24 Ιανουαρίου 2012

ΣΤΑ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ "Η ΑΛΙΚΗ ΣΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ": ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΛΙΚΗΣ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ


"Η Αλίκη στο ναυτικό" είναι μια από τις πιο αγαπημένες μας ελληνικές ταινίες, που την παρακολουθούμε κάθε φορά με την ίδια χαρά κι ας ξέρουμε απ' έξω όλους τους διαλόγους. Η Αλίκη Βουγιουκλάκη υποδύεται την κόρη του Λάμπρου Κωνσταντάρα, διοικητή της σχολής ναυτικών δοκίμων, και ερωτεύεται (στη διάρκεια των διακοπών της στον Πόρο) τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, δόκιμο στη σχολή του πατέρα της, ο οποίος μάλιστα δεν τον συμπαθεί και ιδιαίτερα. Μετά από πολλές παρεξηγήσεις, τελικά η Αλίκη εισβάλλει στο πολεμικό πλοίο που μεταφέρει τον αγαπημένο της αλλά και τον πατέρα της σε άσκηση και μεταμφιέζεται σε ναυτάκι, αφού κανονικά απαγορευόταν σε γυναίκες να επιβαίνουν σε ένα τέτοιο πλοίο. Ειδικά για τα γυρίσματα της ταινίας - σε σενάριο και σκηνοθεσία του Αλέκου Σακελάριου - το Υπουργείο επέτρεψε για πρώτη φορά γυναίκα να ανέβει σε πολεμικό πλοίο, όπως είναι γνωστό, όμως αυτό δεν είναι το μόνο ενδιαφέρον παραλειπόμενο από τα γυρίσματα της ταινίας. Ποιον τίτλο σκόπευαν να δώσουν αρχικά στην ταινία οι συντελεστές της; Ποια απρόοπτα είχαν να αντιμετωπίσουν οι πρωταγωνιστές; Πώς εκδήλωνε την αγάπη του απέναντι στην Αλίκη ο κόσμος του Πόρου, όπου γυριζόταν η ταινία και τι πίστευε η πρωταγωνίστρια για την αγάπη των θαυμαστών της αλλά και το γάμο;

Τα γυρίσματα, που πραγματοποιήθηκαν τον Αύγουστο με Σεπτέμβριο του 1960, είχε παρακολουθήσει για λίγες ημέρες ο Νίκος Μαστοράκης, ο οποίος και υπέγραψε σχετικό ρεπορτάζ στην εβδομαδιαία εφημερίδα της εποχής "ΕΜΠΡΟΣ" στο φύλλο της 10ης Σεπτεμβρίου 1960. Εκεί διαβάζουμε αρκετά ενδιαφέροντα παραλειπόμενα από τα γυρίσματα, εκτός από το πιο ανατρεπτικό, την επιβίβαση της Αλίκης στο πολεμικό πλοίο, το οποίο μάλλον οι συντελεστές το κρατούσαν επτασφράγιστο μυστικό. Στο ρεπορτάζ διαβάζουμε ότι η ταινία προοριζόταν να έχει τον αφηρημένο τίτλο "Ένα κορίτσι του καιρού μας", ενώ η αρχική ιδέα ήταν να ονομάζεται απλά "Αλίκη", αφού η ηρωίδα στην ταινία έχει το όνομα της πρωταγωνίστριας. Βέβαια, όπως όλοι φυσικά ξέρουμε, η ταινία τελικά ονομάστηκε "Η Αλίκη στο ναυτικό" και δύσκολα θα φανταζόμασταν κάποιον άλλο τίτλο γι' αυτήν - αν και το απλό "Αλίκη" δε μας κάθεται άσχημα. Ο προϋπολογισμός της ταινίας υπολογιζόταν στα τρία εκατομμύρια δραχμές.
Οι πρώτες ημέρες των γυρισμάτων συνοδεύτηκαν από απρόοπτα, καθώς τόσο η Βουγιουκλάκη όσο και ο Παπαμιχαήλ χρειάστηκαν ιατρική βοήθεια. Την πρώτη ημέρα η Αλίκη αδιαθέτησε ξαφνικά, τη δεύτερη μέρα έπαθε βλάβη η γεννήτρια, ενώ την τρίτη ημέρα ο Παπαμιχαήλ, που υπέφερε από αλλεργικό ερεθισμό στα πόδια, έπαθε σήψη ύστερα από ένα μπάνιο στη θάλασσα. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η βίλα που φιλοξενούσε τους δυο σταρ δεν διέθετε ηλεκτρισμό, με αποτέλεσμα η περιποίηση του ηθοποιού να γίνεται με πρωτόγονα μέσα. Την περίοδο των γυρισμάτων πάντως, η Αλίκη φέρεται - σύμφωνα με το δημοσίευμα - να αγόρασε και ένα κότερο στο νησί με την ονομασία "Ντεζιρέ" έναντι χιλίων λιρών, ενώ κάθε βράδυ, μετά το τέλος των γυρισμάτων και γύρω στις 11 η ώρα, η ίδια συνήθιζε να κάνει μπάνιο στη θάλασσα υπό το σεληνόφως, ενώ πανταχού παρόντες ήταν φυσικά οι θαυμαστές της που φώναζαν ρυθμικά το όνομά της κάθε φορά που την έβλεπαν στους δρόμους του νησιού. 

Τι είχε δηλώσει όμως η εθνική μας σταρ στον δημοσιογράφο; Πώς αντιμετώπιζε τις εκδηλώσεις λατρείας του κόσμου και τι πίστευε για το ενδεχόμενο να παντρευτεί; "Με συγκινούν φυσικά (σ.σ. οι εκδηλώσεις λατρείας), γιατί αγαπώ τον κόσμο σαν το θέατρο, αλλά όταν οι εκδηλώσεις αυτές έχουν μια δόση θράσους με πληγώνουν αφάνταστα" δήλωνε η πρωταγωνίστρια διευκρινίζοντας: "Βλέπεις ανθρώπους που έρχονται να μου ζητήσουν αυτόγραφο, μόνο και μόνο για να δουν το ... σημάδι στο πρόσωπό μου, που, όπως λένε, μου σκεπάζει το αριστερό μου μάγουλο...Έπειτα είναι και το άλλο. Δε με πιστεύουν για μια απλή, συνηθισμένη κοπέλα, αλλά σαν σταρ με πολυθόρυβη ζωή. Μου βγάζουν κάθε τόσο κι από ένα ... σκάνδαλο, κι ένας που δεν με ξέρει, μπορεί να πιστέψει ό,τι θέλει". 
Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν όμως και η απάντηση της Αλίκης Βουγιουκλάκη για το ενδεχόμενο ενός γάμου, κάτι που, όπως προκύπτει από την απάντησή της, το έβλεπε αρνητικά εκείνη την περίοδο της ζωής της: "Αν παντρευτώ, θα δυστυχήσω" δήλωνε. "Από μικρή, όταν μπήκα στη Δραματική Σχολή, έμαθα ν' αντιμετωπίζω τη ζωή όπως είναι και να τη βλέπω κατάματα, δίχως να με τυφλώνει ο ρεαλισμός της. Πάλεψα σκληρά και μόνη μου για να γίνω ό,τι έγινα και στάθηκα αδελφή, κόρη και πατέρας μαζί στην οικογένειά μου. Ξέρω, λοιπόν, πως αν παντρευτώ θα δυστυχήσω. Γιατί η φαμίλια είναι σαν το θέατρο. Αν το εγκαταλείψεις, σε εγκαταλείπει. Δεν μπορείς να μοιράζεσαι ανάμεσα σε σκηνή, οθόνη και σύζυγο, γιατί κάποιο απ' αυτά θα σε χάσει οριστικά". Άφηνε όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός γάμου στο απώτερο μέλλον, ενώ έκανε μια έμμεση αναφορά στην προσωπική της ζωή: "Αν ο σοβαρός δεσμός που έχω και που ποτέ δεν επέτρεψα να γίνουν σχόλια πάνω σ' αυτόν, κρατήσει, θύμισε μου να συζητήσουμε το θέμα του χορού του Ησαΐα μετά από τρία - τέσσερα χρόνια". 
Χμμ.. ποιος ήταν άραγε αυτός ο άνδρας με τον οποίο διατηρούσε τότε δεσμό; Η Αλίκη πάντως - που στο παρελθόν είχε συνδεθεί με σημαντικούς άνδρες, όπως τον Αλέξη Σολωμό, τον Μάριο Πλωρίτη, αλλά και τον διάδοχο του θρόνου Κωνσταντίνο Γλύξμπουργκ - ήξερε καλά να φυλάει την προσωπική της ζωή από τα φώτα της δημοσιότητας, όταν το ήθελε, όπως φάνηκε άλλωστε και αργότερα με τον δεύτερο κρυφό γάμο της με τον κύπριο επιχειρηματία Γιώργο Ηλιάδη το 1980, τον οποίο θα αποκάλυπτε η ίδια με συνέντευξή της πολλά χρόνια αργότερα. Άραγε, η θεατρική και κινηματογραφική συνεργασία με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, που οι θαυμαστές τους τους φαντάζονταν από καιρό σαν ζευγάρι, είχε ήδη μετεξελιχθεί σε έρωτα; Πάντως, ο γάμος των δύο ήρθε λιγότερο από τεσσεράμισι χρόνια αργότερα, στις 18 Ιανουαρίου 1965, δηλαδή περίπου στο χρόνο που άφηνε ως ενδεχόμενο η ίδια η Αλίκη στη συνέντευξή της στο Νίκο Μαστοράκη.

Σχετικά θέματα:
ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ "ΜΑΝΤΑΛΕΝΑ" ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΑΡΟ
Η πρώτη ταινία της Αλίκης Βουγιουκλάκη και το προφητικό σχόλιο της εφημερίδας ήδη από την περίοδο των γυρισμάτων!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου