13 Μαρτίου 2018

Ίσως ο μοναδικός Έλληνας ποδοσφαιριστής που οδηγήθηκε στο αυτόφωρο και καταδικάστηκε σε φυλάκιση για επίθεση σε βάρος διαιτητή κατά τη διάρκεια του αγώνα!

Τι γίνεται όταν ένας ποδοσφαιριστής επιτεθεί στο διαιτητή διαμαρτυρόμενος για μια απόφασή του την ώρα του αγώνα; Ο κανόνας είναι ότι ανάλογα με την ένταση της διαμαρτυρίας αλλά και την ανεκτικότητα του διαιτητή, θα δεχτεί μια κίτρινη ή κόκκινη κάρτα ή και μια απλή επίπληξη χωρίς επιπτώσεις. Πριν πολλά πολλά χρόνια ωστόσο, το Δεκέμβριο του 1933, ένας ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ οδηγήθηκε στο αυτόφωρο και μάλιστα του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης!

Συγκεκριμένα, στις 17 Δεκεμβρίου 1933 στο γήπεδο του Ρουφ αναμετρήθηκαν ο Απόλλωνας και η ΑΕΚ στα πλαίσια του πρωταθλήματος Αθηνών. Για την ιστορία ν' αναφερθεί ότι ο αγώνας έληξε ισόπαλος με σκορ 1-1, όμως το πρωτοφανές και άξιο σχολιασμού ήταν αυτό που συνέβη μετά το τέλος του ματς, όταν ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης, που βρισκόταν στο γήπεδο, υπέβαλε μήνυση κατά του ποδοσφαιριστή Πατρόκλου, επειδή κατά τη διάρκεια του αγώνα αυτός επιτέθηκε στον ούγγρο διαιτητή Χάζαι, διαμαρτυρόμενος για τη μη κατακύρωση ενός γκολ υπέρ της ΑΕΚ.
Φυσικά, όσα συμβαίνουν μέσα στον αγωνιστικό χώρο κατά τη διάρκεια ενός ποδοσφαιρικού ματς υπόκεινται στις σχετικές διατάξεις του κανονισμού της ΕΠΟ, η οποία ήταν - και τότε εν έτει 1933 - η μόνη αρμόδια να κρίνει, εάν και εφόσον γινόταν σχετική αναφορά από το διαιτητή στο φύλλο αγώνα. Ο διαιτητής όμως όχι μόνο δεν κατήγγειλε τον Πάτροκλο, αλλά στην κατάθεσή του ανέφερε ότι ο ίδιος δεν υπέστη κάποια κακοποίηση! Παρόλ' αυτά το αυτόφωρο δικαστήριο καταδίκασε τον ποδοσφαιριστή σε φυλάκιση ενός μήνα (συν τα δικαστικά έξοδα) για την κατηγορία της άδικης επίθεσης σε βάρος του Χάζαι, κρίνοντας ότι την ώρα του αγώνα οι ποδοσφαιριστές δεν βρίσκονταν εκτός νόμου! 
Τρεις μέρες αργότερα, η εφημερίδα Αθλητικά Χρονικά σχολίασε: «Η ποινή θα ήτο ασφαλώς μεγαλειτέρα αν δεν παρουσιάζετο και ο ίδιος ο κακοποιηθείς να καταθέση ότι δεν... εκακοποιήθη. Από το Δικαστήριο παρήλασαν πολλοί μάρτυρες, χωρίς πάντως να διαφωτίσουν τον πρόεδρον και να τον πείσουν ότι, εάν εμηνύοντο όλοι οι ποδοσφαιρισταί δι' ό,τι κάμνουν εις το τερραίν κατά τους αγώνας των θα έπρεπε αι φυλακαί της Ελλάδος να ήσαν υπερπλήρεις ποδοσφαιριστών». 
Όσον αφορά τον Πάτροκλο, τελικά εξαγόρασε την ποινή και αφέθηκε ελεύθερος, ενώ τιμωρήθηκε και με αποκλεισμό ενός μήνα από την Ένωση Αθηνών. 
Είναι ενδιαφέρουσα πάντως η σύγκριση του μακρινού 1933, όταν ο επικεφαλής της παρούσας αστυνομικής δύναμης έδειξε έναν αδικαιολόγητα υπερβάλλοντα ζήλο για ένα διαπληκτισμό μέσα στο γήπεδο κατά τη διάρκεια του αγώνα, με το 2018, όταν η αστυνομία δείχνει μια αδικαιολόγητη αδράνεια για προφανείς ποινικά κολάσιμες πράξεις που ξεφεύγουν από τα αγωνιστικά πλαίσια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου