15 Οκτωβρίου 2015

Τι τραγούδια ακούνε στην Αφρική σήμερα;

"Afrobeat" και "Afropop" είναι τα δύο κύρια, σύγχρονα μουσικά ρεύματα στην υποσαχάρια Αφρική, που συνδυάζουν παραδοσιακούς αφρικανικούς ρυθμούς με πιο δυτικούς, ρυθμικούς ήχους. Τα τραγούδια δεν είναι εύκολα εξαγώγιμα σε Ευρώπη και Αμερική, παρότι πολλά διαθέτουν έστω και λίγους αγγλικούς στίχους, όμως είναι πολύ δημοφιλή στις αφρικανικές χώρες (τουλάχιστον στις πόλεις και όπου οι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα ν' αγοράζουν cds) ανεξάρτητα από τη χώρα καταγωγής του κάθε καλλιτέχνη - συνήθως. Ας γνωρίσουμε κάποιες από τις τελευταίες αφρικανικές επιτυχίες .

Jaguar - Huu Mwaka  (Το καλύτερο κίνητρο)
Ένα ωραίο τραγούδι, που σημείωσε μεγάλη επιτυχία στα αφρικανικά τσαρτ, μ' ένα ακόμη καλύτερο βιντεοκλίπ, που διηγείται μια πολύ ωραία ιστορία, το όνειρο ενός μέσου Αφρικανού νέου σήμερα. Ο τραγουδιστής αφήνει πίσω την αγροτική ζωή του σε κάποιο αγροτικό χωριό και πάει στην πόλη για να σπουδάσει. Για να το καταφέρει αυτό, παράλληλα εργάζεται ως κηπουρός στο σπίτι πλούσιων λευκών, ώσπου μετά από χρόνια καταφέρνει κι ο ίδιος ν' αποκτήσει ένα αντίστοιχο σπίτι, χάρη στις σπουδές του. Παρόλο που ο Jaguar είναι Κενυάτης, το βιντεοκλίπ - τουλάχιστον το κομμάτι με τα πλούσια σπίτια - γυρίστηκε στη Νότιο Αφρική, που άλλωστε αποτελεί αγαπημένο προορισμό πολλών Αφρικανών τραγουδιστών για να γυρίσουν τα βιντεοκλίπ τους.


Davido - Aye
Ο Νταβίντο είναι μεγάλος σταρ της Νιγηρίας και γενικότερα της Afropop μουσικής σκηνής. Το συγκεκριμένο τραγούδι (παραγωγής 2014) το επέλεξα περισσότερο για το υπέροχο βιντεοκλίπ, που διηγείται μια σχεδόν μυθιστορηματική ιστορία για έναν εργάτη σε φυτεία, που ερωτεύεται μια πριγκίπισσα.


Fuse ODG - Only
Ο Γκανέζος Fuse ODG γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Λονδίνο και αναπόφευκτα οι δυτικές μουσικές επιρροές είναι πιο εμφανείς στα afrobeat τραγούδια του. Αρκετά τραγούδια του έχουν διακριθεί και στα βρετανικά τσαρτ, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει κάνει μια στροφή στη "μαμά Αφρική" με την τελευταία του δουλειά να τιτλοφορείται "Τ.Ι.Ν.Α.", ενώ η ονομασία αναλύεται ως "This Is New Africa". Ένα από τα τραγούδια του άλμπουμ είναι και το "Only" σε έντονα αφρικανικό ρυθμό και μ' ένα υπέροχο βιντεοκλίπ, όπου συμμετέχουν ως γκεστ σταρ... άγρια θηρία!


Wizkid – Ojuelegba
Το τραγούδι είναι κατά κάποιον τρόπο αυτοβιογραφικό, καθώς οι στίχοι του μιλάνε για τις προσπάθειες του Wizkid να ξεχωρίσει ως καλλιτέχνης στους δρόμους του Ojuelegba, όπως ονομάζεται μια περιοχή του Λάγκος στη Νιγηρία. Εξαιρετικό το βιντεοκλίπ μας μεταφέρει στους δρόμους και στις φτωχογειτονιές μιας αφρικανικής πόλης σήμερα.


C4 Pedro - Vamos Ficar Por Aqui (Ας σταματήσουμε εδώ)
Η Αγκόλα ήταν επί δεκαετίες πορτογαλική αποικία κι έτσι δεν είναι περίεργο, που ένας Ανγκολέζος τραγουδιστής, διάσημος στη χώρα του και σ' ολόκληρη την Αφρική, τραγουδάει στα πορτογαλικά. Πολύ ενδιαφέρον και σύγχρονο το τραγούδι, αν και αδικείται από το βιντεοκλίπ.


Eddy Kenzo – Zigido
Ο καλλιτέχνης είναι από την Ουγκάντα και τραγουδάει για ένα αγόρι των γκέτο, που κατάφερε ν' αφήσει πίσω του τις δυσκολίες των παιδικών του χρόνων και να τα καταφέρει χάρη στη σκληρή δουλειά και την πίστη του στο Θεό.


Dbn Nyts ft. Zinhle Ngidi & Trademark - Shumaya
Το νόημα της λέξης "Shumaya" δεν είναι ξεκάθαρο, αλλά σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια λέξη αργκό, που ένας Νοτιοαφρικανός θα μπορούσε ενδεχομένως να μας εξηγήσει καλύτερα. Απόλυτα αφρικάνικος ο ρυθμός και η γενικότερη αίσθηση του τραγουδιού, που προορίζεται για κλαμπ, ενώ πολύ καλή η 22χρονη Zinhle Ngidi, η οποία τραγουδάει το ρεφρέν - ουσιαστικά επαναλαμβάνει τη λέξη "Shumaya".


Περισσότερα αφρικανικά τραγούδια:
-- Εναλλακτικές μουσικές προτάσεις για τις γιορτές: 2 υπέροχα Χριστουγεννιάτικα τραγούδια από την Αφρική

-- 5 τραγούδια που σκίζουν στα τσαρτ της Αφρικής - Μια διαφορετική ματιά στη Μαύρη Ήπειρο

-- Στην Αφρική, όλοι χορεύουν στο ρυθμό του "Skelewu"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου