3 Ιουνίου 2013

Τα πιο αγαπημένα τραγούδια για κηδείες


Αν και τα μοιρολόγια είναι στοιχείο της ελληνικής παράδοσης, τις τελευταίες δεκαετίες έχουν περιοριστεί σε πιο κλειστές και απομονωμένες περιοχές. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχουμε αποσυνδέσει τελείως το θάνατο με τη μουσική ή ότι μένουμε βουβοί στο δέος που μας προκαλεί. Υπάρχουν κάποια τραγούδια, πιο σύγχρονα και καθημερινά ακούσματα, που θα θέλαμε ν' άκουγαν οι φίλοι στην κηδεία μας -χτύπα ξύλο!- ή που μας αρέσει, μας χαλαρώνει ν' ακούμε στις κηδείες των άλλων -πάλι χτύπα ξύλο!

"Include A Charity" είναι η ονομασία ενός πρότζεκτ, που προέκυψε από τη συνεργασία φιλανθρωπικών οργανώσεων της Αυστραλίας. Εκτός από τη φιλανθρωπία, το συγκεκριμένο πρότζεκτ διεξάγει και ορισμένες έρευνες σχετικά με το θάνατο, τις κηδείες και τη στάση των ανθρώπων απέναντι τους. Μία πρόσφατη έρευνα αφορούσε τα περισσότερο και τα λιγότερο αγαπημένα τραγούδια στα πλαίσια μιας κηδείας.
Ως δημοφιλέστερο τραγούδι αναδείχτηκε -όχι άδικα- ένας αγγλικός, θρησκευτικός ύμνος του 18ου αιώνα, το "Amazing Grace", που άλλωστε έχει γνωρίσει πολλές, σύγχρονες επανεκτελέσεις. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε ένας άλλος πολύ γνωστός ύμνος, o "Αλληλούια", που περιλαμβάνεται στο ορατόριο "Μεσσίας" του Χάντελ. Έκπληξη αποτελεί ότι ως το τρίτο πιο αγαπημένο τραγούδι σε κηδεία αναδείχτηκε το "Good Riddance (Time of Your Life)" των GreenDay, ενώ ακολούθησαν ένα τραγούδι της δεκαετίας του '40, με πολλές επανεκτελέσεις τα επόμενα χρόνια, το "Have I Told You Lately That I Love You?", ενώ στην πέμπτη θέση συναντάμε το "My Way" του Φρανκ Σινάτρα. 
Το ενδιαφέρον της έρευνας είναι ότι το "Amazing Grace" αναδείχτηκε και ως το λιγότερο αγαπημένο τραγούδι των ερωτώμενων, ίσως επειδή το 'χουν ακούσει πάρα πολλές φορές σε κηδείες -είναι η πιο συνηθισμένη επιλογή των Αγγλοσαξώνων- σε βαθμό να το έχουν σιχαθεί. Στη δεύτερη θέση βρέθηκαν τα τραγούδια από ποδοσφαιρικές οργανώσεις -πολλοί είναι εκείνοι που αφήνουν παραγγελιά ν' ακουστεί στην κηδεία τους ο ύμνος του Τσάμπιονς Λιγκ- και ακολουθούν το "Ding Dong the Witch is Dead" -το τραγούδι από το "Μάγο του Οζ" που έγινε καλτ στην κηδεία της Μάργκαρετ Θάτσερ- και το "Stairway to Heaven" των Λεντ Ζέπελιν. 
Εσείς ποιο τραγούδι θα επιλέγατε; 



Σχετικά θέματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου