11 Ιανουαρίου 2015

Αγκάφια Λυκόβα: Η ερημίτισα της Σιβηρίας, που επί 71 χρόνια ζει μακριά από τον πολιτισμό. Η ιστορία της οικογένειάς της

πηγή: Youtube

Ένα από τα πρόσωπα των ημερών στη Ρωσία υπήρξε η Αγκάφια Λυκώβα, μια γυναίκα 71 ετών, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στα δάση της ρωσικής Σιβηρίας, εκεί όπου είχαν καταφύγει οι γονείς και τα αδέρφια της στα μέσα της δεκαετίας του '30, προκειμένου να ξεφύγουν από τις διώξεις του Στάλιν. Μάλιστα, για πολλά χρόνια η Αγκάφια δεν είχε συναντήσει καν άλλους ανθρώπους εκτός από την οικογένειά της, στα βήματα της οποίας πορεύεται και η ίδια, ζώντας ολομόναχη πλέον - και παρά την προχωρημένη ηλικία της - μέσα στο δάσος.

Η παράξενη περιπέτεια της οικογένειας Λυκώβ ξεκίνησε το 1936, την περίοδο που είχε ενταθεί η καταδίωξη των θρησκειών και η πάταξη της ελευθερίας έκφρασης των θρησκευτικών πεποιθήσεων των πολιτών. Ο Καρπ Λυκώβ είδε τον αδερφό του να πυροβολείται και να τελικά να πεθαίνει, όταν περίπολος του καθεστώτος βρέθηκε στα χωράφια, όπου εργάζονταν τα δυο αδέρφια.
Αμέσως ο Καρπ αποφάσισε να αρνηθεί τον πολιτισμό και να εγκαταλείψει την ζωή, που ζούσε μέχρι τότε. Μαζί με τη σύζυγό του, Ακουλίνα, τον 9χρονο γιό τους Σαβίν και τη μόλις 2 ετών κόρη τους Ναταλία κατευθύνθηκαν στο δάσος της περιοχής Αμπακάν στη νοτιοδυτική Σιβηρία. Μαζί τους είχαν πάρει κάποια ελάχιστα πράγματα, όπως σπόρους, οι οποίοι θα τους εξασφάλιζαν τροφή. Όσο περνούσε ο καιρός, η οικογένεια Λυκώβ μεταφερόταν όλο και πιο βαθιά στο δάσος χτίζοντας διαρκώς καινούριες ξύλινες καμπίνες, ενώ παράλληλα απέκτησε και δύο νέα μέλη: τον Ντμίτρι και την Αγκάφια, η οποία γεννήθηκε το 1943.
Κάπως έτσι, μακριά από τον κόσμο συνέχισε ήσυχα η ζωή τους τα επόμενα 25 χρόνια, μέχρι το βαρύ χειμώνα του 1961, όταν καταστράφηκε τελείως ο κήπος της οικογένειας και ό,τι είχαν φυτέψει σ' αυτόν, με αποτέλεσμα οι Λυκώβ ν' αναγκάζονται να τρώνε τα ίδια τους τα δερμάτινα παπούτσια. Η έλλειψη τροφής σε συνδυασμό με τις πολύ κακές καιρικές συνθήκες προκάλεσαν στο θάνατο της Ακουλίνα, όμως ο Καρπ και τα τέσσερα - πλέον - παιδιά του δεν σκέφθηκαν ούτε στιγμή ν' αλλάξουν τρόπο ζωής και να επιστρέψουν στον πολιτισμό.
Άλλωστε, δεν είχαν ιδέα για τις αλλαγές που είχαν επέλθει στον τρόπο ζωής των ανθρώπων τόσο στη Σοβιετική Ένωση όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Αγνοούσαν ακόμη και το ότι είχε τελειώσει ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος, μια είδηση, την οποία θα πληροφορούνταν μόλις το καλοκαίρι του 1978, όταν μια ομάδα γεωλόγων θα συναντούσε τυχαία τους ερημίτες Λυκώβ. Ήταν οι πρώτοι άνθρωποι, που θα γνώριζε η Αγκάφια εκτός από τους γονείς και τα αδέρφια της.
Και πάλι όμως, η οικογένεια συνέχισε να ζει απομονωμένη στη ρωσική τάιγκα, επιλέγοντας να μην έχει καμία σχέση με τις ανέσεις του σύγχρονου πολιτισμού. Αυτή η επιλογή, ωστόσο, εχίε και το κόστος της. Δύο χρόνια μετά την ανακάλυψή τους από τους Ρώσους γεωλόγους, τα τρία μεγαλύτερα παιδιά πέθαναν· ο Σαβίν και η Ναταλία από νεφρική ανεπάρκεια και ο Ντμίτρι από πνευμονία. Αρκετά χρόνια αργότερα, το Φεβρουάριο του 1938, έφυγε από την ζωή και ο Καρπ την ώρα που κοιμόταν. Έτσι, έμεινε μόνη της πλέον η 45χρονη τότε Αγκάφια, η οποία δεν φοβήθηκε τη μοναξιά και συνέχιζε να ζει κατά τον τρόπο, που είχε μάθει σ' όλη της την ζωή, αφού η ίδια γεννήθηκε και μεγάλωσε μέσα στο δάσος, ενώ δεν είχε ζήσει ούτε μια μέρα σε κάποιο κανονικό σπίτι.
Ωστόσο, από τη στιγμή που έγινε η αποκάλυψη του μυστικού των Λυκώβ και κυρίως από τότε που η Αγκάφια απέμεινε μόνη της στον κόσμο, πολλοί άνθρωποι της περιοχής φροντίζουν να της προσφέρουν κάποια βασικά αγαθά, όπως αλεύρι, λάχανο, σταφύλια και πορτοκάλια, που είναι και το αγαπημένο της φρούτο. Η ίδια η Αγκάφια εμφανίστηκε δημοσίως μόλις 6 φορές, ενώ την Πρωτοχρονιά του 201 έκανε και την πρώτη της εμφάνιση στην κάμερα, όταν την επισκέφτηκε συνεργείο ενός ρωσικού τηλεοπτικού σταθμού, που βέβαια της προσέφερε τρόφιμα, τόσο για την ίδια όσο και για τις κατσίκες της, καθώς επίσης κεριά, αλλά και μπαταρίες για το φακό της.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε, η Αγκάφια παραδέχτηκε ότι πλέον ο χειμώνας είναι γι' αυτήν δυσβάστακτος, τόσο λόγω του κρύου όσο και γιατί συχνά τα άγρια ζώα της περιοχής της κλέβουν το φαγητό. Δε παρέλειψε πάντως να ευχηθεί στους συμπατριώτες της να έχουν "καλή υγεία, πνευματική σωτηρία, ευημερία και να ζήσουν πολλά χρόνια". Αυτό είναι το βίντεο με τις Αγκάφια (στα ρωσικά βεβαίως) στην πρώτη της τηλεοπτική εμφάνιση.


Περισσότερα εδώ: Siberian Times

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου