11 Οκτωβρίου 2014

Μαλάλα, το κορίτσι από το Πακιστάν, που στοχοποιήθηκε από τους Ταλιμπάν και βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης. 12 φράσεις της που εμπνέουν όλους μας


Η μία από τους δυο βραβευθέντες με το Νόμπελ Ειρήνης 2014 είναι η Μαλάλα Γιουσαφζάι, η 17χρονη μαθήτρια από το Πακιστάν, που τον Οκτώβριο του 2012 έπεσε θύμα επίθεσης από Ταλιμπάν μέσα στο σχολικό λεωφορείο και τραυματίστηκα σοβαρά, αφού έκανε το "σφάλμα" να θέλει να μορφωθεί, αν και κορίτσι. Η Μαλάλα, που από πολύ μικρή περιέγραφε ανώνυμα μέσα από τα σόσιαλ μίντια την ζωή σε μια εγκαταλελειμμένη περιοχή του Πακιστάν, κατειλημμένη από ομάδα των ακραίων Ταλιμπάν, έγινε γρήγορα σύμβολο του αγώνα των παιδιών και κυρίως των νεαρών κοριτσιών, που διεκδικούν όχι απλά ίσα δικαιώματα με πρώτο και κυριότερο το δικαίωμα στην εκπαίδευση, αλλά και το στοιχειώδες δικαίωμα να ονειρεύονται το μέλλον τους ελεύθερα. Έδωσε πολλές συνεντεύξεις, αλλά και ομιλίες τα τελευταία δύο χρόνια και αυτές είναι κάποιες - λίγες μόνο - φράσεις, που αποτυπώνουν το πνεύμα του δημόσιου λόγου της, φράσεις με οικουμενική διάσταση, που εκφράζουν μια βαθιά ωριμότητα χαρακτήρα και εμπνέουν τον καθένα. 

"Δεν μιλάω για τον εαυτό μου, αλλά για εκείνους χωρίς φωνή... εκείνους που έχουν πολεμήσει για τα δικαιώματά τους... το δικαίωμά τους να ζήσουν ειρηνικά, το δικαίωμά τους να τους μεταχειρίζονται με αξιοπρέπεια, το δικαίωμά τους στην ισότητα των ευκαιριών, το δικαίωμά τους να μορφώνονται".

"Όταν όλος ο κόσμος είναι σιωπηλός, έστω και μια φωνή γίνεται πανίσχυρη".

"Εάν χτυπήσεις έναν Ταλιμπάν με το παπούτσι σου, τότε δεν θα υπήρχε διαφορά ανάμεσα σε σένα και στους Ταλιμπάν. Δεν πρέπει ν' αντιμετωπίζεις τους άλλους με σκληρότητα και τόσο πολύ άδικα, πρέπει να συγκρούεσαι με τους άλλους, όμως μέσω της ειρήνης και του διαλόγου και της εκπαίδευσης".

"Δεν γνωρίζω γιατί οι άνθρωποι έχουν χωρίσει ολόκληρο τον κόσμο σε δύο ομάδες, δύση και ανατολή. Η εκπαίδευση δεν είναι ανατολική ή δυτική. Η εκπαίδευση είναι εκπαίδευση και είναι το δικαίωμα κάθε ανθρώπινου όντος".

"Νομίζω ότι η ζωή είναι πάντα επικίνδυνη. Κάποιοι άνθρωποι φοβούνται. Κάποιοι άνθρωποι δεν προχωρούν. Όμως κάποιοι άνθρωποι, αν επιθυμούν να πετύχουν το στόχο τους, πρέπει να συνεχίσουν. Πρέπει να κινηθούν".

"Κάποιοι άνθρωποι απλά ζητούν από τους άλλους να κάνουν κάτι. Πιστεύω ότι, γιατί πρέπει να περιμένω κάποιον άλλο; Γιατί να μην κάνω εγώ το βήμα και να προχωρήσω μπροστά".

"Πιστεύω ότι είναι δικαίωμα μιας γυναίκας ν' αποφασίσει τι θέλει να φορέσει και αν μια γυναίκα μπορεί να πάει στην παραλία και να μην φορέσει τίποτε, τότε γιατί δεν μπορεί επίσης να φορέσει τα πάντα;"

"Δεν καλύπτω το πρόσωπό μου, επειδή θέλω να δείχνω την ταυτότητά μου".

"Δεν μισώ καν τον Ταλιμπάν, που με πυροβόλησε. Ακόμη κι αν υπήρχε ένα όπλο στο χέρι μου και αυτός στεκόταν μπροστά μου, δεν θα τον πυροβολούσα".

"Ας θυμόμαστε: Ένα βιβλίο, ένα στυλό, ένα παιδί και ένας δάσκαλος μπορούν ν' αλλάξουν τον κόσμο".

"Σε ορισμένα μέρη του κόσμου, μαθητές πηγαίνουν καθημερινά στο σχολείο. Είναι η κανονική τους ζωή. Όμως σε άλλα μέρη του κόσμου, "πεινάμε" για εκπαίδευση. Είναι σαν ένα πολύτιμο δώρο. Είναι σαν ένα διαμάντι".

"Οι τρομοκράτες νόμισαν ότι θα άλλαζαν τους στόχους μου και θα σταματούσαν τις φιλοδοξίες μου, όμως τίποτε δεν άλλαξε στην ζωή μου εκτός απ' αυτό: η αδυναμία, ο φόβος και η έλλειψη ελπίδας πέθαναν. Η δύναμη, η ισχύς και το κουράγιο γεννήθηκαν".



Σχετικά θέματα:
Η συναρπαστική ομιλία που είχε εκφωνήσει η Μαλάλα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Ιούλιο του 2013: "Ένα παιδί, ένας δάσκαλος, ένα μολύβι και ένα βιβλίο μπορούν ν' αλλάξουν τον κόσμο".
13 φράσεις της ξεχωριστής Μάγια Αγγέλου, που μπορούν ν' αλλάξουν την ζωή σου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου