28 Δεκεμβρίου 2011

ΕΙΝΑΙ ΤΡΕΛΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΟΙ II: Ο ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΣ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΝΤΑΚ ΣΠΑΕΙ ΤΑ ΡΕΚΟΡ ΤΗΛΕΘΕΑΣΗΣ ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ !

Θα σας φανεί πολύ παράξενο κι όμως.. το δημοφιλέστερο χριστουγεννιάτικο τηλεοπτικό πρόγραμμα στη Σουηδία και ένα από τα δημοφιλέστερα όλης της χρονιάς για τη σκανδιναβική αυτή χώρα κάθε χρόνο από το 1960 έως και σήμερα είναι ... ο Ντόναλντ Ντακ και οι άλλοι ήρωες της Ντίσνεϊ. Μπορεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια τα τηλεοπτικά κανάλια να έχουν ξεχάσει τις παιδικές εκπομπές και να γεμίζουν το χριστουγεννιάτικο πρόγραμμά τους με ταινίες και επαναλήψεις σίριαλ, ωστόσο τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά για τους βορειοευρωπαίους. Εκεί, τα κινούμενα σχέδια αποτελούν παράδοση του τηλεοπτικού μενού για τις ημέρες των Χριστουγέννων (παραμονή και ανήμερα).

Στη Σουηδία το must της ημέρας είναι μια ανθολογία από διάφορα καρτούν με ήρωες της Ντίσνεϊ. Δεν πρόκειται απλά για παράδοση, αλλά για πάθος. Ο μισός σχεδόν σουηδικός πληθυσμός, τρεισήμισι με τέσσερα εκατομμύρια σε σύνολο πληθυσμού εννέα εκατομμυρίων, κάθεται χρόνο την παραμονή των Χριστουγέννων στις 3 το μεσημέρι μπροστά από τις τηλεοράσεις τους συντονισμένος στο πρώτο κανάλι της σουηδικής τηλεόρασης για να παρακολουθήσει την εκπομπή "Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul" ("Ο Ντόναλντ Ντακ και οι φίλοι του σας εύχονται Καλά Χριστούγεννα"), μια συρραφή από κλασσικά κινούμενα σχέδια, τα οποία κατά σειρά προβολής είναι: "Το εργαστήρι του Άι Βασίλη", "Ο κλόουν της ζούγκλας" (το μοναδικό όπου πρωταγωνιστεί ο Ντόναλντ), "Το χριστουγεννιάτικο δέντρο του Πλούτο", "Το τροχόσπιτο του Μίκι", "Φερδινάνδος, ο ταύρος" και σκηνές από τις κλασσικές παιδικές ταινίες της Ντίσνεϊ "Η Χιονάτη και οι εφτά νάνοι", "Σταχτοπούτα", "Η λαίδη και ο αλήτης", "Το βιβλίο της ζούγκλας", "Ρομπέν των δασών".
Το πρόγραμμα προβλήθηκε για πρώτη φορά το 1960 και από τότε προβάλλεται ανελλιπώς κάθε Χριστούγεννα. Όσες φορές η κρατική τηλεόραση τόλμησε να εκφράσει την πρόθεση να σταματήσει την προβολή του, οι μαζικές διαμαρτυρίες των Σουηδών τηλεθεατών με χιλιάδες γράμματα, μαζικά τηλεφωνήματα, αρνητικά δημοσιεύματα στον Τύπο, ακόμα και με απειλές κατά των ιθυνόντων της σουηδικής κρατικής τηλεόρασης, απέτρεψαν αυτήν την "απειλή". Όταν δε το 1982 ο τηλεοπτικός σταθμός τόλμησε να αντικαταστήσει τον "Φερδινάνδο, τον ταύρο" με ένα άλλο κινούμενο σχέδιο της Ντίσνεϊ, το "Ασχημόπαπο", οι διαμαρτυρίες ήταν εξίσου κατακλυσμιαίες αναγκάζοντας τον σταθμό να επαναφέρει τον Φερδινάνδο από την επόμενη χρονιά και μέχρι σήμερα τα κινούμενα σχέδια που προβάλλονται όπως και η σειρά προβολής τους δεν έχουν αλλάξει καθόλου.
Αυτή η μονότονη επανάληψη όμως φαίνεται ότι δεν αγγίζει τους Σουηδούς που έχουν παρακολουθήσει ξανά και ξανά αμέτρητες φορές τα ίδια κινούμενα, καθώς  άνθρωποι όλων των ηλικιών παρατούν τις ασχολίες τους και κάθονται μπροστά από τη μικρή τους οθόνη σιωπηλοί για να απολαύσουν την αγαπημένη τους χριστουγεννιάτικη συνήθεια. Οι νοικοκυρές σταματάνε το μαγείρεμα, τα κουτάλια μένουν στα πιάτα ανέγγιχτα, τα μαγαζιά κλείνουν, ενώ κανείς δεν απαντάει στο τηλέφωνο για να μην χάσει ούτε λεπτό παιδικής νοσταλγίας και αθωότητας.
Για πολλά χρόνια, "ο Ντόναλντ Ντακ και οι φίλοι του" ήταν σταθερά το δημοφιλέστερο τηλεοπτικό πρόγραμμα ολόκληρης της χρονιάς με τηλεθέαση κοντά στο 50% (και αναφερόμαστε στα λεγόμενα "μικρά νούμερα", δηλαδή ως προς το σύνολο του πληθυσμού της χώρας και όχι ως προς το σύνολο των ανοιχτών τηλεοπτικών δεκτών !!), ενώ από το 2000 και μετά παρατηρείται μικρή κάμψη στην τηλεθέαση του, ωστόσο παραμένει σταθερά ένα από τα τέσσερα δημοφιλέστερα προγράμματα της σουηδικής τηλεόρασης.
Για παράδειγμα, ενώ το 2010 καταγράφηκε η χαμηλότερη τηλεθέαση της εκπομπής, 3.356.000 τηλεθεατές, δηλαδή περίπου το παρακολούθησε ο ένας στους τρεις Σουηδούς, και πάλι όμως, στον τελικό απολογισμό ήταν το δεύτερο δημοφιλέστερο πρόγραμμα για όλο το 2010 στη χώρα. Για όσους ενδιαφέρονται, το δημοφιλέστερο τηλεοπτικό πρόγραμμα στη Σουηδία για το 2010 ήταν το Melodifestivalen 2010 (με 3.870.000 τηλεθεατές), ο διαγωνισμός για την επιλογή του τραγουδιού που εκπροσώπησε τη χώρα στον περσινό μουσικό διαγωνισμό της Eurvosion. Φέτος η τηλεθέαση του, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, έφτασε τους 3.495.000 θεατές, ελαφρά αυξημένη σε σχέση με την περσινή χρονιά.
Απ' ότι φαίνεται οι Σουηδοί θέλουν να παραμείνουν παιδιά. Τι καλύτερο, λοιπόν, από τις περιπέτειες του Ντόναλντ Ντακ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου