20 Νοεμβρίου 2018

Παρασκήνια από τα "Φιλαράκια": Πώς αποφασίστηκε να κάνει εξωσωματική γονιμοποίηση η Φοίβη και πώς οι αντιδράσεις του ζωντανού κοινού στα γυρίσματα άλλαζε την πορεία του σίριαλ


Ό,τι είναι το «Κωνσταντίνου και Ελένης» για τα ελληνικά σίριαλ, είναι τα «Φιλαράκια». Η πολυαγαπημένη κωμική σειρά επαναλαμβάνεται νον-στοπ από το Σταρ κάθε Σαββατοκύριακο, παρότι έχουν περάσει πάνω από 14 χρόνια από την προβολή του τελευταίο επεισοδίου. Αλλά και όσο η σειρά ήταν ακόμα στον αέρα, εν αναμονή των επεισοδίων του κάθε νέου κύκλου, το Σταρ επαναλάμβανε όλα τα μέχρι επεισόδια από την αρχή! Λίγο πολύ έχουμε μάθει όλα σχεδόν τα επεισόδια της πολυαγαπημένης σειράς απ’ έξω και αναπόφευκτα κάποια από αυτά έχουν ξεχωριστή θέση στην προτίμησή μας.

Ένα από αυτά, το οποίο μάλιστα συναγωνίζεται για τον τίτλο του πιο αγαπημένου μου επεισοδίου των Friends με εκείνο στο οποίο η Φοίβη ανακαλύπτει την κρυφή σχέση της Μόνικα και του Τσάντλερ, είναι και το πλέον αναπάντεχο – ως προς τη σεναριακή του εξέλιξη – επεισόδιο της τέταρτης σαιζόν, στο οποίο η Φοίβη έμεινε έγκυος στο παιδί του αδερφού της με εξωσωματική, ενώ ο Τζόι με τον Τσάντλερ κερδίζουν το σπίτι της Μόνικα και της Ρέιτσελ ύστερα από ένα τρελό παιχνίδι με διαιτητή τον Ρος κι ένα ακόμα πιο τρελό στοίχημα μεταξύ φίλων. Ποιο ήταν όμως το παρασκήνιο πίσω από αυτό το επεισόδιο;

Λίγο πριν το τέλος της τρίτης σαιζόν, η ηθοποιός Λίζα Κούντροου, που υποδυόταν την εξωπραγματικά θεότρελη Φοίβη Μπουφέ, ανακάλυψε ότι ήταν έγκυος. Σύντομα ανακοίνωσε το γεγονός στους δημιουργούς της σειράς, Μάρτα Κάουφμαν και Ντέιβιντ Κρέιν, ώστε να προσάρμοζαν το σενάριο στην απρόοπτη αυτή εξέλιξη. Εκείνοι ήθελαν να εντάξουν μια εγκυμοσύνη της Φοίβη στο σενάριο της σειράς, αποφεύγοντας την εύκολη λύση, όπως συνηθίζεται σε αντίστοιχες περιπτώσεις, ντύνοντας τις ηθοποιούς με φαρδιά ρούχα, συνήθως με παλτά, κρατώντας τες καθιστές ή βάζοντάς τες να κρατούν διάφορα πακέτα, φακέλους κλπ. μπροστά από το επίμαχο μέρος. Κάτι αντίστοιχο στην ελληνική τηλεόραση συνέβη κατά την εγκυμοσύνη της Μαρίας Καβογιάννη, όσο υποδυόταν την Ασπασία στο «Ντόλτσε Βίτα», που είχε περάσει απαρατήρητη από το κοινό.

Επειδή όμως πολλά γίνονται, ειδικά στους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης, η Λίζα Κούντροου ήταν επιφυλακτική. Τι θα γινόταν αν κάτι απρόοπτο συνέβαινε, που θα τερμάτιζε την εγκυμοσύνη της, αλλά η ίδια θα έπρεπε να εμφανίζεται στα γυρίσματα για να υποδυθεί μια έγκυο; Όχι τίποτε άλλο, το σίριαλ ήταν κωμωδία και θα ήταν πολύ δύσκολο να προστεθεί στο σενάριο μια αποβολή.

Η λύση βρέθηκε μεταθέτοντας την απόφαση για την εγκυμοσύνη της Φοίβης προς τα μέσα της σαιζόν, και στο δωδέκατο επεισόδιο, που στις ΗΠΑ προβλήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 1998, η Φοίβη αποφασίζει να γίνει η παρένθετη μητέρα στο μωρό του αδερφού της, Φρανκ, και της μεγαλύτερης συζύγου του, Άλις, που αντιμετώπιζε κάποιο γυναικολογικό πρόβλημα. Κι αν πάλι υπήρχε κάποια επιπλοκή στην πραγματική εγκυμοσύνη της Κούντροου, θα ήταν πιο εύκολο για τους συγγραφείς να πρόσθεταν μια αποβολή στο σενάριο, καθώς η εξωσωματική γονιμοποίηση συχνά δεν πετυχαίνει.

Όσον αφορά την ιδέα για ένα διαγωνισμό αγοριών εναντίον κοριτσιών (Τσάντλερ και Τζόι εναντίον Μόνικα και Ρέιτσελ) με αυτοσχέδιες ερωτήσεις που παρέπεμπαν σε επιτραπέζια παιχνίδια, προήλθε από μια αληθινή ιστορία, την οποία απλά οι συγγραφείς εμπλούτισαν βάζοντας σαν διακύβευμα είτε να ξεοφρτώνονταν ο Τζόι με τον Τσάντλερ την πάπια και την κότα τους, αν έχαναν, είτε να γινόταν μια ανταλλαγή διαμερισμάτων, αν έχαναν τα κορίτσια. Κι επειδή κανείς δεν περίμενε ότι θα έφτανε το σενάριο σε μια τόσο ακραία αλλαγή, οι σεναριογράφοι την τόλμησαν και βγήκαν κερδισμένοι. Άλλωστε η κωμωδία βασίζεται – εκτός των άλλων και - στην έκπληξη, που αιφνιδιάζει ευχάριστα το θεατή.

Καθώς όλες οι σκηνές γυρίζονταν ενώπιον κοινού, οι δημιουργοί των Friends έπιαναν αμέσως το κλίμα από τις αντιδράσεις των παρόντων θεατών, οι οποίοι από ένα σημείο και μετά ήταν τόσο πολύ εξοικειωμένοι με τους χαρακτήρες, ώστε γελούσαν πριν ακόμα ακουστεί το αστείο. Κι όταν πάλι οι αντιδράσεις του κοινού ήταν χλιαρές, οι σεναριογράφοι έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να διορθώσουν το πρόβλημα επί τόπου, κάτι που πολλές φορές σήμαινε παράταση των γυρισμάτων για αρκετές ώρες, ειδικά αν έπρεπε να δουλέψουν ξανά και ξανά τα αδύναμα σημεία.

Άλλες φορές πάλι, απλά άλλαζαν το μοντάζ. Όταν στην τέταρτη σαιζόν, αμέσως μετά τον αρραβώνα του Ρος με την Έμιλι, η Ρέιτσελ έκανε πρόταση στον Τζόσουα, έναν γοητευτικό πελάτη στο πολυκατάστημα, τον οποίο όμως γνώριζε ελάχιστα, οι αντιδράσεις του ζωντανού κοινού στα γυρίσματα ήταν αρνητικές. Η Ρέιτσελ δεν έμοιαζε αστεία, αλλά μάλλον αξιολύπητη, ώστε κανείς δεν γέλασε. Σ’ αυτήν την περίπτωση, επειδή η σκηνή εξυπηρετούσε την πλοκή, όπως την είχαν σκεφτεί οι δημιουργοί, αποφασίστηκε να μην ξαναγραφτεί το σενάριο, αλλά να μετατεθεί η σκηνή στο επόμενο επεισόδιο από τον αρραβώνα του Ρος, ώστε να δώσουν τόσο στο χαρακτήρα της Ρέιτσελ όσο και στο κοινό έναν ικανό χρόνο «θεραπείας».

* Οι πληροφορίες προέρχονται από το βιβλίο "I'll Be There for You: The One about Friends" της Κέλσι Μίλερ, εκτενές απόσπασμα του οποίου προδημοσιεύτηκε στο vulture.com.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου