2 Ιουνίου 2013

Η καταδίκη τραγουδιστή για τους στίχους του, που προσβάλουν τις γυναίκες


Οι οργανωμένες φεμινίστριες της Γαλλίας πήραν το αίμα τους πίσω μετά την καταδίκη του ράπερ Ορελσάν (OrelSan), γνωστού και ως "Έμινεμ της Γαλλίας", ο οποίος καλείται να καταβάλει χρηματικό πρόστιμο για στίχους τραγουδιών του, που κρίθηκαν από το δικαστήριο ότι ήταν προσβλητικοί για το γυναικείο φύλο. Πρόκειται για απόφαση που υπερασπίζεται την αξιοπρέπεια του γυναικείου φύλου ή για απόπειρα λογοκρισίας στην τέχνη; 

Τέσσερις φεμινιστικές οργανώσεις κυνηγούν δικαστικά τον Ορσελάν από το 2009, όμως η απόφαση του δικαστηρίου βγήκε μόλις πρόσφατα. Στο στόχαστρο τους έχουν βάλει πολλά τραγούδια του 30χρονου ράπερ, τα οποία θεωρούν προσβλητικά, καθώς περιέχουν υποτιμητικές και υβριστικές εκφράσεις κατά των γυναικών, τις οποίες συνηθίζει ν' αποκαλεί "πόρνες". "Les meufs c’est des putes" ("οι γυναίκες είναι πόρνες") τραγουδούσε ο Ορσελάν στο τραγούδι του "Courez Courez" το 2009, ενώ στο "Saint-Valentine" -τραγούδι του 2007- τραγουδούσε προκλητικά "ferme ta gueule ou tu vas t’faire marie-trintigner", δηλαδή "Κλείσει το στόμα σου, αλλιώς θα έχει την τύχη της Μαρί Τριντιγκέρ", μιας Γαλλίδας ηθοποιού που του 2003 ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από το σύντροφο της, διάσημο ροκ τραγουδιστή, Μπερτράντ Καντάτ.
Σύμφωνα με το δικαστήριο, ο τραγουδιστής είναι υποχρεωμένος να καταβάλει ως αποζημίωση το ποσό των 1000 ευρώ. Η νομική εκπρόσωπος των γυναικείων οργανώσεων χαιρέτισε τη δικαστική απόφαση ως θετικό νομικό προηγούμενο "στον αγώνα για ανθρώπινη αξιοπρέπεια". Αντίθετα, ο δικηγόρος του Ορσελάν επέκρινε την απόφαση υποστηρίζοντας ότι με αυτήν "ανοίγεται ο δρόμος για λογοκρισία της καλλιτεχνικής δημιουργίας". 
Να σημειωθεί, πάντως, ότι σε προηγούμενη δίκη πριν τέσσερα χρόνια, ο Ορσελάν είχε κριθεί αθώος για τη φράση "Sale pute" ("βρωμοπουτάνα") σ' έναν από τους στίχους του. Ποια είναι, όμως, η σωστή απόφαση; Εκείνη του 2009, που έκρινε τον τραγουδιστή αθώο ή η πιο πρόσφατη, που εκδόθηκε πριν λίγες ημέρες και τον καταδίκασε σε χρηματικό πρόστιμο; 
Δεν είναι εύκολη η απάντηση, όποια κι αν είναι η πρώτη σκέψη/άποψη που σας περνάει από το μυαλό. Σίγουρα δεν μπορεί να γίνεται ανεκτό και να θεωρείται "κουλ" το να βρίζει κάποιος το γυναικείο φύλο, όμως εδώ υπεισέρχεται και η ατομική ευθύνη, πώς δηλαδή εισπράττει κανείς τους στίχους ενός τραγουδιού, που έχουν γραφτεί για εντυπωσιασμό. Άλλωστε, ο ίδιος ο ράπερ ποτέ δεν κατηγορήθηκε για βίαιη ή απειλητική συμπεριφορά στην προσωπική του ζωή. 
Αντίθετα, το αναμφίβολα εγκληματικό στην περίπτωση του Ορσελάν ήταν κυρίως η προσβολή μνήμης της νεκρής Μαρί Τριντιγκέρ, η θλιβερή ιστορία της οποίας αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για μια... απειλή -έστω και φανταστική στους στίχους ενός τραγουδιού. Ο νεκρός, ειδικά όταν είναι θύμα ανελέητης και απάνθρωπης βίας, δεν μπορεί να χρησιμοποιείται χάριν εντυπωσιασμού, ώστε να πουληθούν κάποιες χιλιάδες cd παραπάνω.



Σχετικά θέματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου