7 Ιουνίου 2013

Σαν σήμερα: 7 Ιουνίου


Σήμερα είναι Παρασκευή, 7 Ιουνίου 2013.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Τρεις είναι οι Νομπελίστες που γεννήθηκαν σαν σήμερα:
- ο Γερμανός φυσικός Φίλιπ Λέναρντ (1862-1947, Νόμπελ Φυσικής 1905 "για τις εργασίες του επί των καθοδικών ακτίνων"), η φήμη του οποίου έχει αμαυρωθεί από την ενεργό υποστήριξη του προς τη ναζιστική ιδεολογία 
- ο Αμερικανός χημικός Ρόμπερτ Μούλικαν (1896-1986), Νόμπελ Χημείας 1966 "για τις εργασίες του επί των χημικών δεσμών και της ηλεκτρονιακής δομής των μορίων"
- ο Τούρκος συγγραφέας Ορχάν Παμούκ (σήμερα 61 ετών), που βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2006.
Γενέθλια έχουν σήμερα ο Πρινς (55 ετών), ένας από τους εμπορικότερους ποπ τραγουδιστές όλων των εποχών, όπως επίσης και η Ρωσίδα τενίστρια Άννα Κουρνικόβα (32), μια από τις διασημότερες εκπροσώπους του αθλήματος, όχι μόνο για τις επιδόσεις της στην αντισφαίριση, αλλά και για την εξωτερική της εμφάνιση. Τέλος, γενέθλια έχει και ο παγκοσμίου φήμης Βρετανός καλλιτέχνης Ντάμιεν Χιρστ, έργα του οποίου έχουν εκτεθεί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ο Χιρστ γεννήθηκε στις 7 Ιουνίου 1965 στο Μπρίστολ της Αγγλίας.

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ:
Στη Μάλτα σήμερα γιορτάζεται η Sette Giugno, δηλαδή η επέτειος των γεγονότων της 7ης Ιουνίου 1919, όταν τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν στα πλαίσια της εξέγερσης των κατοίκων εναντίον του βρετανικού, αποικιακού καθεστώτος, με αφορμή την αύξηση της τιμής του ψωμιού και τα υπερκέρδη των εμπόρων.
Κι επειδή είναι η πρώτη Παρασκευή του Ιουνίου, στις Μπαχάμες γιορτάζεται η Ημέρα της Εργασίας, που φέτος συμπίπτει με την επέτειο από τη μεγάλη απεργία, που ξεκίνησε στις 7 Ιουνίου 1942.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 7 Ιουνίου 1907, στις 2 η ώρα το πρωί και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Βουλής και μάλιστα στο βήμα βρισκόταν ο υπουργός Οικονομικών -εκείνα τα χρόνια οι συνεδριάσεις συνεχίζονταν ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύχτας- βόμβα εξερράγη στο κτίριο του Κοινοβουλίου. Για την ακρίβεια ήταν κάτι που θα θελε να μοιάζει με βόμβα, από τη στιγμή που ενώ έσκασε μπροστά στα πόδια του βουλευτή Οιτύλου, Κυριακούλη Μαυρομιχάλη, δεν προξένησε ούτε τραυματισμούς ούτε καν υλικές ζημιές. Ωστόσο, το περιστατικό -η μυρωδιά της πυρίτιδας και η ιαχή "μπόμπα! μπόμπα!"- προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση μεταξύ των βουλευτών. 
Δράστης ήταν ο 40χρονος Ανδρέας Παπαμικρόπουλος από την Πάτρα, ο οποίος περιγραφόταν από την εφημερίδα "Εμπρός" ως "ισχνός, μετρίου αναστήματος, μυ μύστακας παχείς, ψαρρούς και στρεφομένους προς τα κάτω. Φέρει περιβολή παρημελημένην και όχι τόσον καθαράν. Το βλέμμα του ηλιθίως περιφερόμενον μαρτυρεί μάλλον άνθρωπον ανισόρροπον". Κατά το παρελθόν, ο δράστης , που αρνείτο την ενοχή του, εργαζόταν ως δάσκαλος στο Πτωχοκομείο της Πάτρας, ενώ φερόταν να είχε προειδοποιήσει για το εγχείρημα του με ανώνυμη επιστολή λίγες μέρες νωρίτερα, η οποία κατά σύμπτωση είχε αποσταλεί στον Μαυρομιχάλη.
Πάντως, ενδεικτικό της ελαφρότητας που είχε καθ' αυτό το περιστατικό και η οποία ήταν αντιστρόφως ανάλογη της έκτασης που του δόθηκε, είναι το σχόλιο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Εμπρός" την επόμενη μέρα (08.06.1907): "... η ελληνική βόμβα είναι το ευγενέστερον πράγμα. Όπου πέσει προξενεί θυμηδίαν. Μία λέξις ημπορεί να προκαλέση θύελλαν ή μία παρεξήγησις, διότι η Ελληνική λέξις περιέχει περισσοτέραν πυρίτιδα. Ουδέποτε, δε αι καταστροφαί αι εκ των Ελληνικών βομβών θα φθάσουν το ύψος των καταστροφών των προελθουσών από τας λέξεις. Με λέξεις έπεσαν υπουργεία, έγειναν ανατροπαί, ταραχαί, στάσεις, ανεστατώθη η πόλις. Από βόμβαν δεν έπαθε κανείς. Μία έπεσε προ ετών εις την Βουλήν και αυτή ήτο από χαρτί".
Στις 16 Ιουνίου 1907, η εφημερίδα "Το Άστυ" δημοσίευσε δύο φωτογραφίες του δράστη:


Στις 7 Ιουνίου 1917, με επιστολή του προς των πρωθυπουργό Αλέξανδρο Ζαΐμη, ο νεοορκισθείς βασιλιάς της Ελλάδας Αλέξανδρος επιχείρησε να κατευνάσει τις ανησυχίες των Συμμάχων της Αντάντ ότι αποτελούσε προσωρινή λύση μέχρι την επάνοδο του Κωνσταντίνου. 
"Παρακολουθώ μετά ζωηρού ενδιαφέροντος τας προσπαθείας της Κυβερνήσεως προς αποκατάστασιν της ενότητος της Χώρας. 
Το επ' Εμοί ειμί πρόθυμος, μένων πιστός θεματοφύλαξ του Συνταγματικού Χάρτου της Χώρας και πεποιθώς επί τας αγαθάς προθέσεις των Δυνάμεων, να συνεργασθώ ειλικρινώς μετ' αυτών προς κατευνασμόν των πνευμάτων και επίτευξιν της συμφιλιώσεως του Έθνους.
Εν Αθήναις, τη 7 Ιουνίου 1917".

Στις 7 Ιουνίου 1948, η παραίτηση του προέδρου της Τσεχοσλοβακίας, Έντουαρντ Μπένες, ο οποίος αρνήθηκε να υπογράψει το νέο Σύνταγμα της χώρας, σφράγισε και τυπικά τη μετάβαση της χώρας στον κομμουνισμό.

Στις 7 Ιουνίου 1951, 35 τραυματίες και δεκάδες άλλοι άρρωστοι ή απολυμένοι Έλληνες στρατιώτες έφτασαν από την Κορέα σε Αθήνα και Πειραιά, όπου τους επιφυλάχθηκε παλλαϊκή υποδοχή. Οι δρόμοι είχαν σημαιοστολιστεί, οι μαθητές των σχολείων κατέβηκαν να υποδεχτούν τους στρατιώτες, στην Πύλη του Αδριανού είχαν παραταχθεί εκπρόσωποι του Λυκείου Ελληνίδων με παραδοσιακές φορεσιές, ενώ η Φιλαρμονική του δήμου παιάνιζε στρατιωτικά εμβατήρια κλπ. Και όλα αυτά, για έναν πόλεμο στην άλλη άκρη της γης...
Είναι χαρακτηριστικό το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας "Εμπρός" (08.06.1951):

Στις 7 Ιουνίου 1961, η άφιξη της πρώτης κυρίας των ΗΠΑ, Τζάκι Κένεντι, για ολιγοήμερη ιδιωτική επίσκεψη στην Ελλάδα, συνοδευόμενη από την αδερφή της (και τον σύζυγο της) μονοπωλούσε το ενδιαφέρον, ενώ πλήθος φωτορεπόρτερ κατέκλεισαν την ελληνική πρωτεύουσα -και τα νησιά που επισκέφτηκε η κυρία Κένεντι τις επόμενες ημέρες. Μάλιστα, την Τζάκι υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής και η σύζυγος του, Αμαλία, η οποία φερόταν να είχε προσκαλέσει την Τζάκι Κένεντι στην Ελλάδα, δίνοντας ημιεπίσημο χαρακτήρα σε μια κατά τ' άλλα ιδιωτική επίσκεψη.

Στις 7 Ιουνίου 1975 ψηφίστηκε το νέο Σύνταγμα της χώρας, που καθιέρωνε το πολίτευμα της προεδρευομένης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, με την ψήφο μόνο των 208 βουλευτών του τότε κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης απείχαν της ψηφοφορίας, όπως άλλωστε είχε κάνει το κόμμα της Δεξιάς (Εθνικός Συναγερμός) κατά την ψήφιση του Συντάγματος του 1952.  Κατηγορούσαν την κυβέρνηση ότι είχε θεσπίσει ένα Σύνταγμα κυβερνητικό, χωρίς να λάβει υπόψη τις προτάσεις τους, εκμεταλλευόμενη την ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διέθετε, ενώ σημεία αμφιλεγόμενα ήταν οι ευρείες αρμοδιότητες που παραχωρούνταν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι ελλιπείς κατοχυρώσεις σε σειρά ατομικών δικαιωμάτων κλπ.
Μετά την ψηφοφορία, ο πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Καραμανλής, σημείωσε ότι "η σημερινή μέρα θα αποτελέσει στην πολιτική ιστορία της χώρας, πρέπει δε η σύνταξη του Συντάγματος να θεωρείται μέγα επίτευγμα, επειδή επιτεύχθηκε σε βραχύ χρονικό διάστημα".
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γεώργιος Μαύρος, σε συνέντευξη τύπου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "θέλησε να ερμηνεύσει το εκλογικό αποτέλεσμα σαν εξουσιοδότηση εν λευκώ και να επιβάλει με στενά κομματικά κριτήρια ένα Σύνταγμα αντιδραστικό και αντικοινοβουλευτικό, πιστεύοντας ότι θα εξασφαλίσει έτσι τη μόνιμη παραμονή της στην εξουσία" και ότι "έθεσε το συντακτικό έργο της Βουλής κάτω από στενό κυβερνητικό έλεγχο, σαν να επρόκειτο για κοινό νομοσχέδιο και όχι για τον Καταστατικό Χάρτη της χώρας.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - δημοσιεύματα: 
Ενδεχομένως να μην τον έχετε ακούσει ποτέ, όμως πριν 80 χρόνια, ο Μπάστερ Κρέιμπ, χρυσός Ολυμπιονίκης στα 400 μέτρα κολύμβησης στους Αγώνες του 1932, που είχαν πραγματοποιηθεί στο Λος Άντζελες, χαρακτηριζόταν ως "ο ωραιότερος άνδρας του Χόλιγουντ" -είχε εξαργυρώσει το μετάλλιο κάνοντας στροφή στον κινηματογράφο, όπου πρωταγωνίστησε σε πολλά πετυχημένα φιλμ της εποχής, που σήμερα έχουν ξεχαστεί. Στις 7 Ιουνίου 1933, η εφημερίδα "Πατρίς" δημοσίευσε μία φωτογραφία του:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου