13 Ιουνίου 2012

Η ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΔΕΙΚΤΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 2012. Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΛΙΣ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΕΙ ΤΗ ΒΑΣΗ


Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, ο κόσμος μας έγινε πιο ειρηνικός το 2012 σε σχέση με την περσινή χρονιά. Αυτό τουλάχιστον είναι το συμπέρασμα που προκύπτει με βάση τον Γενικό Δείκτη Ειρήνης (Global Peace Index), την ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου για την Οικονομία και την Ειρήνη, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού, αντικείμενο του οποίου είναι η δημιουργία ενός πιο ειρηνικού πλανήτη.
Η μέτρηση του Γενικού Δείκτη Ειρήνης ξεκίνησε το 2007 και φέτος είναι η έκτη χρονιά που δημοσιοποιείται η σχετική έκθεση. Οι μετρήσεις αφορούν 158 κράτη, με γνώμονα 23 επιμέρους δείκτες που σχετίζονται με την εξέλιξη εσωτερικών ή διεθνών συγκρούσεων, τις σχέσεις γειτονίας,  δείκτες εγκληματικότητας (ανθρωποκτονίες, βίαια εγκλήματα, αριθμός φυλακισμένων κλπ), βίαιες διαδηλώσεις, τρομοκρατικές ενέργειες και γενικότερα με θέματα ασφάλειας ή στρατιωτικοποίησης της δημόσιας ζωής ενός κράτους. 
Τα συμπεράσματα της φετινής έκθεσης είναι μάλλον αισιόδοξα, καθώς σε γενικές γραμμές και για πρώτη φορά από το 2009, ο κόσμος φαίνεται να έγινε πιο ειρηνικός. Η πιο ειρηνική χώρα στον πλανήτη παραμένει για δεύτερη συνεχή χρονιά η Ισλανδία, ενώ οι 7 από τις 10 πρώτες χώρες ανήκουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Σημαντικό είναι ότι για πρώτη φορά, η υποσαχάρια Αφρική παύει να θεωρείται ως η λιγότερο ειρηνική περιοχή του πλανήτη, παραχωρώντας τον καθόλου τιμητικό αυτό τίτλο στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική, κάτι το αναμενόμενο, αν λάβουμε υπόψη τη μεταβατική περίοδο που βιώνουν οι κάτοικοι των περιοχών αυτών ύστερα από τα γεγονότα της Αραβικής Άνοιξης το 2011.
Η Συρία για παράδειγμα, όπου τους τελευταίους μήνες εξελίσσεται ένας ακήρυχτος εμφύλιος πόλεμος, είναι η χώρα που σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση σε σχέση με το 2011 πέφτοντας περισσότερες από 30 θέσεις. Αντίθετα, άνοδος σχεδόν 30 θέσεων παρατηρείται για τη Σρι Λάνκα, με τη χώρα να απολαμβάνει τα οφέλη από τον τερματισμό του πολυετούς εμφυλίου. Πάντως, η λιγότερο ειρηνική χώρα στον πλανήτη παραμένει για ακόμη μία χρονιά η Σομαλία, η οποία ουσιαστικά τελεί ακυβέρνητη παραπαίοντας μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας (failed state) τα τελευταία 20 χρόνια. 
Η Ελλάδα μόλις που καταφέρνει να περάσει τη βάση και κατατάσσεται στην 77η θέση (μεταξύ των 158 κρατών που τίθενται στο μικροσκόπιο του Ινστιτούτου) σημειώνοντας σημαντική πτώση 12 θέσεων σε σχέση με το 2011. Να σημειωθεί ότι το 2007, οπότε δημοσιοποιήθηκε η πρώτη αξιολόγηση των κρατών με βάση το Γενικό Δείκτη Ειρήνης, η χώρα μας βρισκόταν στην 44η θέση, ενώ έκτοτε η πορεία της είναι σταθερά πτωτική. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που έχει καταταχθεί χαμηλότερα από την Ελλάδα είναι το Μαυροβούνιο, που βρίσκεται στην 81η θέση.
Όσον αφορά τις γειτονικές μας χώρες. η Κύπρος κατατάσσεται 73η, η Βουλγαρία 39η, η ΠΓΔΜ 68η και η Αλβανία στην 66η θέση. Πάντως, πολύ χαμηλότερα αξιολογείται η ειρηνικότητα της Τουρκίας, με τη γειτονική εξ ανατολών χώρα να κατατάσσεται μόλις στην 130η θέση. Εξάλλου, μπορούμε να δηλώνουμε ικανοποιημένοι, διότι εκτός από τους Τούρκους έχουμε ξεπεράσει και τους Αμερικανούς, καθώς οι ΗΠΑ αξιολογούνται ως η 88η πιο ειρηνική χώρα του πλανήτη. 

Οι είκοσι πιο ειρηνικές χώρες με βάση τον Γενικό Δείκτη Ειρήνης για το 2012 είναι:
1. Ισλανδία
2. Δανία
3. Νέα Ζηλανδία
4. Καναδάς
5. Ιαπωνία
6. Αυστρία
7. Ιρλανδία (ισοψηφώντας με την Αυστρία)
8. Σλοβενία
9. Φινλανδία
10. Ελβετία
11. Βέλγιο
12. Κατάρ
13. Τσεχία
14. Σουηδία
15. Γερμανία
16. Πορτογαλία
17. Ουγγαρία
18. Νορβηγία
19. Μπουτάν
20. Μαλαισία
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι χώρες της πρώτης δεκάδας είναι οι ίδιες με το 2011, αν και υπάρχουν αλλαγές ως προ τη θέση κατάταξης, η δε Ισλανδία ήταν πρώτη τόσο το 2011 όσο και φέτος.

Αντίθετα, οι δέκα λιγότερο ειρηνικές χώρες για το 2012 είναι:
158. Σομαλία
157. Αφγανιστάν
156. Σουδάν
155. Ιράκ
154. Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό
153. Ρωσία
152. Βόρειος Κορέα
151. Κεντροαφρικανή Δημοκρατία
150. Ισραήλ
149. Πακιστάν

Περισσότερα στη διεύθυνση: http://www.visionofhumanity.org/globalpeaceindex/2012-gpi-findings/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου