10 Οκτωβρίου 2015

"Στησιχόρου 73": Οδηγός επεισοδίων μιας θρυλικής σειράς του 1972 με πρωταγωνίστρια τη Νόρα Βαλσάμη, που αποχώρησε πρόωρα, επειδή δεν συμφωνούσε με το σενάριο

Ήταν η πρώτη ελληνική σαπουνόπερα; Θα μπορούσε, καθώς το σενάριο της σειράς "Στησιχόρου 73" αρχικά περιστρεφόταν γύρω από μια πλούσια οικογένεια, τους Μαρτέληδες, οι οποίοι έκρυβαν μυστικά, ενώ παράλληλα βρίσκονταν στο στόχαστρο ενός εχθρού, που ήθελε να τους καταστρέψει. Και βέβαια δεν έλειπαν οι έρωτες, που συναντούσαν μύρια εμπόδια, αρκετά για να κρατήσουν ζωηρό το ενδιαφέρον των τηλεθεατών. Το "Στησιχόρου 73" δεν σημείωσε βέβαια τις τεράστιες θεαματικότητες του "Άγνωστου πολέμου", που προβαλλόταν την ίδια περίοδο, έγραψε όμως τη δική του σελίδα στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης.
Η σειρά ξεκίνησε να προβάλλεται από τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 1972 και προβαλλόταν κάθε Δευτέρα και Πέμπτη στις 8 το βράδυ για ένα μισάωρο από τη συχνότητα της ΥΕΝΕΔ. Περιγραφόταν ως μια "κοινωνική αθηναϊκή νουβέλα με αισθηματικό και αστυνομικό περιεχόμενο και συναρπαστική πλοκή", βασισμένη στο μυθιστόρημα "Λίγα λουλούδια, μια χαρά, ένας πόνος" του Δημήτρη Ιωαννόπουλου.
Κείμενα: Χ. Αντωνιάδης (τηλεοπτική προσαρμογή: Κική Σεγδίτσα)
Σκηνοθεσία: Ερρίκος Ανδρέου
Φωτογραφία: Δημήτρης Παπακωνσταντής
Μουσική: Μιχάλης Καρράς

Ηθοποιοί: 
Λυκούργος Καλλέργης.... Ανδρέας Μαρτέλης (και ο δίδυμος αδελφός του, Παύλος)
Μαρία Αλιφέρη... Λίλα Μαρτέλη  (πρώτη τηλεοπτική εμφάνιση)
Νόρα Βαλσάμη... Νόρα Δέρη
Καίτη Ιμπροχώρη... Μάρθα
Λουίζα Ποδηματά... Δανάη
Βαγγέλης Βουλγαρίδης... Κρίτων Δαγκλής
Νίκος Βερλέκης.... Τζώρτζης Δελαμοίρας
Μαίρη Λαλοπούλου.... Ηρώ
Γιώργος Ζαχαριάδης... Γρηγόρης Χαρίδης
Βασίλης Μητσάκης.... Δούρας
Αθηνά Μιχαηλίδου... Ελένη Μαρτέλη
Γιώργος Τσιτσόπουλος.... Αλέκος Χρώμης
Χρήστος Μάντζαρης... Δέπος
Ζωζώ Σαπουντζάκη.... Έλλη Χρόνη
Καίτη Λαμπροπούλου.... μαντάμ Καίτη ή Κατίνα Μπούρου
Ελένη Κριτή... Κόντη
Λίλιαν Μηνιάτη.... Νταίζη
Τέλης Ζώτος... Κώστας
Θάλεια Παπάζογλου.... Φούλα
Βύρων Πάλλης.... Πέτρος Βεργής
Ιάκωβος Ψαρράς.... ναύαρχος Κλήμης
Σόφη Ζαννίνου.... Ζανέττα
Δ. Ιωακειμίδης.... Στάθης

ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ
Επεισόδιο 6 (26.10.1972)
Ο Σταμάτης Δουράς, για να μπορεί να παρακολουθεί το μέγαρο Μαρτέλη, στέλνει να πιάσει εργασία εκεί ως σοφέρ ένας άνθρωπός του. Εν τω μεταξύ, κάποιος άγνωστος κάνει βουβά τηλεφωνήματα στο σπίτι των Μαρτέλη, που βάζει σε πολλές υποψίες την Ηρώ και τη Λίλα. Η πρεμιέρα της νέας επιθεώρησης γίνεται και η Νόρα θριαμβεύει. Στην παράσταση, όμως, συναντάται ο Γρηγόρης με τη Λίλα. Αυτή η συνάντηση προκαλεί την ζήλια της Νόρας, που ξεσπά σε μια θύελλα διαμαρτυριών.

Επεισόδιο 9 (6.11.1972)
Η Νόρα δέχεται στο καμαρίνι της την επίσκεψη του Γρηγόρη, που ήρθε να της ευχηθεί καλή επιτυχία. Στο μεταξύ ο Κρίτων της στέλνει μια μεγάλη ανθοδέσμη. Τα αισθήματα της Νόρας αρχίζουν να κλονίζονται. Την ίδια ώρα, στο θέατρο φτάνουν η Ηρώ, η Λίλα και ο Μαρτέλης. Ο Γρηγόρης βρίσκει έναν τρόπο να πλησιάσεις τους Μαρτέληδες. Ένα νέο ειδύλλιο αρχίζει ν' αναπτύσσεται ανάμεσα στη Λίλα και στο Γρηγόρη. Αυτό εξοργίζει τη Νόρα και λίγο αργότερα μια σκηνή ζηλοτυπίας ξεσπά ανάμεσά τους. Εν τω μεταξύ ο άνθρωπος ου Δούρα πλησιάζει τον Κρίτωνα.

Επεισόδιο 10 (9.11.1972)
Παρακολουθώντας την παράσταση μαζί με τους δικούς της, η Λίλα έχει αντιληφθεί ότι κάτι συνδέει την ηθοποιό Νόρα με τον Χαρίδη και αυτή την υποψία αντιπροτάσσει στη θεία Ελένη, όταν της κάνει υπαινιγμούς για τον νέο. Την ίδια μέρα η Λίλα ανακαλύπτει ότι ο φίλος της Κρίτων είναι ερωτευμένος με τη Νόρα και οι υποψίες απομακρύνονται από τον Χαρίδη. Στο μεταξύ ο Δούρας στέλνει ένα δικό του σοφέρ στο μέγαρο Μαρτέλη για να μπορεί να γνωρίζει κάθε κίνηση των Μαρτέληδων. Επίσης η Ελένη πληροφορείται ότι ο Θέμος έχει αναθέσει την ανεύρεση του Αλέκου Χρώμη στο συνεργάτη του αδελφού της Ανδρέα και πανικοβάλλεται.

Επεισόδιο 17 (4.12.1972)
Ο Δούρας και ο Ανδρέας Μαρτέλης υπογράφουν το συμβόλαιο συνεργασίας τους για την επιχείρηση των πλαστικών. Ο Δούρας βρίσκει ευκαιρία να κάνει υπαινιγμούς στον Ανδρέα για τις σχέσεις της κόρης του με τον Χαρίδη. Επίσης του λέει ότι είναι ερωτευμένος και θέλει να παντρευτεί. Εννοεί τη Λίλα, μα ο Ανδρέας δεν το καταλαβαίνει. Μετά έρχονται στο γραφείο του Δούρα ο Δέπος και η Νόρα, όπου τους αιφνιδιάζει η Έλλη Χρόνη και κάνει μια τρομερή σκηνή. Η Νταίζη εξαφανζίεται μυστηριωδώς και ο Τζώρτζης την ψάχνει. Ο Κώστας βρίσκει τον Τζώρτζη και του πετά κατάμουτρα τα λεφτά που του έστειλε. Ο Ανδρέας συναντά κάποια Κόντη, παλιά του αγάπη, και έχουν μια συζήτηση.

Επεισόδιο 18 (7.12.1972)
Ο Δούρας εντυπωσιάζεται από τη Νόρα και της υπόσχεται να τη βοηθήσει. Το ενδιαφέρον αυτό, όμως, προκαλεί την ζήλια της Έλλης Χρόνη. Η Φούλα έχει μια συζήτηση με τον Κρίτωνα. Το νέο πρόσωπό της ιστορίας μας, η Κόντη, πρώην φίλη του Ανδρέα Μαρτέλη, τον συναντά και του αποκαλύπτει ότι είχε παντρευτεί τον αδελφό του Παύλο, όταν ήταν στο εξωτερικό· του αποκαλύπτει δε και άλλα, πολύ ενδιαφέροντα πράγματα.

Επεισόδιο 19 (11.12.1972)
Στο σπίτι των Μαρτέλη η καμαριέρα βρίσκει κάτι κλειδιά, που έχουν τα αρχικά Π.Μ. Η Λίλα βλέποντάς τα αναφέρει το όνομα Παύλος Μαρτέλης. Εν τω μεταξύ στο θέατρο τα πράγματα έχουν μια τροπή. Η πρωταγωνίστρια Χρόνη παθαίνει ένα μικροδυστύχημα και τη θέση της αναλαμβάνει η Νόρα, που διαρκώς ανεβαίνει. Μετά την επιτυχία της Νόρας, οι τέσσερις φίλοι (η Νόρα, ο Κρίτων και ο Γρηγόρης με τη Λίλα) βρίσκονται στην ίδια ταβέρνα για να γιορτάσουν την επιτυχία αυτή.

Επεισόδιο 20 (14.12.1972)
Η Μάρθα γνωρίζει την Ελένη Μαρτέλη στο οδοντιατρείο του Αλέκου. Η Ελένη προσπαθεί να πείσει τον Αλέκο να αγαπήσει τον πατέρα του. Ο Δούρας συνεχίζει να παρακολουθεί τους Μαρτέληδες. Μαθαίνει για την Κόντη και με κάθε τρόπο προσπαθεί να πληροφορείται οτιδήποτε λέγεται ή γίνεται εκεί. Ο Παύλος Μαρτέλης επισκέπτεται την Ελένη τη νύχτα. Έτσι εκείνη μαθαίνει ότι ο Παύλος έχει παντρευθεί. Εκείνος της μιλά με πικρία για όσα έγιναν και διότι αναγκάστηκε να απομακρυνθεί από την Ελλάδα και της αποκαλύπτει ότι δεν πρόκειται να ξαναφύγει.

Επεισόδιο 21 (18.12.1972)
Η Ελένη επισκέπτεται τον Αλέκο Χρώμη για να τον πείσει να συγχωρήσει τον πατέρα του. Η Λούλα Κόντη καλεί στο σπίτι της τη Λίλα για να συναντήσει τον Παύλο Μαρτέλη, το δίδυμο αδελφό του πατέρας της, Ανδρέα. Στο μεταξύ, ο Δούρας με τον Τζώρτζη κάτι μαγειρεύουν. Παρόλο που είναι άσπονδοι εχθροί, κάτι ετοιμάζουν. Στο σπίτι της οδού Στησιχόρου 73, ο Μαρτέλης δέχεται ένα απροσδόκητο τηλεφώνημα από το δίδυμο αδελφό του, που ξαναγύρισε ύστερα από τόσα χρόνια. ώρα, η παρουσία αυτού του ανθρώπου θα δημιουργήσει ένα καινούριο δράμα στην πολυτάραχη ζωή των Μαρτέληδων.

Επεισόδιο 23 (1.1.1973)
Η ψυχραιμία ενός σοφέρ έσωσε από βέβαιο θάνατο την Ηρώ Μαρτέλη, την ώρα που βρέθηκε κάτω από τις ρόδες του αυτοκινήτου του. Τώρα βρίσκεται σωστό ψυχικό ράκος στο σπίτι της, ενώ ο Παύλος Μαρτέλης προσπαθεί να αναιρέσει αυτό που είπε. Στο σπίτι του ναυάρχου Κλήμη, ο ναύαρχος τσακώνεται άγρια με το γιό του, Κρίτωνα, διότι δεν εγκρίνει το δεσμό του γιού του με τη Νόρα. Έτσι, ο Κρίτων εγκαταλείπει μια για πάντα το σπίτι και τους δικούς του. Πηγαίνει και βρίσκει τη Νόρα στο φτωχικό της, όπου η Νόρα του λέει ότι βρήκε τη μητέρα της.

Επεισόδιο 24 (4.1.1973)
Η μαντάμ Καίτη, άνθρωπος του Δούρα, παρουσιάζεται στη Νόρα σαν μητέρα της. Ο Δούρας ζητά λεπτομέρειες για τις αντιδράσεις της Νόρας. Ο Τζώρτζης Δελαμοίρας έχει ακούσει κάτι από τη συνομιλία του Δούρα και της Καίτης και εκβιάζει τον Δούρα. Εν τω μεταξύ, στο σπίτι των Μαρτέλη, η Ηρώ εξακολουθεί να βασανίζεται από τις αμφιβολίες της και τα ερωτηματικά που την βασανίζουν στο "γιατί έφυγε ο Παύλος". Ο Ανδρέας Μαρτέλης βρίσκει νύχτα τον σοφέρ Σάββα στο σπίτι τους. Εκείνος δικαιολογείται ότι πήγε να πάρει τα κλειδιά. Ο Τζώρτζης επισκέπτεται τη Νόρα στο καμαρίνι της και εκείνη αναφέρει το γεγονός στον Δούρα.

Επεισόδιο 25 (8.1.1973)
Όταν ο Δούρας πληροφορείται ότι ο Τζώρτζης Δελαμοίρας επισκέφθηκε τη Νόρα στο καμαρίνι της, τον καλεί στο γραφείο του και τον καθιστά προσεκτικό με το συζητά μαζί της. Η Νόρα προσπαθεί να πείσει τον Κρίτωνα να γυρίσει στο σπίτι του, μα ο Κρίτων αρνείται σταθερά. Ο Δούρας με τον Τζώρτζη επισκέπτονται τη Νόρα κι εκείνη αρνείται να βγει μαζί τους έξω. Η Λίλα συναντά τον Γρηγόρη κι ο ντετέκτιβ του Δούρα αναφέρει ότι η Λίλα έχει κάποιες σχέσεις με τον Χαρίδη. Ο Δούρας εν συνεχεία πληροφορεί τον Ανδρέα Μαρτέλη για τις σχέσεις της κόρης του. Ο Δούρας επίσης υποδεικνύει στον Τζώρτζη ότι πρέπει να στρέψει την προσοχή του στη Νόρα, πράγμα που ο Τζώρτζης το δέχεται.

Επεισόδιο 26 (11.1.1973)
Η Νόρα προσπαθεί να πείσει τον Κρίτωνα να επιστρέψει στο σπίτι του, αλλά εκείνος αρνείται. Προσπαθεί να βρει δουλειά. Η Λίλα, ο Κώστας και η Νόρα συζητούν και προσπαθούν να βοηθήσουν τον Κρίτωνα. Ο Μαρτέλης ζητά να μάθει από τη Λίλα ποιές είναι οι σχέσεις της με τον Γρηγόρη. Η Λίλα μιλά με πίκρα και υπόσχεται στον πατέρα της ότι θα κάνει τα πάντα προκειμένου να μη λεκιασθεί το όνομα των Μαρτέλη. Η μαντάμ Καίτη ζητά από τον Δούρα να βοηθήσει τον Κρίτωνα, αλλά εκείνος αρνείται. Ο Ανδρέας Μαρτέλης ζητά εναγωνίως να μάθει αν αληθεύει ότι τα παιδιά της Λούλας Κόντη είναι και παιδιά του Παύλου Μαρτέλη. Τα ανώνυμα τηλεφωνήματα συνεχίζονται στον Σούρα, που βάζει να του παρακολουθούν το τηλέφωνο.

Επεισόδιο 27 (15.1.1973)
Ο ναύαρχος Κλήμης συνεχίζει τις αντιδράσεις του σχετικά με το δεσμό του Κρίτωνα με τη Νόρα. Ο Τζώρτζης θεωρεί ως ύποπτο των ανωνύμων τηλεφωνημάτων, που δέχεται ο Δούρας, τον ντετέκτιβ. Εκείνος δε, το αρνείται. Ο Ανδρέας Μαρτέλης ζητά από τον Δούρα να μάθει αν ο δίδυμος αδελφός του, Παύλος, είχε παιδιά με τη Λούλα Κόντη. Η Νόρα συναντά μέσω του Κώστα τη Φούλα και ζητά τη βοήθειά της, προκειμένου να γυρίσει ο Κρίτων στο σπίτι του. Η Ελένη Μαρτέλη ζητά από τον προϊστάμενο του Γρηγόρη τη μετάθεσή του, χωρίς να του πει το λόγο.

Επεισόδιο 28 (18.1.1973)
Η Ηρώ και ο Παύλος συζητούν για τα περασμένα. Η Ελένη μπαίνοντας λαμβάνει μέρος στη συζήτηση και σε λίγο ρωτά τον Παύλο, αν έχει παιδιά. Εκείνος αρνείται. Ο Δούρας λέει στον Ανδρέα Μαρτέλη ότι ενδιαφέρεται για την κόρη του, Λίλα. Η Νόρα με την Καίτη έχουν δημιουργήσει ένα πολύ οικείο κλίμα μεταξύ τους. Η Νόρα κάνει την επίσκεψή της στο γραφείο του Δούρα και του μιλά για το δεσμό της με τον Κρίτωνα. Η Ελένη Μαρτέλη δέχεται στο σπίτι της τον Αλέκο Χρώμη. Μαθαίνει ότι ο αδελφός της, Ανδρέας, διέλυσε το δεσμό της με τον πατέρα του Αλέκου, Τίτο Χρώμη, και έρχεται σε σύγκρουση με τον Ανδρέα.

Επεισόδιο 30 (25.1.1973)
Η Δανάη συναντά το γιό της, Κρίτωνα, και προσπαθεί να τον μεταπείσει, να γυρίσει στο σπίτι. Εκείνος όμως εξακολουθεί να αρνείται επίμονα και σταθερά. Η Λίλα συνεχίζει να ρωτά τον πατέρα της, Ανδρέα Μαρτέλη, για το λόγο, που τον έκανε να χωρίσει με τον αδελφό του Παύλο και ν' απομακρυνθεί εκείνος στο εξωτερικό. Η Λούλα Κόντη πληροφορεί τον Ανδρέα Μαρτέλη ότι σε λίγο καιρό θα πάρει τον Παύλο και θα φύγουν. Ο Ανδρέας της εξομολογείται πως παρόλα όσα συνέβησαν μεταξύ εκείνου και του αδελφού του, δεν τον μισεί καθόλου.

Επεισόδιο 31 (29.1.1973)
Η Ελένη, εξοργισμένη, αποκαλύπτει στην Ηρώ ότι ο νεαρός Χαρίδης είναι γιος καταχραστού, αυτό όμως δεν πείθει την Ηρώ, ότι η κόρη της Λίλα πρέπει να σταματήσει να τον βλέπει. Μάλιστα λέει στην Ελένη ότι, αν η Λίλα τον αγαπά, θα τη βοηθήσει να τον παντρευτεί. Η Λίλα στο μεταξύ συναντά σ' ένα ζαχαροπλαστείο τον Κρίτωνα κι εκείνος της λέει τις ανησυχίες του για τη Νόρα. Σε λίγο έρχεται εκεί και ο Γρηγόρης κι όταν ο Κρίτων φεύγει, εξομολογείται στη Λίλα τον έρωτά του γι' αυτήν. Ο Τζώρτζης Δελαμοίρας επισκέπτεται τη Νόρα στο καμαρίνι της και της ζητά να βγουν έξω μαζί. Η Νόρα δέχεται μόνο και μόνο για να τη δει ο Κρίτων, να τη μισήσει και να επιστρέψει στο σπίτι του. Πράγματι, ο Κρίτων τη βλέπει, κάνει μια τρομερή σκηνή και καλείται η αστυνομία. Η Νόρα γυρνά στο σπίτι της και εκμυστηρεύεται τα προβλήματά της στην μαντάμ Καίτη.

Επεισόδιο 32 (1.2.1973)
Ο Κρίτων, πληγωμένος από τη συμπεριφορά της Νόρας, βρίσκεται σε άθλια κατάσταση. Ο φίλος του Κώστας προσπαθεί να τον βοηθήσει. Αλλά και η Νόρα υποφέρει. Η μητέρα της, βλέποντάς τη να υποφέρει, την προτρέπει να τα ομολογήσει όλα στον Κρίτωνα. Αναλαμβάνει δε εκείνη να επισκεφθεί τον πατέρα του Κρίτωνα για να του μιλήσει, αλλά η Νόρα αρνείται επίμονα κάθε παρέμβαση. Στην προσπάθεια του Κώστα ν' αποκαλύψει εκείνος τον πραγματικό λόγο της συμπεριφοράς της στον Κρίτωνα, η Νόρα είναι και πάλι αρνητική, προσθέτοντας μάλιστα ότι έστω κι αν μάθει ο Κρίτων την αλήθεια, θα συνεχίσει να τον απατά, για να τον διαψεύσει με τις πράξεις της.

Επεισόδιο 33 (5.2.1973)
Ο Κώστας αποκαλύπτει στη Φούλα ότι είναι ερωτευμένος μαζί της. Οι δυο νέοι πηγαίνουν ευτυχισμένοι να βρουν τον Κρίτωνα. Τον βρίσκουν μισομεθυσμένο. Ο Κρίτων επιμένει να μη γυρίσει στο σπίτι του. Στο μεταξύ η Λίλα συναντά τον Γρηγόρη στο ζαχαροπλαστείο. Εκεί η Λίλα ομολογεί στο Γρηγόρη ότι είναι ερωτευμένη μαζί του. Ο Γρηγόρης της λέει ότι ο Δούρας μ' ένα ψέμα κατέστρεψε τον πατέρα του κι ότι κάποιος από τους δικούς της ζήτησε τη μετάθεσή του από το διευθυντή της τράπεζας. Η Λίλα του λέει ότι πρέπει να χωρίσουν. Εκείνος δεν το δέχεται και της υπόσχεται ότι θα την περιμένει. Πρώτη αυτή του δίνει το χέρι της και του λέει αντίο.

Επεισόδιο 35 (12.2.1973)
Ο Παύλος Μαρτέλης πέθανε. Η οικογένεια Μαρτέλη επιστρέφει απ' το νεκροταφείο. Έχουν αποφασίσει να φύγουν, αλλά η Λίλα αρνείται να τους ακολουθήσει. Ο Κρίτων ζει το μαρτύριό του. Με φρίκη ακούει από την αδελφή του Φούλα ότι η Νόρα αρραβωνιάστηκε με τον Τζώρτζη Δελαμοίρα. Φεύγει τρέχοντας και απειλεί να τον σκοτώσει. Η Νόρα υπόσχεται να ξαναγυρίσει στον Κρίτωνα. Οι Μαρτέληδες φεύγουν για το Παρίσι. Η Νόρα διαλύει τον αρραβώνα της με τον Τζώρτζη κι εκείνος την απειλεί.

Επεισόδιο 36 (15.2.1973)
Η Λίλα έχει μείνει μόνη στο μέγαρο της οδού Στησιχόρου. Ο Δούκας έχει βάλει στο μάτι την όμορφη μικρή και με κάθε τρόπο προσπαθεί να την κατακτήσει. Έστω και με το να της σπάσει τα νεύρα. Τηλεφωνεί, λοιπόν, χαράματα σχεδόν για να της πει μια "καλημέρα". Εκείνη του ζητά παγερά να μην την ενοχλεί. Ο Δούρας μιλά στον Τζώρτζη Δελαμοίρα για τα σχέδιά του για τη Λίλα. Ο Δούρας βρίσκεται δολοφονημένος στο γραφείο του και η αστυνομία αρχίζει ανακρίσεις για τη διαλεύκανση του εγκλήματος. Ένας ικανός αστυνομικός, ο Πέτρος Αλεξάνδρου, αναλαμβάνει την υπόθεση και επισκέπτεται τη Λίλα για να της κάνει ερωτήσεις σχετικά με τον Δούρα. Η Ελένη Μαρτέλη επιστρέφει στο μέγαρο της οδού Στησιχόρου.

Επεισόδιο 37 (19.2.1973)
Ο αστυνομικός Πέτρος Αλεξάνδρου μαθαίνει ότι η Λίλα πήγε στο γραφείο του Δούρα το πρωί. Η Λίλα φάσκει και αντιφάσκει στις ερωτήσεις του αστυνομικού. Ο Κρίτων πηγαίνει στο σπίτι της Νόρας καταματωμένος και λιποθυμά πριν προλάβει να εξηγήσει τίποτα. Η αστυνομία, προκειμένου να βρει το δολοφόνο του Δούρα, εξαπολύει όλα τα στελέχη της. Ήδη ένας αστυνομικός παρακολουθεί τη Λίλα. Η Λίλα, μέσα στον πόνο της για το θάνατο του Παύλου Μαρτέλη, έχει και το πρόβλημα αυτό. Η Ελένη αποκαλύπτει στη Λίλα ένα τρομερό μυστικό.

Επεισόδιο 41 (5.3.1973)
Ο αστυνόμος Βεργής αναζητά την Έλλη Χρόνη για να την ανακρίνει σχετικά με τη δολοφονία του Δούρα. Πηγαίνει στο κέντρο που εργάζεται, όπου και δέχεται επίθεση από κάποιον. Στο μεταξύ βρίσκεται το όπλο με το οποίο σκότωσαν τον Δούρα και συλλαμβάνεται ο ύποπτος για ανάκριση.

Επεισόδιο 43 (12.3.1973)
υπότιτλος: "Ώρες αγάπης, ώρες αγωνίας"
Ο αστυνόμος Βεργής μαθαίνει ότι η Λίλα Μαρτέλη επέστρεψε από τη Θεσσαλονίκη και πηγαίνει στο σπίτι της να την επισκεφθεί. Ο Τζώρτζης Δελαμοίρας και ο Στάθης καταστρώνουν ύποπτα σχέδια. Η μαντάμ Καίτη επισκέπτεται τη Νόρα στην αστυνομία. Κατόπιν την πηγαίνουν στο γραφείο του αστυνόμου Βεργή για να καταθέσει.

Επεισόδιο 45 (19.3.1973)
υπότιτλος: "Ώρες αγάπης, ώρες αγωνίας"
Η μαντάμ Καίτη ή Κατίνα Μπούρου εμφανίζεται μόνη της στην αστυνομία για να καταθέσει υπέρ της Νόρας Δέρη. Στο μεταξύ ο Βεργής ψάχνει την Ζανέτ, αδελφή της Έλλης Χρόνη. Επίσης ο Τζώρτζης Δελαμοίρας ενδιαφέρεται γι' αυτήν και όταν κατορθώνει και τη βρίσκει πρώτος, τη στέλνει στον Στάθη.

Επεισόδιο 46 (22.3.1973)
Ο Κρίτων Δαγκλής εξακολουθεί να βρίσκεται στην αστυνομία για ανάκριση, παρόλο που η Νόρα ομολόγησε ότι αυτή σκότωσε τον Δούρα. Ο ναύαρχος Δαγκλής και η γυναίκα του, Δανάη, αγωνιούν για την τύχη του παιδιού τους. Στο μεταξύ ο διευθυντής της αστυνομίας επιπλήττει τον Πέτρο Βεργή, που καθυστερεί να παραπέμψει την υπόθεση σε τακτικό ανακριτή.

Επεισόδιο 47 (26.3.1973)
Μετά την ομολογία της Νόρας, ο Κρίτων αφήνεται προσωρινά ελεύθερος. Επιστρέφει στο σπίτι του και αμέσως σχεδόν πάει στο σπίτι της Λίλας. Η Νόρα στο μεταξύ φυλακίζεται και αρνείται κατηγορηματικά να βάλει δικηγόρο για την υπεράσπισή της. Ο διευθυντής της αστυνομίας επιμένει να κλείσει το φάκελο της Νόρας, αφού ομολόγησε.

Επεισόδιο 48 (29.3.1973)
Ο Κρίτων μαθαίνει από την αδελφή του, Φούλα, την αλήθεια για τον δήθεν αρραβώνα της Νόρας με τον Τζώρτζη Δελαμοίρα. Ο ναύαρχος Δαγκλής ακούει τη συζήτηση των δυο παιδιών του και αποφασίζει να βοηθήσει τη Νόρα. Ο αστυνόμος Βεργής ψάχνει για την Ζανέτ, αδελφή της Έλλης Χρόνη. Την Ζανέτ εκβιάζει ο Τζώρτζης. Μετά από πολλές προσπάθειες, ο Βεργής βρίσκει την Ζανέτ και την οδηγεί για ανάκριση.

Κάπου εδώ σταματάν οι αναφορές της πηγής μου στις περιλήψεις των επεισοδίων του "Στησιχόρου 73". Έφταιγε η αστυνομική πλοκή της σειράς, που ουδεμία σχέση είχε με την αρχική σαπουνόπερα και άλλωστε αποτέλεσε την αιτία για την οικειοθελή αποχώρηση της Νόρας Βαλσάμη (αλλά και του Βαγγέλη Βουλγαρίδη και του σκηνοθέτη Ερρίκου Ανδρέου) λίγο πριν το τέλος, ή ήταν συμπτωματικό; Αν κάποιος ανακαλύψει στα αρχεία του περιλήψεις των υπόλοιπων επεισοδίων (οποιουδήποτε ή οποιωνδήποτε απ' όσα δεν αναφέρονται στο αφιέρωμα αυτό), όπως επίσης αν κάποιος θυμάται να είχε παρακολουθήσει κάποιο από τα επεισόδια του σίριαλ και επιθυμεί να μοιραστεί τις αναμνήσεις του, ας επικοινωνήσει με το μπλογκ.

** Από το επεισόδιο 21 και μετά η αρίθμηση γίνεται υπό την επιφύλαξη ότι το επεισόδιο της 28.12.1972 ήταν σε επανάληψη, για το οποίο όμως δεν υπάρχει απόδειξη ότι όντως είχε προβληθεί σε επανάληψη. Σε κάθε περίπτωση το επεισόδιο που προβλήθηκε στις 12.03.1973 ήταν όντως το 43ο. Επίσης, υπάρχει ένα θέμα με το συνολικό αριθμό των επεισοδίων της σειράς. Σύμφωνα με το Retrodb.gr, το σίριαλ αποτελούταν από 55 επεισόδια. Καθώς όμως η τελευταία αναφορά του "Στησιχόρου 73" σε τηλεοπτικό πρόγραμμα γινόταν στις 31 Μαΐου 1973 (ημέρα Πέμπτη) και με δεδομένο ότι το σίριαλ δεν προβλήθηκε τη Μεγάλη Εβδομάδα, από το 48ο επεισόδιο της 29ης Μαρτίου 1973 απομένουν άλλα... δεκάξι! Μήπως τις τελευταίες εβδομάδες η σειρά προβαλλόταν τη μια μέρα σε επανάληψη;
Σχετικά θέματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου