4 Μαΐου 2014

5 τραγούδια που αναφέρονται στο μήνα Μάιο


Ο Μάιος είναι ο μήνας της άνοιξης, των λουλουδιών και της χαράς, που σηματοδοτεί το οριστικό τέλος του χειμώνα και αποτελεί το προοίμιο του καλοκαιριού. Μπορεί όμως να γίνει κι ένας μήνας θλίψης, για όσους είναι φρεσκοχωρισμένοι και δεν αντέχουν τον άπλετο ήλιο και την ομορφιά της φύσης. Αντιφατικά συναισθήματα τροφοδοτεί ο Μάιος και δεν θα μπορούσαν ν' αφήσουν ασυγκίνητους τους στιχουργούς, οι οποίοι τα ανέπτυξαν μέσα από τα τραγούδια που έγραψαν και ερμήνευσαν γνωστοί καλλιτέχνες - Έλληνες και ξένοι. 


ΞΕΝΑ
Arcade Fire - Month of May  [2010]
Από την "τρελή αίσθηση" που συνήθως επικρατεί στο Μόντρεαλ το Μάιο (μετά από το τέλος ενός "τρελού χειμώνα") επηρεάστηκε το καναδικό ροκ συγκρότημα των Arcade Fire για το συγκεκριμένο τραγούδι. Προσπαθεί ν' αποτυπώσει "αυτό το συναίσθημα της αναμονής και τον ενθουσιασμό της θέλησης του να βγεις και πάλι έξω", όπως δήλωσαν τα μέλη του συγκροτήματος σε συνέντευξή τους στο περιοδικό Q. Και η αλήθεια είναι ότι το καταφέρνουν.


Michael Buble - End of May  [2010]
Είναι τέλη Μαΐου και ο τραγουδιστής νοσταλγεί μια παλιά αγάπη, που δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει ακόμα, ένα χρόνο μετά το χωρισμό. Είναι μια πολύ ιδιαίτερη, όμορφη μπαλάντα, την οποία είχε ξεχωρίσει και ο ίδιος ο Καναδός τραγουδιστής, παρότι δεν είναι από τα πιο γνωστά τραγούδια του. Μάλιστα, σε συνέντευξή του στο Billboard ο Μπουμπλέ δήλωσε ότι η ερμηνεία του στο συγκεκριμένο τραγούδι είναι πιθανότατα μια από τις καλύτερες της καριέρας του. Το τραγούδι αυτό είναι διασκευή, καθώς οι πρώτοι που το ηχογράφησαν ήταν οι The Actual Tigers, ένα όχι γνωστό συγκρότημα του Σιάτλ, το 2001. Όμως η ερμηνεία του Μπουμπλέ την επισκιάζει κατά πολύ. 


Julie Andrews - The Lusty Month of May
Από το μιούζικαλ "Camelot" του Μπρόντγουεϊ προέρχεται το χαριτωμένο αυτό τραγούδι, που αναφέρεται στον "σφριγηλό" μήνα Μάιο, το μήνα της χαράς και του ξυπνήματος των αισθήσεων. Αφορμή αποτελεί μια γιορτή που διοργανώνει για την ημέρα της πρωτομαγιάς η βασίλισσα Γκουίνεβιρ, η οποία και το τραγουδάει, λίγο προτού γνωριστεί με τον Λάνσελοτ και ο.. Μάιος επιδράσει πάνω τους. Φυσικά, το τραγούδι έχει ερμηνευτεί από πολλές ηθοποιούς που πρωταγωνίστησαν στο παραπάνω μιούζικαλ, όμως η ερμηνεία της Τζούλι Άντριους είναι πολύ καλή και αξίζει τον κόπο να την ακούσετε. Αν μη τι άλλο, θα νιώσετε ότι ξαναβρίσκετε μια χαμένη παιδική αθωότητά.


ΕΛΛΗΝΙΚΑ
Γιάννης Πουλόπουλος - Η Ελένη του Μάη  [1968]
Ένας χωρισμός και μια Ελένη ενέπνευσαν τον στιχουργό Κώστα Κινδύνη και το συνθέτη Γιάννη Γλέζο, που δημιούργησαν ένα από τα πιο μελωδικά τραγούδια της δεκαετίας του 1960, το οποίο - εκτός από τον Πουλόπουλο - τραγούδησε και η Καίτη Χωματά.


Olympians - Το κορίτσι του Μάη
Το τραγούδι βέβαια δεν είναι πρωτότυπο, αλλά αποτελεί διασκευή του διεθνώς γνωστού "Venus" του ολλανδικού συγκροτήματος Shoking Blue. Μεταξύ μας, οι περισσότερες επιτυχίες των ελληνικών συγκροτημάτων των 60s και 70s δεν ήταν παρά διασκευές διεθνών επιτυχιών. Πάντως, το συγκεκριμένο αποτελεί σήμα κατατεθέν των ελληνικών 70s κι ένα από τα πιο γνωστά μαγιάτικα τραγούδια. 


Και φυσικά, για το Μάιο έχουν γράψει επίσης ο Παντελής Θαλασσινός (Ο Μάης έχει μυστικά) και ο Ορφέας Περρίδης (Μάιος), οι οποίοι έχουν παρουσιάσει δισκογραφικές δουλειές για τους δώδεκα μήνες και απευθύνονται σε ιδιαίτερο κοινό. Αξίζει όμως τον κόπο να ακούσετε και αυτά τα τραγούδια, έστω για μουσικές γνώσεις. 


Διαβάστε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου