Ξεκίνησαν από τις πατρίδες τους ως πρόσφυγες, που αναζητούν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη, αλλά κόλλησαν στο Σάσαρι της Σαρδηνίας με το μέλλον να παραμένει άδηλο σ' ένα νησί, το οποίο ίσως πολλοί απ' αυτούς να μην είχαν ακούσει άλλη φορά στην ζωή τους. Δεν άφησαν τα εμπόδια να τους πάρουν από κάτω, αλλά βρίσκουν διέξοδο σ' ένα αγαπημένο τους χόμπι, το ποδόσφαιρο, συγκροτώντας την Πάτζι, όπως ονομάζεται η πρώτη ιταλική ομάδα ποδοσφαίρου, που αποτελείται μόνο από πρόσφυγες.
Η ιδέα ξεκίνησε από το πουθενά θα έλεγε κανείς. Κάθε φορά που η τηλεόραση έδειχνε ποδοσφαιρικούς αγώνες, οι πρόσφυγες μαζεύονταν σε μια καφετέρια, για να παρακολουθήσουν το αγαπημένο τους άθλημα. Οι ιδιοκτήτες της καφετέριας σκέφτηκαν ότι θα ήταν καλό για τους ανθρώπους αυτούς, που ζούσαν μια ζωή σε αναμονή (μέχρι να πάρουν μια απάντηση για τις αιτήσεις ασύλου που υπέβαλλε ο καθένας τους), να ασχοληθούν πιο ενεργά με το αγαπημένο τους χόμπι.
Η Πάτζι αγωνίζεται στη δεύτερη κατηγορία του τοπικού πρωταθλήματος της Σαρδηνίας χάρη σε ειδική άδεια που δόθηκε στην ομάδα από την ιταλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία, καθώς κατ' αρχήν παραβιάζει ένα βασικό κανόνα: κανείς από τους παίκτες της δεν διαθέτει ευρωπαϊκή ιθαγένεια, την ώρα που σύμφωνα με τη νομοθεσία απαγορεύεται μια ομάδα να διαθέτει περισσότερους από δύο παίκτες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ομάδα διαθέτει ρόστερ 30 παικτών, όλοι προερχόμενοι από τους τουλάχιστον 200 πρόσφυγες με καταγωγή από χώρες της Αφρικής. Δεν είναι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, αλλά ερασιτέχνες και πολύ ενθουσιώδεις. Φυσικά, χρειάζονται συστηματική προπόνηση κι αυτό αναπληρώνεται είτε με φιλικά, σπιτικά παιχνίδια είτε με κανονικές, οργανωμένες προπονήσεις σ' ένα γήπεδο που βρίσκεται στα περίχωρα του Σάσαρι, κοντά στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων. Δεν υπάρχει κάποιος χορηγός, αλλά τα έξοδα καλύπτονται από το συνεταιρισμό, που διοικεί το κέντρο φιλοξενίας.
Ο αρχηγός της Πάτζι είναι ένας 23χρονος από το Τόγκο. Όταν κατηγορήθηκε για την πρόκληση θανατηφόρου τροχαίου, οι συγγενείς των δύο θυμάτων τον κυνηγούσαν για να τον σκοτώσουν. Αυτός ήταν κι ο λόγος που εγκατέλειψε τη χώρα του, όπου το κράτος δικαίου έχει πολλές τρύπες.
Ο γκολκίπερ της ομάδας ονομάζεται Τζέφρι Ομονίνγο με καταγωγή από τη Νιγηρία. Η οικογένειά του υποστηρίζει την αντιπολίτευση και πολλά μέλη της υφίστανται διώξεις. Όταν ο πατέρας του δολοφονήθηκε για πολιτικούς λόγους, ο Τζέφρι εγκατέλειψε τη Νιγηρία με προορισμό την Ευρώπη.
Πολύτιμος για την ομάδα είναι ο 24χρονος Τζάλοου Αλαγκί από τη Νιγηρία, όχι απαραίτητα για τις αγωνιστικές του επιδόσεις, αλλά γιατί κατορθώνει να κρατάει την ηρεμία στην ομάδα ως διερμηνέας. Βοηθάει τους παίκτες, που προέρχονται από διαφορετικές φυλές και μιλούν φυσικά διαφορετικές γλώσσες, να συνεννοηθούν. Ενθουσιασμένος και περήφανος για την ομάδα που έφτιαξαν οι Αφρικανοί πρόσφυγες του Σάσαρι, ο Τζάλοου δηλώνει στην ιταλική εφημερίδα La Stampa: "Εδώ επιτέλους καταλαβαίνουμε τι σημαίνει να είμαστε όλοι ίσοι. Τώρα όλη η Αφρική πανηγυρίζει για εμάς".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου