2 Φεβρουαρίου 2014

4 τραγούδια εμπνευσμένα από το Φεβρουάριο


Ψάχνοντας, τους τελευταίους μήνες, τραγούδια για τις επτά μέρες της εβδομάδας και τους δώδεκα μήνες του χρόνου, διαπίστωσα ότι για κάποιο λόγο, υπήρχαν αρκετά εμπορικά ή με εμπορικές προδιαγραφές κομμάτια - ξένα και ελληνικά - για τις πρώτες, όμως τα τραγούδια που είναι εμπνευσμένα από τους μήνες προέρχονται κυρίως από την αποκαλούμενη ποιοτική και παραδοσιακή μουσική: ορχηστρικά, κλασικά λαϊκά μέχρι και κάντρι (όσον αφορά ξένα τραγούδια). 

Ο Φεβρουάριος δεν αποτελεί την εξαίρεση, με τη διαφορά ότι τα τραγούδια που αναφέρονται στο συγκεκριμένο μήνα είναι ελάχιστα και ακόμη πιο λίγα, όσα αξίζει τον κόπο να αναφερθούν σ' ένα σχετικό αφιέρωμα. Να φταίει που ο μήνας έχει λιγότερες μέρες, επομένως θεωρείται πιο παραμελημένος; Ή απλά είναι ο πιο βαρετός μήνας του χρόνου; Σαν γεννημένος το μήνα αυτό, θέλω να πιστεύω ότι δεν ισχύει το δεύτερο - όχι ότι θα σήμαινε κάτι για την ζωή μου, απλά κουβέντα να γίνεται. 
Απ'όσα έχω υπόψη μου, τρία είναι τα ελληνικά άλμπουμ με τραγούδια αποκλειστικά για τους μήνες: το "Καλαντάρι" του Παντελή Θαλασσινού, "Ονειροπόλων μόχθοι" του Ορφέα Περίδη και το πολύ παλιότερο "Δώδεκα Μήνες" (από το 1972) με σύμπραξη πολλών καλλιτεχνών.  Από τα τρία αυτά και σε σχέση με το Φεβρουάριο, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το τραγούδι που εμπνεύστηκε ο ο Θαλασσινός ("Φλεβάρης των φλεβών"). Δεν περιγράφει συναισθήματα ή εικόνες που να παραπέμπουν στο Φλεβάρη, ενώ οι στίχοι του επιχειρούν μια λαογραφική και θεολογική προσέγγιση, που προφανώς δεν απευθύνονται σ' όλους τους ακροατές.


Πιο ενδιαφέρον θεωρώ το τραγούδι "Του μικρού Φλεβάρη" του Γιάννη Κούτρα σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου και μουσική Γιώργου Χαζηνάσιου (από το δίσκο "Πίσω από τη βιτρίνα" του 1981). Το τραγούδι είναι αρκετά κατατονικό, αλλά τόσο η μελωδία όσο και η φωνή του Κούτρα είναι απλά υπέροχες. Προτείνεται για ένα κρύο βράδυ του μήνα και για όσους έχουν διάθεση ν' ακούσουν κάτι διαφορετικό.


Δύο είναι και τα ξένα τραγούδια που θεωρώ ότι έχουν ένα ενδιαφέρον. Το ένα είναι το "February Song" του Τζος Γκρόμπαν, του αγαπημένου ποπ τενόρου των Αμερικανών. Πρόκειται για μια νοσταλγική, τρυφερή μπαλάντα, όπου λάμπει η εξαιρετική φωνή του Γκρόμπαν, την οποία αγνοούν οι περισσότεροι στην Ελλάδα. Εδώ ο μήνας είναι απλά η αφορμή, η πηγή έμπνευσης για μια αναπόλησης σε πιο απλές μέρες. Νομίζω ότι είναι το καλύτερο από τα τέσσερα τραγούδια του αφιερώματος.


Το δεύτερο είναι μια κάντρι μπαλάντα με τον τίτλο "February Seven" από τους Avett Brothers. Οι στίχοι αναφέρονται σε κάτι που συνέβη σ' ένα από τα αδέρφια Άβετ, τον Σκοτ, προσφέροντας του ένα καλό μάθημα, όπως ο ίδιος έχει αποκαλύψει, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις, αν και από τους στίχους το προφανές είναι να πρόκειται για μια ερωτική απιστία. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου