25 Δεκεμβρίου 2011

ΤΑ ΦΑΓΗΤΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Εσείς φάγατε γεμιστή γαλοπούλα, μελομακάρονα και κουραμπιέδες; Μπορεί βέβαια τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες να είναι καθαρόαιμα ελληνικά γλυκά, ωστόσο η γαλοπούλα κοσμεί τα χριστουγεννιάτικα μενού πολλών άλλων λαών, ενώ εξίσου δημοφιλές στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι και το ψάρι. Για να δούμε όμως τι τρώνε σήμερα σε δέκα διαφορετικά ευρωπαϊκά κράτη.

Στη Γαλλία το χριστουγεννιάτικο τραπέζι περιλαμβάνει διάφορα φαγητά, όπως ψητή γαλοπούλα με κάστανα, χήνα, στρείδια, φουά γκρα, αστακό, ελάφι και φυσικά πολλά τυριά. Το γλυκό της ημέρας πιερλαμβάνει ένα σοκολατένιο κέικ που ονομάζεται bûche de Noël.

Στο Βέλγιο και ειδικότερα στην γαλλόφωνη περιοχή της Βαλονίας, ειδικά για τα Χριστούγεννα φτιάχνουν ένα γλυκό ψωμί που ονομάζεται cougnou ή cougnolle σε σχήμα που να μοιάζει με το μωρό Ιησού και το τρώνε συνήθως για πρωινό.

Στην Ιρλανδία τα Χριστούγεννα τρώνε ένα ειδικό στρογγυλό ψωμί φτιαγμένο με σπόρους  από κύμινο. Σε κάθε σπίτι ετοιμάζουν από ένα τέτοιο ψωμί για το κάθε μέλος της οικογένειας. Το δείπνο των Χριστουγέννων περιλαμβάνει γαλοπούλα ή βοδινό κρέας καρυκευμένο με πολλά μπαχαρικά, που το ετοιμάζουν πολλές μέρες πριν να φαγωθεί.

Στην Ισλανδία το χριστουγεννιάτικο μενού περιλαμβάνει μπούτι από ψημένο αρνί, που το ονομάζουν Hangikjöt, ή κρέας από ένα θαλασσοπούλι, Rjúpa, συνοδευόμενα από ένα ειδικό, τηγανισμένο ψωμί φτιαγμένο από λεπτά φύλλα ζύμης σε διάφορα σχέδια.

Στην Ουγγαρία το μενού περιλαμβάνει ψάρι, λάχανο και ένα ψωμί φτιαγμένο ειδικά για την ημέρα, που το ονομάζουν Beigli.

Το χριστουγεννιάτικο γλυκό που ετοιμάζουν στη Δανία είναι μια πουτίγκα ρυζιού φτιαγμένη από γάλα, ρύζι, βανίλια, σαντιγί και αμύγδαλα. Η ιδιαιτερότητα του γλυκού είναι ότι όλα τα αμύγδαλα που μπαίνουν στην πουτίγκα είναι κομματισμένα εκτός από ένα που μπαίνει ολόκληρο. Όποιος βρει το ολόκληρο αμύγδαλο κερδίζει από ένα δώρο.

Στην Τσεχία τα Χριστούγεννα τρώνε ψάρι και μάλιστα κυπρίνο είτε σε σούπα είτε τηγανητό με συνοδεία πατατοσαλάτας. 

Το παραδοσιακό μαλτέζικο φαγητό για τα Χριστούγεννα είναι κόκορας μαγειρεμένος στην κατσαρόλα με πατάτες και λαχανικά, ενώ το βράδυ σερβίρεται μία ζεστή σούπα με κάστανο και κακάο που ονομάζεται Imbuljuta tal-Qastan. Τη σημερινή εποχή όμως κυριαρχούν η γαλοπούλα, οι πουτίγκες και τα χριστουγεννιάτικα κέικ, όπως το ιταλικό πανετόνε.

Στην Ιταλία το χριστουγεννιάτικο μενού διαφέρει κατά περιοχές, κοινό χαρακτηριστικό όμως είναι ότι περιλαμβάνει ψάρι. Το φαγητό που συνηθίζεται στη Ρώμη και τη νότιο Ιταλία είναι το Capitone, θηλυκό χέλι που τρώγεται ψητό, βραστό ή τηγανητό. Τα γλυκίσματα των ημερών είναι το panettone, το pandoro (που μοιάζει με το πανετόνε αλλά δεν έχει σταφίδες και φρούτα), το panforto και το torrone.

Το παραδοσιακό πιάτο που σερβίρεται στην Ισπανία είναι γαλοπούλα γεμιστή με μανιτάρια τρούφας (Pavo Trufado de Navidad), ενώ σε πολλές περιοχές, όπως στη Γαλικία, απαραίτητο είναι το ψάρι.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου