15 Ιουνίου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 15 ΙΟΥΝΙΟΥ


Σήμερα είναι Παρασκευή, 15 Ιουνίου 2012. "Μαύρα" γενέθλια για την Κόρτνεϊ Κοξ, λίγες ημέρες μετά την κατάθεση επίσημης αίτησης διαζυγίου από τον εν διαστάσει σύζυγό της Ντέιβιντ Αρκέτ, Η Μόνικα από τα ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ γίνεται σήμερα 48 ετών και είναι ένα χρόνο μικρότερη από την βραβευμένη με Όσκαρ Έλεν Χαντ, η οποία επίσης ετοιμάζεται σήμερα να σβήσει κεράκια γενεθλίων. Γενέθλια έχει σήμερα και ο Νιλ Πάτρικ Χάρις, γνωστός από το ρόλο τους ως Μπάρνεϊ Στίνσον στην κωμική σειρά "How I Met Your Mother" (αλλά και ως παιδί-θαύμα της σειράς των αρχών της δεκαετίας του ΄90 "Ντούγκι Χάουζερ" για τους παλιότερους). Ο ηθοποιός σήμερα κλείνει τα 39 του χρόνια. Επίσης τα γενέθλιά τους γιορτάζουν σήμερα και οι: Τζέιμς Μπελούσι (58 ετών), Ντέμης Ρούσος (64), αλλά και ο Νάσος Γαλακτερός (43).
Στο Αζερμπαϊτζάν σήμερα γιορτάζεται η Ημέρα Εθνικής Σωτηρίας της χώρας. Η σημερινή γιορτή αναφέρεται στην πρόσκληση που απηύθυνε το κοινοβούλιο του σχετικά νεοσύστατου κράτους του Αζερμπαϊτζάν προς τον Χεϊντάρ Αλίγιεφ (πατέρα του σημερινού προέδρου), προκειμένου να αναλάβει την προεδρία της χώρας. Ο Χεϊντάρ Αλίγιεφ διετέλεσε (διορισμένος) πρόεδρος της Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν την περίοδο από το 1969 έως το 1982, οπότε και διορίστηκε μέλος του σοβιετικού πολιτμπιρό. Το 1987 ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ τον έπαυσε από τα καθήκοντά του εξ αιτίας καταγγελιών για διαφθορά. Μετά την ανεξαρτησία του Αζερμπαϊτζάν το 1991, ο Αλίγιεφ αυτοανακηρύχτηκε πρόεδρος της αυτόνομης επαρχίας του Ναχιτσεβάν, που αποτελούσε μήλον της έριδος μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν. ένα στρατιωτικό πραξικόπημα τον Ιούνιο του 1993 υποχρέωσε το κοινοβούλιο της χώρας να απευθύνει επίσημη πρόσκληση στον Αλίγιεφ ανακηρύσσοντάς τον ως τον τρίτο Πρόεδρο του κράτους. Ο Χεϊντάρ Αλίγιεφ απεβίωσε τον Δεκέμβριο του 2003, δύο μόλις μήνες μετά την εκλογή στο αξίωμα του γιου του, Ιλχάμ Αλίγιεφ, σημερινού προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, μετά την παραίτηση του Χεϊντάρ για λόγους υγείας. 
Στη Δανία, αν και η σημερινή ημέρα δεν αποτελεί δημόσια αργία, σήμερα γιορτάζεται η Ημέρα της Σημαίας. Η σημαία της Δανίας είναι η αρχαιότερη εθνική σημαία από όσες χρησιμοποιούνται σήμερα στον κόσμο. Σύμφωνα με το θρύλο, η σημαία έπεσε από τον ουρανό κατά τη διάρκεια της μάχης του Λιντανίσε (γνωστής και ως μάχης του Βαλντεμάρ) στις 15 Ιουνίου 1219. Την ώρα που οι Δανοί ήταν έτοιμοι να παραδοθούν στις δυνάμεις των Εσθονών, η σημαία έπεσε στα πόδια του βασιλιά Βαλντεμάρ Β', ο οποίος και τη σήκωσε εμψυχώνοντας με αυτήν το στράτευμα του και οδηγώντας τους στη νίκη.
Τέλος, η Ευρωπαϊκή Ένωση Αιολικής Ενέργειας έχει ορίσει τη σημερινή ημερομηνία ως Παγκόσμια Ημέρα του Ανέμου, στο επίκεντρο της οποίας είναι τα πολλαπλά οφέλη που θα προκύψουν από την εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου