι να ρίξετε μια ματιά (περιέχει και εικόνες!):
Κι αν νομίζετε ότι "έλα μωρέ, σιγά το πράγμα, που θα κάνουμε και το πακετάρισμα μιας βαλίτσας ολόκληρη επιστήμη", φροντίστε μόνο να μην την πατήσετε όπως ο Mr. Bean:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου