Σήμερα είναι Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2012.
Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την πιο σημαντική εθνική εορτή των Αυστραλών, την Ημέρα της Αυστραλίας, δηλαδή την επέτειο από την άφιξη του βρετανικού Πρώτου Στόλου στην περιοχή, όπου σήμερα βρίσκεται το Σίδνεϊ, το 1788 και ανακήρυξη της περιοχής ως βρετανικό έδαφος. Ο στόλος, που αποτελείτο από έντεκα πλοία, μετέφερε 10 αξιωματικούς, 212 ναύτες, τις συζύγους 28 από αυτούς και 17 παιδιά, 81 πολίτες, 504 άνδρες φυλακισμένους και 192 γυναίκες φυλακισμένες, δηλαδή συνολικά 1044 άτομα, οι πρώτοι άποικοι στη χώρα. Μαζί με τους ανθρώπους μεταφέρθηκαν και ζώα και συγκεκριμένα 7 άλογα, 29 πρόβατα, 74 γουρούνια, 6 κουνέλια και 7 βοοειδή. Ωστόσο,
η σημερινή γιορτή θεωρείται αμφιλεγόμενη από τους ιθαγενείς κατοίκους της χώρας, τους Αβορίγινες, για τους οποίους η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την εισβολή των ξένων κατοίκων στη χώρα τους.
η σημερινή γιορτή θεωρείται αμφιλεγόμενη από τους ιθαγενείς κατοίκους της χώρας, τους Αβορίγινες, για τους οποίους η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την εισβολή των ξένων κατοίκων στη χώρα τους.
Πολύ σημαντική θεωρείται η σημαντική ημέρα και για την Ινδία. Στις 26 Ιανουαρίου 1950 άρχισε να εφαρμόζεται το πρώτο Σύνταγμα της χώρας σηματοδοτώντας την πλήρη αποκοπή της από τη βρετανική αποικιοκρατία. Η επέτειος γιορτάζεται με μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην πρωτεύουσα Νέο Δελχί, την απονομή μεταλλίων από τον Πρόεδρο της Ινδίας και με άλλες εορταστικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα.
Στη Δομινικανή Δημοκρατία, σήμερα τιμάται ένας από τους θεμελιωτές του κράτους της Καραϊβικής, ο Juan Pablo Duarte. Ήταν συνιδρυτής της μυστικής εταιρίας La Trinitiana, η οποία αγωνιζόταν για την ανεξαρτησία της χώρας από την Αϊτή, κάτι που επετεύχθη μετά από μακροχρόνιους αγώνες το 1844. Ωστόσο, μετά την ήττα του στις εκλογές, ο Duarte εξορίστηκε και τελικά πέθανε το 1876 εξόριστος στο Καράκας της Βενεζουέλας. Η σημερινή γιορτή συμπίπτει με τη γενέθλια ημέρα του Duarte, στις 26 Ιανουαρίου 1813.
Στην Ουγκάντα σήμερα γιορτάζουν την Ημέρα της Απελευθέρωσης, η οποία αναφέρεται στα γεγονότα του 1986 και την ανατροπή μιας σειράς καταπιεστικών καθεστώτων που κυβερνούσαν τη χώρα τα τελευταία χρόνια οδηγώντας στο χάος και τον εμφύλιο πόλεμο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου