15 Ιουνίου 2012

ΠΩΣ ΜΙΑ 9ΧΡΟΝΗ ΜΑΘΗΤΡΙΑ "ΕΒΑΛΕ ΤΑ ΓΥΑΛΙΑ" ΣΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ

Ακόμη και ο διάσημος μάγειρας Τζέιμι Όλιβερ (δεξιά) υποκλίνεται στην 9χρονη Μάρθα από τη Σκοτία (αριστερά).

Παράδειγμα προς μίμηση όχι μόνο για τους συνομηλίκους της, αλλά και για πολλούς ενήλικες, αποτελεί ο αγώνας της 9χρονης Μάρθα Πέιν από το Lochgilphead της Σκοτίας (210 χλμ. δυτικά του Εδιμβούργο), για να βελτιωθούν οι διατροφικές συνθήκες στο δημοτικό σχολείο της περιοχής της. Τα κακής ποιότητας τρόφιμα που προσφέρονται στους μαθητές των βρετανικών σχολείων έχουν αποτελέσει αντικείμενο κριτικής και από τον διάσημο μάγειρα Τζέιμι Όλιβερ, ο οποίος ξεκίνησε ολόκληρη διατροφική "σταυροφορία" για το θέμα αυτό. Ωστόσο, η 9χρονη Μάρθα μάλλον του έβαλε τα γυαλιά, όπως και στους γονείς αλλά και τους δασκάλους του σχολείου που έκαναν τα στραβά μάτια έως τώρα, μέσω ενός απλού μπλογκ στο ίντερνετ σε συνδυασμό με το δυναμισμό που απορρέει από την παιδική αθωότητα. 
Αν και η ίδια δεν το έχει ξεκαθαρίσει ακόμη, η 9χρονη Μάρθα μάλλον μεγαλώνοντας θα ασχοληθεί με τη γαστρονομία και την κριτική φαγητού ειδικότερα. Άλλωστε, αυτό ήταν που έκανε μέσω του μπλογκ της (http://neverseconds.blogspot.co.uk/), στο οποίο ανέβαζε φωτογραφίες από το φαγητό που σερβίρεται στο σχολείο της, κάνοντας σχόλια και βαθμολογώντας το με άριστα το 10. Το μπλογκ ξεκίνησε πριν από 6 μόλις εβδομάδες, όμως κατάφερε να γίνει πολύ γρήγορα πολύ δημοφιλές και ήδη δέχεται περισσότερες από δύο εκατομμύρια επισκέψεις, καθώς σε αυτό αποτυπώνεται η "γυμνή αλήθεια" των σχολικών καντινών: μαγειρικές ευκολίες χωρίς έμπνευση ή την οποιαδήποτε διατροφική αξία. Για παράδειγμα, ένα από τα γεύματα που προσφέρεται στους μαθητές, σύμφωνα με τις φωτογραφίες που ανέβασε στο μπλογκ η Μάρθα, αποτελείται από δύο κροκέτες, ένα απλό τσίζμπεργκερ, τρεις φέτες αγγούρι και ένα γλειφιτζούρι. Το ακόμη πιο εντυπωσιακό όμως είναι το "φαγητόμετρο", η βαθμολογία των φαγητών που σερβίρονται, υπό τη συνοδεία σχολίων, τα οποία αποκαλύπτουν μια χαρακτηριστική ωριμότητα. Δοκιμάζοντας το φαχίτας κοτόπουλου που περιελάμβανε κάποια μέρα το σχολικό μενού, αναρωτιέται: "Στ' αλήθεια θα ήθελα να ξέρω από που προέρχεται αυτό το κοτόπουλο. Θα γράψω στην υπεύθυνη για να το ρωτήσει. γνωρίζω ότι προέρχεται από μια κότα, αλλά θα ήθελα να μάθω που ζούσε αυτή η κότα". 
Ακόμα κι αν κάποιος μιλούσε απλά για παιδική αθωότητα, το σημαντικό είναι ότι αυτή η αφέλεια "τσάκισε κόκαλα" ενοχλώντας τοπικούς αξιωματούχους, οι οποίοι ζήτησαν από το κορίτσι να σταματήσει να ανεβάζει φωτογραφίες του σχολικού φαγητού αλλά και να το σχολιάζει από το μπλογκ της. Το σχολικό συμβούλιο δήλωσε ότι οι φωτογραφίες που δημοσίευσε το κορίτσι ήταν παραπλανητικές και ότι προκαλούσαν στρες στο προσωπικό, όταν το μπλογκ της Μάρθας απέκτησε ευρύτερη δημοσιότητα, ύστερα από δημοσίευμα καθημερινής εφημερίδας της Σκοτίας υπό τον τίτλο "Απολύστε τις κυρίες του δείπνου". Μάλιστα, ζητήθηκε από το κορίτσι να σταματήσει να κάνει κριτική στο φαγητό της σχολικής καντίνας. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι η 9χρονη δεν ήταν πάντα επικριτική με το φαγητό, αλλά έγραφε και θετικά σχόλια, όπως για παράδειγμα στην τελευταία της κριτική πριν την επίσημη σχολική απαγόρευση, όταν βαθμολόγησε το φαγητό της ημέρας με "άριστα 10". 
Η τελευταία ανάρτηση δημοσιεύθηκε εχθές Πέμπτη, 14 Ιουνίου, όταν το κορίτσι (με τη δύναμη της αφοπλιστικής ειλικρίνειας που πηγάζει μάλλον από την παιδική αφέλεια) δημοσίευσε την εξής ανάρτηση υπό τον τίτλο "Αντίο": "Το πρωί την ώρα των μαθηματικών μου ζητήθηκε από τη διευθύντρια να βγω από την τάξη και να πάω το γραφείο της. Μου ειπώθηκε ότι δεν μπορώ να τραβάω πλέον φωτογραφίες από τα σχολικά γεύματα εξ αιτίας ενός δημοσιεύματος σε μια εφημερίδα σήμερα. Γράφω μόνο στο μπλογκ μου και όχι σε εφημερίδες και είμαι λυπημένη που δε μου επιτρέπεται πλέον να βγάζω φωτογραφίες. Θα μου λείψει το να μοιράζομαι και να βαθμολογώ τα σχολικά μου γεύματα και θα μου λείψει επίσης να βλέπω τα γεύματα που μου στέλνετε κι εσείς". Φυσικά, σήμερα η απαγόρευση αυτή αποτελεί θέμα συζήτησης σε όλη τη Σκοτία, αν όχι σε όλη τη Βρετανία. Ήδη, ο Τζέιμι Όλιβερ έγραψε σχετικό τουίτ ζητώντας από τη Μάρθα "να μείνει δυνατή". Ο σάλος που ξέσπασε φαίνεται ότι μάλλον θα σώσει το μέλλον του μπλογκ. Ήδη, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου ζήτησε την άρση της απαγόρευσης κάνοντας λόγο για μια "ιδιαίτερα έξυπνη μαθήτρια με φαντασία". "Δε χωράει η λογοκρισία σε αυτό το συμβούλιο και ποτέ δε θα χωρέσει όσο είμαι εγώ επικεφαλής" δήλωσε ο Roddy McCuish. 
Ακόμα κι αν δεχτούμε ότι το κορίτσι ήθελε απλά να περάσει δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο της κάνοντας κάτι που αγαπούσε πολύ, όπως η κριτική φαγητού, χωρίς να έχει την οποιαδήποτε επαναστατική προδιάθεση, με μόνο της όπλο την ειλικρίνεια και την αθωότητα της ηλικίας της, δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς το πόσο ουσιαστική ήταν η συμβολή της μέσα από ένα ταπεινό μπλογκ στο να έρθει στο προσκήνιο το φλέγον ζήτημα των σχολικών γευμάτων. Αυτό για το οποίο αδιαφορούν οι γονείς και οι δάσκαλοι (!), η διατροφική μόρφωση των παιδιών, κατάφερε να το αναδείξει ένα εννιάχρονο κοριτσάκι. Για ποια Έριν Μπρόκοβιτς μιλάμε μετά....


Σχετικά θέματα:
ΜΑΘΗΤΙΚΗ "ΕΞΕΓΕΡΣΗ" ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου