7 Μαΐου 2014

Πώς μια σουηδική έρευνα συνδέει το θόρυβο των αεροπλάνων με την αύξηση στο μέγεθος του στομαχιού


Όσοι κατοικούν κοντά σε κάποιο αεροδρόμιο, διαμαρτύρονται για την ενοχλητική φασαρία από τις συνεχείς προσγειώσεις και απογειώσεις των αεροπλάνων. Θα έχουν ακόμη ένα λόγο διαμαρτυρίας, αν διαβάσουν το συμπέρασμα μιας έρευνας του σουηδικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα, που ούτε λίγο ούτε πολύ συνδέει την αύξηση του σωματικού βάρους με το θόρυβο από τα αεροπλάνα.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Environmental Health Perspectives, παρακολούθησε την εξέλιξη 5.165 κατοίκων της Στοκχόλμης, που ζουν κοντά στο αεροδρόμιο Αρλάντα, σε βάθος δεκαετίας. Όπως διαπιστώθηκε, η μεγάλη έκθεση στο θόρυβο προκαλεί αύξηση μέχρι και έξι εκατοστών στο μέγεθος του στομαχιού σε σύγκριση με τους υπόλοιπους ανθρώπους, που ζουν σ' ένα λιγότερο θορυβώδες περιβάλλον, ενώ ο μέσος όρος της αύξησης εκτιμήθηκε σε 1.5 εκατοστά. Μάλιστα, οι διαφορές ήταν πιο εμφανείς σε όσους δεν άλλαξαν τόπο κατοικίας μέσα στη δεκαετία, που διήρκεσε η έρευνα. 
Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη διάφορους παράγοντες, όπως ο τρόπος ζωής και οι γενικότερες συνήθειες των συμμετεχόντων. Πώς δικαιολογούν τα ευρήματά τους; Εκτιμούν ότι ο θόρυβος από τα αεροπλάνα προκαλεί αύξηση κορτιζόλης, που είναι η ορμόνη του στρες, στον οργανισμό και αυτή με τη σειρά της επιφέρει μεγαλύτερη συσσώρευση λίπους στο στομάχι. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου