8 Ιουλίου 2014

Οι 2 + 4 ερωτήσεις, που βοηθούν τους γιατρούς να διαγνώσουν αν κάποιος κάνει κατάχρηση αλκοόλ


Ο άνθρωπος που κάνει κατάχρηση αλκοόλ είναι συνήθως ο τελευταίος που συνειδητοποιεί το πρόβλημά του, κλείνοντας τ' αυτιά του στις προειδοποιήσεις του φιλικού και οικογενειακού του κύκλου. Θα ήταν ίσως πιο εύκολο αν υπήρχαν κάποιες απλές ερωτήσεις, που θα επέτρεπαν στον ασθενή να κατανοήσει μια ώρα αρχύτερα το πρόβλημά του και να απευθυνθεί έγκαιρα στους ειδικούς. Ερευνητές του πανεπιστημίου του Λέιτσεστερ ανέλυσαν 17 σχετικές μελέτες και κατέληξαν σε δύο απλές ερωτήσεις, που μπορούν να βοηθήσουν ένα γιατρό να διαγνώσει, αν ένας άνθρωπος καταναλώνει αλκοόλ σε καταχρηστικές ποσότητες. 

Οι δύο αυτές ερωτήσεις, που δημοσιεύτηκαν στο British Journal of General Practice, είναι οι εξής:
- Πόσο συχνά πίνετε έξι ή περισσότερα ποτά σε μια περίσταση
- Συνέβη κάτι τον τελευταίο χρόνο που θα επιθυμούσατε να μην είχε συμβεί και το οποίο ήταν αποτέλεσμα της κατανάλωσης αλκοόλ ή ναρκωτικών; 
Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, με τις δύο αυτές ερωτήσεις έκαναν εύστοχη διάγνωση κατάχρησης αλκοόλ σε ποσοστό 79.8% μεταξύ των 5.646 συμμετεχόντων στην έρευνα. Εξάλλου, το ποσοστό ευστοχίας ανέβηκε στο 90.90%, όταν συνδύασαν τις δύο αυτές ερωτήσεις με τις απαντήσεις των συμμετεχόντων στο ερωτηματολόγιο CAGE.
Το ερωτηματολόγιο CAGE, που περιλαμβάνει τέσσερις ερωτήσεις, είναι δημιουργία του δρ. Τζον Ίουινγκ από το πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας και δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Medical Association τον Οκτώβριο του 1984. Αν απαντήσετε θετικά τουλάχιστον σε δύο από αυτές, αποτελεί ένδειξη σημαντικών προβλημάτων με το αλκοόλ κι επομένως πρέπει να ζητήσετε ιατρική βοήθεια. 
1. Αισθανθήκατε ποτέ ότι θα πρέπει να ελαττώσετε το ποτό;
2. Έχετε αισθανθεί ενόχληση από ανθρώπους που κριτικάρουν το πόσο πίνετε;
3. Έχετε αισθανθεί ποτέ άσχημα ή ένοχοι για το πόσο πίνετε;
4. Είχατε ποτέ πιει αλκοόλ νωρίς νωρίς το πρωί για να καλμάρετε τα νεύρα σας ή για να ξεπεράσετε ένα χανγκόβερ (με άλλα λόγια για ν΄ ανοίξετε τα μάτια σας);

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου