10 Οκτωβρίου 2014

Η επιστήμη αποφάνθηκε: Το καλύτερο τυρί για πίτσα είναι....

Εκατομμύρια φαν της πίτσας σ' όλον τον πλανήτη έχουν την απορία: ποιο είναι το καλύτερο τυρί για ν΄ απολαύσουν το αγαπημένο τους φαγητό; Δηλαδή, μπορεί να μην είναι εκατομμύρια όσοι έχουν μια τέτοια απορία, ίσως να είναι μερικές χιλιάδες ή και λιγότεροι, πάντως την απάντηση στο ερώτημα αυτό (για όσους ενδιαφέρονται) επιχείρησε να δώσει μια ομάδα επιστημόνων από το νεοζηλανδικό Πανεπιστήμιο του Ώκλαντ με επικεφαλής τη δρ. Μπραϊόνι Τζέιμς. Οι τύποι δοκίμασαν πίτσες με επτά διαφορετικούς τύπους τυριών - η φέτα δεν συμπεριλαμβανόταν, αν και δεν νομίζω ότι το ελληνικό τυρί είχε πολλές πιθανότητες επιτυχίας - και τελικά το "βραβείο" κέρδισε η.. μοτσαρέλα! Γιατί όμως;
Κατ' αρχήν, οι επτά τύποι τυριών που δοκίμασαν οι ερευνητές ήταν: προβολόνε, γκριγιέρ, έμενταλ, ένταμ, κόλμπι, τσένταρ και η μοτσαρέλα, που άλλωστε επικράτησε στον "ανταγωνισμό". Γαρνίρισαν εφτά πίτσες με τα εφτά αυτά τυριά, προσέχοντας να μην προσθέσουν πολλά υλικά, που πιθανόν να αλλοίωναν το τελικό αποτέλεσμα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν χρησιμοποιήθηκε σάλτσα, αλλά ήταν πίτσες όσο το δυνατόν πιο στεγνές.
Από κει και πέρα, η επικράτηση της μοτσαρέλας οφείλεται σε μια σειρά λόγων. Ο ένας έχει να κάνει με το οπτικό αποτέλεσμα, καθώς η πίτσα με το συγκεκριμένο τυρί φαινόταν περισσότερο ελκυστική. Υπάρχουν όμως και σοβαρότεροι λόγοι. Οι ερευνητές μέτρησαν μια σειρά από στοιχεία, όπως η ελαστικότητα των τυριών, η περιεκτικότητά τους σε υγρά, η περιεκτικότητα σε λάδι, καθώς επίσης η ποσότητα λαδιού που εκλύεται μετά το ψήσιμο, αλλά και η απαιτούμενη θερμοκρασία ψησίματος.
Όπως αποδείχτηκε, το τσένταρ, το κόλμπι και το ένταμ δεν ήταν αρκετά ελαστικά, το έμενταλ δεν ήταν αρκετά υγρό, ενώ το γκριγιέρ και το κόλμπι ήταν υπερβολικά λαδερά, με αποτέλεσμα να μην αποκτούν το ιδανικό "καφετί" χρώμα. Αντίθετα, η μοτσαρέλα συνδύαζε ιδανικότερα την ελαστικότητα, την υγρασία, την περιεκτικότητα λαδιού και επιπλέον έδινε ένα ωραιότερο αισθητικό στο μάτι  Έτσι, αξιολογήθηκε ως το ιδανικότερο τυρί για να απολαύσει κάποιος άνθρωπος μια υπέροχη πίτσα.
Φυσικά, τα αποτελέσματα αυτά, που δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Food Science, δεν είναι δεσμευτικά, αλλά ο καθένας έχει το δικαίωμα να επιλέξει τι του ταιριάζει περισσότερο - τόσο αισθητικά, όσο και στο στομάχι του, που είναι το κυριότερο. Περιμένουμε τώρα μια άλλη έρευνα για το καλύτερο αλλαντικό: σαλάμι, μορταδέλα, ζαμπόν, φιλέτο γαλοπούλας ή κάτι άλλο;


Περισσότερα θέματα για πίτσα εδώ: 
Πώς μπορούμε ν' απολαύσουμε τραγανή πίτσα, ξαναζεσταμένη σε τηγάνι μέσα σε 5 μόλις λεπτά
Υγιεινή, πεντανόστιμη πίτσα και βάφλα με κοτόπουλο
 Μια πίτσα σε σχήμα καρδιάς για τους ερωτευμένους!
Ποιο φαγητό μας κάνει πιο ευτυχισμένους;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου