Στις 6 Ιουλίου 1994, ο "Φόρεστ Γκαμπ" έκανε πρεμιέρα στις αμερικανικές, κινηματογραφικές αίθουσες και η απήχησή του ήταν τέτοια, ώστε έγινε μία από τις εμπορικότερες ταινίες όλων των εποχών. Η ταινία βασιζόταν στο ομώνυμο βιβλίο του Γουίνστον Γκρουμ, που είχε εκδοθεί το 1986, ενώ βοήθησε τον Τομ Χανκς να εδραιώσει το πέρασμα του σε πιο σοβαρούς, ώριμους ρόλους, ένα χρόνο μετά τη μεγάλη καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία του στην ταινία "Φιλαδέλφεια". Δεν είναι τυχαίο ότι ο Χανκς κέρδισε για δεύτερη συνεχή χρονιά το Όσκαρ πρώτου ανδρικού ρόλου για τον ρόλο του ως ο ιδιαίτερος Φόρεστ Γκαμπ, ένας από τους πιο σύνθετους χαρακτήρες της μεγάλης οθόνης, παρά τη φαινομενική απλότητα του χαρακτήρα του. Τι όμως δεν γνωρίζουμε για την περίφημη αυτή ταινία;
1. Ο Χανκς δεν πληρώθηκε απευθείας για τη συμμετοχή του στην ταινία, αλλά τα έσοδά του προήλθαν από τα ποσοστά. Καλύτερα για εκείνον, αφού κατάφερε να συγκεντρώσει περίπου 40 εκατομμύρια δολάρια.
2. Ο πρώτος στον οποίο προτάθηκε ο ρόλος του Φόρεστ Γκαμπ ήταν ο Τζον Τραβόλτα, ο οποίος όμως απέρριψε την πρόταση. Πάντως, σύμφωνα με τον συγγραφέα του βιβλίου, ιδανικός για το ρόλο του Γκαμπ θα ήταν ο ηθοποιός Τζον Γκούντμαν.
3. Το περίφημο παγκάκι, στο οποίο καθόταν ο Φόρεστ Γκαμπ, διηγούμενος την ιστορία της ζωής του, πουλήθηκε σε δημοπρασία το 2013 έναντι 25.000 $.
4. Η κόρη του Τομ Χανκς, Έμιλι, κάνει ένα πέρασμα στην ταινία, αφού την βλέπουμε να κάθεται σ' ένα σχολικό λεωφορείο. Είναι η κοπελίτσα αυτή:
5. Στην ταινία βλέπουμε και τον νεότερο αδερφό του Τομ Χανκς, Τζιμ, ο οποίος ντούμπλαρε τον ηθοποιό στα μακρινά πλάνα των σκηνών, όπου ο Φόρεστ Γκαμπ τρέχει.
6. Στην ταινία έκανε την πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση το παιδί-θαύμα, που θα γινόταν πιο γνωστός λίγα χρόνια αργότερα με την "6η αίσθηση", Χάλει Τζόελ Όσμεντ, ο οποίος υποδύθηκε τον Φόρεστ Γκαμπ στην παιδική του ηλικία.
7. Η ηθοποιός Σάλι Φιλντ, που υποδύεται τη μητέρα του Φόρεστ Γκαμπ/Τομ Χανκς είναι μόλις 10 χρόνια μεγαλύτερη από τον ηθοποιό. Άλλωστε, το 1986 οι δυο τους είχαν συμπρωταγωνιστήσει στην ταινία "Punchline", όπου υποδύονταν δύο αντίπαλους σε διαγωνισμό stand up comedy. .
8. Το επώνυμο της Τζένη, της κοπέλας με την οποία ήταν ερωτευμένος ο Φόρεστ Γκαμπ, δεν αναφέρεται πουθενά στους διαλόγους της ταινίας. Ωστόσο, αν προσέξετε τα γράμμα που στέλνει στον Φόρεστ, θα διαπιστώσετε ότι λέγεται Κουράν (Curran).
9. Όταν ο Φόρεστ Γκαμπ πηγαίνει στη συγκέντρωση κατά του πολέμου του Βιετνάμ και επιχειρεί να πει δυο κουβέντες, το μικρόφωνο χαλάει. Αν δεν χαλούσε, θα τον ακούγαμε να λέει: "Κάποιες φορές, όταν οι άνθρωποι πηγαίνουν στο Βιετνάμ, επιστρέφουν στο σπίτι στις μαμάδες τους χωρίς πόδια. Κάποιες φορές δεν γυρίζουν καθόλου στο σπίτι. Αυτό είναι κακό. Αυτά είναι όλα όσα έχω να πω γι' αυτό".
10. Το 1995, ο Γουίνστον Γκρουμ έγραψε ένα δεύτερο βιβλίο με τίτλο "Gump & Co.", που αποτελεί τη συνέχεια του πρώτου. Το 2001, ο σεναριογράφος της ταινίας ετοίμασε ένα σενάριο, βασισμένο στο βιβλίο αυτό, όμως η πρότασή του απορρίφθηκε τόσο από τον Τομ Χανκς, όσο και από τον σκηνοθέτη της ταινίας, Ρόμπερτ Ζεμέκις. Το πιθανότερο είναι ότι ο Γκρουμ δεν δυσαρεστήθηκε ιδιαίτερα. Άλλωστε, στην πρώτη σελίδα του δεύτερου αυτού βιβλίου, ο Γκαμπ λέει, απευθυνόμενος στους αναγνώστες: "Μην αφήσετε ποτέ κάποιον να κάνει ταινία με την ιστορία της ζωής σας".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου