7 Ιανουαρίου 2015

Έρευνα δείχνει ότι το γάλα είναι πιο αποτελεσματικό από τα ενεργειακά ποτά μετά την έντονη γυμναστική

Το γάλα δεν είναι από τις αγαπημένες τροφές των παιδιών. Πολλά μάλιστα καταφεύγουν στη λύση του.. νεροχύτη για να ξεφορτωθούν το περιεχόμενο του ποτηριού, που περιμένει δίπλα στο πρωινό τους γεύμα. Μεγαλώνοντας μαθαίνουμε ότι ανεξάρτητα από τη γεύση του, το γάλα είναι πολύ ωφέλιμο για την υγεία, αν μη τι άλλο γιατί μας βοηθάει ν' αποκτήσουμε γερά κόκαλα - κι όχι μόνο. Έρευνα έχει δείξει ότι το γάλα είναι πολύ πιο ωφέλιμο για τον οργανισμό μας μετά από τη γυμναστική σε σύγκριση με τα δημοφιλέστερα ενεργειακά ποτά.

Ο οργανισμός Dairy Australia, που εκφράζει τους Αυστραλούς γαλακτοπαραγωγούς και τα συμφέροντά τους, έχει ξεκινήσει καμπάνια, ώστε ο αρμόδιος οργανισμός τροφίμων για την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία (FSANZ) να συμπεριλάβει το γάλα στα αναψυκτικά! Πολλές έρευνες στο παρελθόν έχουν δείξει ότι το γάλα και μάλιστα το σοκολατούχο αναπληρώνει τη χαμένη ενέργεια μετά  από έντονη άσκηση. 
Μία πιο πρόσφατη έρευνα, που διενεργήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Γκρίφιθ (και δημοσιεύθηκε στο Applied Physiology, Nutrition and Metabolism), προχώρησε ένα βήμα παραπέρα συγκρίνοντας τρία γαλακτοκομικά προϊόντα με δημοφιλές ενεργειακό ποτό, που κυκλοφορεί και στη χώρα μας, μετά την άσκηση. Συγκεκριμένα, 15 άνδρες γυμνάστηκαν κάνοντας στατικό ποδήλατο και φορώντας βαριά ρούχα, ώστε να ενθαρρυνθεί η απώλεια ιδρώτα. Μετά το τέλος της άσκησης γδύθηκαν, στέγνωσαν και ζυγίστηκαν. Όπως διαπιστώθηκε, είχαν χάσει περίπου το 2% του αρχικού τους βάρους. Στη συνέχεια, μέσα στην πρώτη ώρα κατανάλωσαν ένα από τα εξής τέσσερα ροφήματα: γάλα αγελάδας, γάλα σόγιας, υγρό γεύμα που βασίζεται στο γάλα και συγκεκριμένη μάρκα ενεργειακού ποτού, την οποία δεν θ' αναφέρω, διότι κυκλοφορεί και στην Ελλάδα. Όταν ξαναζυγίστηκαν ύστερα από τρεις ώρες, διαπιστώθηκε ότι η αποκατάσταση της απώλειας των υγρών ήταν καλύτερη μεταξύ εκείνων που ήπιαν κάποιο από τα γαλακτοκομικά προϊόντα συγκριτικά με όσους ήπιαν το ενεργειακό ποτό. Και μάλιστα, οι καλύτερες επιδόσεις ήταν μεταξύ εκείνων που είχαν καταναλώσει γάλα αγελάδας και σόγιας - τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια. 
Βέβαια, δεν είναι πιθανό να ικανοποιηθεί το αίτημα των γαλακτοπαραγωγών να περιληφθεί το γάλα στα αναψυκτικά ροφήματα, καθώς οι εκπρόσωποι του FSANZ εκφράζουν επιφυλάξεις αναφορικά με την περιεκτικότητα του γάλακτος - και κυρίως του σοκολατούχου - σε ζάχαρη, αλλά αυτό είναι ένα δευτερεύον θέμα, που στο κάτω-κάτω ελάχιστα μας αφορά, αφού δεν ζούμε ούτε στην Αυστραλία ούτε στη Νέα Ζηλανδία. Το σημαντικό είναι η ουσία της πιο πάνω έρευνας, που έρχεται να επιβεβαιώσει τα συμπεράσματα παλιότερων ερευνών, ότι το γάλα αποτελεί ιδανική τροφή για τον οργανισμό μας, ώστε να επανέλθει πλήρως μετά από μια έντονη άσκηση. Μήπως να ξαναβάλουμε το γάλα στην ζωή μας πιο ουσιαστικά - και όχι απλά ως συμπλήρωμα σε κάποιο ποτήρι φραπέ au lait;


Περισσότερα εδώ: Sydney Morning Herald

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου