18 Μαΐου 2012

ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ: ΝΤΟΝΑ ΣΑΜΕΡ - SHE WORKS HARD FOR THE MONEY


Ονομάστηκε βασίλισσα της ντίσκο, καθώς κατάφερνε να ξεσηκώσει με τα τραγούδια της ακόμα και τον πιο συντηρητικό ακροατή. Πάνω απ' όλα όμως η Ντόνα Σάμερ υπήρξε μια από τις καλύτερες φωνές φωνές της παγκόσμιας μουσικής σκηνής, ενώ συγκαταλέγεται μεταξύ των τραγουδιστριών με τις μεγαλύτερες πωλήσεις παγκοσμίως. Ήταν δεκαεφτά φορές υποψήφια για βραβείο Γκράμι, το οποίο κέρδισε συνολικά πέντε φορές με τα τραγούδια Last Dance (1979), Hot Stuff (1980), He's A Rebel (1984), Forgive Me (1985) και Carry On (1998). Για το Last Dance άλλωστε κέρδισε και Χρυσή Σφαίρα καλύτερου πρωτότυπου τραγουδιού ως το σάουντρακ της ταινίας Thank God It's Friday.
Η Ντόνα Σάμερ γεννήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 1948 στο Ντόρτσεστερ της Βοστώνης, ενώ το πραγματικό της όνομα ήταν LaDonna Adrian Gaines. Είχε ακόμη έξι αδέρφια, ενώ οι γονείς της ήταν πολύ θρησκευόμενοι, μεταδίδοντας την έντονη θρησκευτική πίστη και στην κόρη τους, μεγάλη αντίφαση για μια γυναίκα που έβαζε "φωτιά" με τις καλλιτεχνικές εμφανίσεις της. Είναι χαρακτηριστικό το πόσο άβολα ένιωθε με μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της, το αισθησιακό τραγούδι Love to Love You Baby, το οποίο μάλιστα είχε γράψει η ίδια η Σάμερ σε ένα διάλειμμα από την αυστηρά χριστιανική ζωή της. Το τραγούδι εξέπεμπε έναν εντυπωσιακό ερωτισμό, ενώ το περιοδικό ΤΙΜΕ τον Δεκέμβριο του 1975 μέτρησε 25 επιφωνήματα οργασμού στην xl εκδοχή του τραγουδιού. Το 1979 η Σάμερ σταμάτησε να ερμηνεύει το συγκεκριμένο τραγούδι, όταν η ερμηνεύτρια επέστρεψε στον παλιότερο τρόπο ζωής της, χωρίς αυτό να σημαίνει την αποστασιοποίηση της από τα έξαλλα, χορευτικά τραγούδια.
Για πρώτη φορά συνειδητοποίησε ότι το τραγούδι ήταν το πεπρωμένο της, όταν σε ηλικία 8 ετών είχε τραγουδήσει το I Found The Answer της Μαχάλια Τζάκσον στην εκκλησία, όπου πήγαινε με την οικογένεια της, όταν όλοι έμειναν άφωνοι ακούγοντας την. Έτσι ξεκίνησε να τραγουδάει συμμετέχοντας στη χορωδία της εκκλησίας. Μεγαλώνοντας έκανε αρκετές προσπάθειες να μπει στη μουσική βιομηχανία χρησιμοποιώντας το οικογενειακό της επίθετο. Το 1972 παντρεύτηκε τον αυστριακό ηθοποιό Χέλμουτ Σόμερ, με τον οποίο απέκτησε ένα κοριτσάκι ένα χρόνο αργότερα. Ο γάμος τους δεν κράτησε πολύ, ωστόσο η Ντόνα κράτησε το επίθετο του πρώτου της συζύγου κάνοντας λίγο πιο εύηχο στην αγγλική γλώσσα, και έτσι "γεννήθηκε" η Ντόνα Σάμερ.
Σε αντίθεση με τους Έλληνες τραγουδιστές, που απλά ερμηνεύουν τα τραγούδια που γράφουν άλλοι γι' αυτούς, η Σάμερ, όπως και η πλειοψηφία των Αμερικανών τραγουδιστών, έγραφε η ίδια ή συμμετείχε στο γράψιμο των τραγουδιών που ερμήνευε. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια της, το She Works Hard For The Money, το εμπνεύστηκε σε μια...τουαλέτα. Ήταν η βραδιά των Γκράμι, η Σάμερ χρειάστηκε να πάει στην τουαλέτα και εκεί είδε την υπάλληλο που μάζευε τα χρήματα - μια ηλικιωμένη γυναίκα - να κοιμάται κουρασμένη από την ταλαιπωρία, την ώρα που γύρω της γινόταν ο κακός χαμός. Αμέσως η Σάμερ ειδοποίησε τον μάνατζερ της, πήγαν στην τουαλέτα και εκεί άρχισαν να γράφουν τους στίχους του τραγουδιού πάνω στο χαρτί υγείας!
Ως αποχαιρετιστήριο αφιέρωμα στην Ντόνα Σάμερ επέλεξα το συγκεκριμένο τραγούδι (She Works Hard For The Money) αντί για το πιο δημοφιλές Hot Stuff, ενώ εκπέμπει την ίδια ρετρό, χαρούμενη ντίσκο διάθεση. Άλλωστε, δεν αμφισβητεί κανείς ότι η Σάμερ εργάστηκε σκληρά για τα λεφτά που κέρδισε στη διάρκεια της καριέρας της. Καλό ταξίδι!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου