30 Σεπτεμβρίου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ


Σήμερα είναι Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου 2012.
Ημέρα γενεθλίων είναι η σημερινή για τη Γαλλίδα ηθοποιό Μαριόν Κοτιγιάρ ("Ζωή σαν τριαντάφυλλο"), που γεννήθηκε το 1975, αλλά και για την Ιταλίδα συνάδελφό της Μόνικα Μπελούτσι, η οποία παραμένει σέξι όσο ποτέ στα 48 της χρόνια. Πενήντα πέντε ετών γίνεται σήμερα η τηλεοπτική "νταντά" Φραν Ντρέσερ, ενώ 88 ετών θα γινόταν ο σπουδαίος μας κωμικός Νίκος Ρίζος, αν βρισκόταν στη ζωή, ένα χρόνο μικρότερος από την Μαργαρίτα Παπανδρέου, τη δεύτερη σύζυγο του πρώην πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, η οποία γεννήθηκε στο Όουκ Παρκ του Ιλλινόις στις 30 Σεπτεμβρίου 1923. 
Σε αρκετές χώρες της Άπω Ανατολής πραγματοποιούνται γιορτές για το φεγγάρι και το τέλος της θερινής σοδειάς. Ήδη από χθες ξεκίνησε στη Νότιο Κορέα ο τριήμερος εορτασμός του Chusok. Σήμερα, πραγματοποιείται αντίστοιχη γιορτή και στη Βόρειο Κορέα, το Han'gawi, ενώ στην Κίνα και στην Ταϊβάν γιορτάζεται το Zhongqiu, γνωστό και ως Γιορτή του Φεγγαριού ή Γιορτή της μέσης του φθινοπώρου. Πρόκειται για μια πανάρχαια παράδοση, τα πρώτα ιστορικά ίχνη της οποία έχουν εντοπιστεί στα πρώτα χρόνια της δυναστεία των Ζου, πριν από 3000 χρόνια. Κάθε χρόνο η ημερομηνία της γιορτής αυτής ποικίλλει κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο, επειδή ο προσδιορισμός της γίνεται βάσει του σεληνιακού ημερολογίου. Σχετικά με το μύθο που λέγεται για τη σημερινή γιορτή, διάβασε περισσότερα κάνοντας κλικ εδώ.
Στην Μποτσουάνα γιορτάζεται η επέτειος από την ανεξαρτησία της χώρας σαν σήμερα το 1966, όταν ο Σρέτσε Χάμα εξελέγη πρώτος πρόεδρος της αφρικανικής αυτής χώρας, που μέχρι τότε ήταν βρετανική αποικία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου