22 Φεβρουαρίου 2014

Το βίντεο κλιπ που σόκαρε τα συντηρητικά ήθη του θεοκρατικού Ιράν


"Το τέλος αυτού του δρόμου δεν είναι καθαρό, το ξέρω, όπως κι εσύ. Μη μου λες να σταματήσω ν' αγαπώ. Δεν μπορείς να το κάνεις αυτό, ούτε κι εγώ τραγουδάει η Γκουγκούς στην μπαλάντα με τίτλο "Behesht", που στα ελληνικά θα πει "προσευχή" και δημοσιοποιήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου με αφορμή την ημέρα των ερωτευμένων, ενώ το βίντεο κλιπ συντάραξε τα συντηρητικά ιρανικά ήθη.

Η Γκουγκούς (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Faegheh Atashin) θεωρείται η Ιρανή βασίλισσα της ποπ. Τόσο με τα τραγούδια της, όσο και με τους πρωταγωνιστικούς της ρόλους σε σειρά ταινιών, είχε αναδειχτεί στη μεγαλύτερη Ιρανή σταρ, όμως η καριέρα της σταμάτησε απότομα μετά την επικράτηση της Ισλαμικής Επανάστασης του 1979, όταν το νέο καθεστώς του Αγιατολάχ Χομεϊνί απαγόρευσε στις γυναίκες να τραγουδούν επαγγελματικά. Η Γκουγκούς κλείστηκε στο σπίτι της και ασχολούνταν μόνο με την προσωπική της ζωή, μέχρι που το 2000 εγκατέλειψε το Ιράν και συνέχισε την καριέρα της στο εξωτερικό, ενώ τα νέα τραγούδια της, που δεν έχουν πολιτικά ή αντικαθεστωτικά νοήματα, αλλά πρόκειται για ρομαντικές μπαλάντες, ακούγονται κρυφά από τους συμπατριώτες της. 
Στην "Προσευχή", αυτό που προκάλεσε τις αρνητικές αντιδράσεις, αν και σε γενικές γραμμές τα κρατικά ΜΜΕ κρατούν μια γραμμή άγνοιας για οτιδήποτε δεν είναι φιλοκαθεστωτικό, ήταν το σενάριο του βίντεο κλιπ. Η Γκουγκούς τραγουδάει σε συναυλία για τη μέρα των ερωτευμένων, την οποία παρακολουθούν πολλά ζευγάρια. Παράλληλα, ξεδιπλώνεται η ιστορία μιας γυναίκας μέσα από την κάμερα του συντρόφου της, που την βιντεοσκοπεί καθημερινά σε όμορφες, αλλά και άσχημες στιγμές: από το πρωινό της ξύπνημα μέχρι το πέσιμο που δέχεται από μια αντροπαρέα στο μετρό ή την απόρριψη από τον πατέρα της, που δεν εγκρίνει τη σχέση της κόρης του. Στο τέλος, βλέπουμε την κοπέλα αυτή να παρακολουθεί συνεπαρμένη τη συναυλία της Γκουγκούς, μέχρι που στο τέλος ανακαλύπτουμε ότι πίσω από την κάμερα κρύβεται μια άλλη γυναίκα, με την οποία διατηρεί ερωτικό δεσμό. 
Στο Ιράν, όπου η επίσημη γραμμή θέλει να προβάλλει την αδιανόητα ψευδή - έως παιδική - εντύπωση ότι δεν υπάρχει ούτε ένας Ιρανός ομοφυλόφιλος, οι αντιδράσεις υπήρξαν πολλές. Άλλωστε, έστω και παράνομα ή μέσω των δορυφορικών καναλιών, που δεν ελέγχονται από το κράτος, πάρα πολλοί είναι εκείνοι που παρακολούθησαν το συγκεκριμένο βίντεο κλιπ. Έτσι, στο ίντερνετ έχουν γραφτεί πολλά σχόλια για το κλιπ αυτό, από πολύ θετικά, κυρίως από εκπροσώπους της ιρανικής ομοφυλοφιλικής κοινότητας αλλά όχι μόνο, έως επιφυλακτικά και απολύτως αρνητικά από πιο συντηρητικούς κύκλους. Κατάφερε, πάντως, να ξεκινήσει μια - έστω και ανεπίσημη - συζήτηση για ένα θέμα, που θεωρείται ταμπού για το θεοκρατικό, ιρανικό καθεστώς. 
Καλλιτεχνικά, το βίντεο κλιπ είναι πολύ ενδιαφέρον - ανεξάρτητα από τη γνώμη κάποιου για το τραγούδι καθεαυτό, που άλλωστε αντιπροσωπεύει μια διαφορετική κουλτούρα, ενώ αναδεικνύει τα φωνητικά προσόντα της Γκουγκούς. Μπορείτε να το δείτε εδώ:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου