14 Οκτωβρίου 2015

Πώς το τυρί μας εθίζει "όπως η μορφίνη", σύμφωνα με μια επιστημονική ανάλυση

Στην Ελλάδα έχουμε πολλές ποικιλίες τυριών και γενικά το τυρί θεωρείται μια αγαπημένη τροφή, με την οποία συνδυάζονται τα περισσότερα γεύματα, ενώ τρώγεται συχνά και σκέτο μαζί με ψωμί (το περίφημο ψωμοτύρι) ως ένα ελαφρύ απογευματινό σνακ. Έχετε σκεφτεί το ενδεχόμενο να το αγαπάμε τόσο πολύ, επειδή μας προκαλεί μια μορφή εθισμού, παρόμοια με αυτή που προκαλείται στον ανθρώπινο οργανισμό από τη μορφίνη; 

Σύμφωνα με τον δρ. Νιλ Μπάρναρντ, που είναι ο ιδρυτής και πρόεδρος κάποιας Επιτροπής Ιατρών για Υπεύθυνη Ιατρική (Physicians Committee for Responsible Medicine), η ιδιαίτερη επίδραση του τυριού στο ανθρώπινο οργανισμό οφείλεται στην περιεκτικότητά του σε καζεομορφινικά, δηλαδή κάποιες ενώσει που "μοιάζουν με τη μορφίνη". 

Όπως ο ίδιος αναφέρει σε σχετικό αφιέρωμα του thrilllist.com, στο τυρί ούτως ή άλλως υπάρχουν "μαζικές συγκεντρώσεις λιπαρών και αλατιού, που οι εξαιρετικά εξελιγμένοι εγκέφαλοί μας εξακολουθούν ν' αγαπούν", ενώ "ο συνδυασμός τους με οπιοειδή, όπως τα καζεομορφινικά, μετατρέπουν το τυρί από πολύ νόστιμο σε αισχρά δελεαστικό". 

Ποια είναι όμως η σημαντική διαφορά με τη μορφίνη, ώστε δεν μιλάμε για εθισμένους τυρομανείς, που κυνηγάν την καθημερινή τους δόση έτοιμοι να πληρώσουν όσο όσο; Ενώ η μορφίνη επιδρά στο ψυχολογικό κομμάτι του ανθρώπου ως μια ουσία που αλλάζει πρόσκαιρα τη διάθεση (με μύριες όσες ιατρικές παρενέργειες από τον εκφυλισμό των κυττάρων), το τυρί μας προσφέρει θρεπτικές ουσίες από τα λιπαρά που περιέχει, οι οποίες είναι εγγενώς επιθυμητές από τον ανθρώπινο οργανισμό. Δηλαδή το τυρί κάνει καλό και μόνο στον οργανισμό μας (αν εξαιρέσει κανείς τις υπερβολικές θερμίδες που μας προσφέρει, αν καταναλωθεί σε υπερβολικές ποσότητες, χωρίς μέτρο).




Κι άλλα θέματα για τυρί:
-- Γιατί τα ελβετικά τυριά έχουν τρύπες;

-- Η επιστήμη αποφάνθηκε: Το καλύτερο τυρί για πίτσα είναι....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου