22 Ιανουαρίου 2014

Θα μπορούμε στο μέλλον να έχουμε σιθρού ξύλινα πατώματα;


Μάλλον πρέπει να ξεχάσουμε όσα ξέραμε για το ξύλο, ως υλικό κατασκευής, μετά την ανακοίνωση του Αυστριακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας Ξύλου, η έδρα του οποίου βρίσκεται στην πόλη Kuhl, ότι επινόησε μια νέα τεχνική, που επιτρέπει στο συγκεκριμένο υλικό, γνωστό ως εξαιρετικά συμπαγές και αδιαπέραστο, να γίνει διάφανο (see-through). Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι θα μπορεί να δέχεται ακόμη και εσωτερικό φωτισμό, ο οποίος θα εκπέμπει στο γύρω χώρο. Το φανταζόσασταν ποτέ;

Όλα ξεκίνησαν από δύο σπουδαστές του Ινστιτούτου, που είναι και καλοί φίλου, τους Alexander Grünwald και Florian Palli, οι οποίοι ανακάλυψαν ότι βάζοντας ξύλο σε μια χύτρα υψηλής πίεσης και ζεσταίνοντάς το μαζί με ρητίνη στους 140 βαθμούς Κελσίου, δημιουργείται ένα πολύ ρευστό υγρό, το οποίο εισχωρεί βαθιά στο ξύλο. Όταν στη συνέχεια το ξύλο βγει από τη χύτρα και στεγνώσει, είναι ικανό ν' αναμεταδώσει φως. 
Στο παρελθόν έχουν γίνει διάφορες προσπάθειες μετατροπής του ξύλου σε διάφανο υλικό, όμως όλες απαιτούσαν πολύ λεπτά κομμάτια ξύλου, πάχους μόλις μεταξύ 0.3 και 0.5 mm. Η ανακάλυψη των σπουδαστών δεν έχει περιορισμούς ως προς το πάχος, αλλά μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε ξύλινο κομμάτι και να μετατρέψει ακόμη κι ένα ξύλινο πάτωμα σε πηγή φωτισμού LED. Εξάλλου, η νέα αυτή τεχνική δεν είναι χρονοβόρα, όπως οι προηγούμενες, ούτε ιδιαίτερα δαπανηρή, ενώ είναι στο χέρι των κατασκευαστικών εταιριών να ρίξουν ακόμη περισσότερο το κόστος, αν ενδιαφερθούν για το πρότζεκτ.
Συνολικά, χρειάστηκαν δύο χρόνια μέχρι να επιτευχθεί ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα, ενώ το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Ξύλου έχει εκφράσει και με το παραπάνω την εμπιστοσύνη του στο διάφανο ξύλο, που εμπνεύστηκαν οι δυο σπουδαστές του, μιας και όλα τα πατώματα, αλλά και όλα τα ντουλάπια και τα συρτάρια του κτιρίου έχουν αντικατασταθεί με το νέο υλικό. 


Πηγή: AustrianTimes

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου