30 Νοεμβρίου 2015

Το βιβλίο που ξεσήκωσε μια μικρή αμερικανική πόλη


Η Γουασίλα είναι μια μικρή κωμόπολη της Αλάσκας (αν και η έκτη μεγαλύτερη σε πληθυσμό της αμερικανικής πολιτείας), που έγινε παγκοσμίως γνωστή το 2008, όταν έγινε γνωστό το βιογραφικό της τότε υποψήφιας αντιπροέδρου των Ρεπουμπλικανικών για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, της ανεκδιήγητα άσχετης με την πολιτική και υπερσυντηρητικών απόψεων Σάρας Πέιλιν, η οποία είχε διατελέσει δήμαρχος εκεί. Σε μια κωμόπολη των 7000 κατοίκων - και μάλιστα στην παγωμένη Αλάσκα - ίσως είναι αναμενόμενο ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού να διακατέχεται από υπερσυντηρητικές απόψεις, όπου η ουσία υποχωρεί μπροστά στο σύνθημα του φόβου. Κάτι σαν αυτό που συνέβη πρόσφατα στη Γουασίλα με αφορμή ένα βιβλίο, που απευθύνεται σε εφήβους, που συνειδητοποιούν ότι είναι ομοφυλόφιλοι και θέλουν να ενημερωθούν σχετικά.

"This Book Is Gay" είναι ο τίτλος του βιβλίου που έγραψε ο Βρετανός συγγραφέας Τζέιμς Ντόσον με σκοπό να βοηθήσει τους γκέι εφήβους να εξοικειωθούν με τη σεξουαλικότητά τους και μάλιστα έχει γίνει μπεστ σέλερ σε αρκετές χώρες. Θα μπορούσαμε να το περιγράψουμε ως ένα βιβλίο σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης υπό μια γενική έννοια, που όμως αφορά μόνο το ομοφυλοφιλικό σεξ και απευθύνεται κατ' αρχήν σε ομοφυλόφιλους εφήβους.

Το πρόβλημα με το βιβλίο ξεκίνησε, όταν μια μητέρα είδε έντρομη το δεκάχρονο γιο της να παίρνει το βιβλίο από τη δημόσια βιβλιοθήκη της Γουασίλα. Βέβαια, το ερώτημα που κατ' αρχήν προκύπτει είναι τι δουλειά είχε ένα βιβλίο για εφήβους σε ράφι με βιβλία για μικρότερες ηλικίες ή γιατί η συγκεκριμένη μητέρα άφησε το 10χρονο παιδί της να ψάξει βιβλία σε άσχετα ράφια, όμως μ' αυτά δεν ασχολήθηκε κανείς. Αντίθετα, ξεκίνησε μια ολόκληρη φασαρία από γονείς, οι οποίοι διαμαρτύρονταν ότι το βιβλίο δήθεν.. προπαγάνδιζε υπέρ της παιδοφιλίας. Γιατί; Επειδή, όπως θα περίμενε κανείς από ένα βιβλίο σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, περιείχε εικόνες και περιγραφές ομοφυλοφιλικών ερωτικών πράξεων.

Είναι αυτή η αρρωστημένη λογική, που ταυτίζει την ομοφυλοφιλία με την.. παιδοφιλία (γιατί όχι και με άλλες "-φιλίες";), σαν να υποστηρίζει κάποιος ότι ένας άνθρωπος δεν έλκεται από τη φύση του από άτομα του ίδιου φύλου, αλλά επιλέγει για άλλους λόγους να το κάνει μετά την ενηλικίωσή του. Άρα, δεν μπορεί ένα βιβλίο να θέλει να διδάξει βασικά θέματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης σε γκέι εφήβους. Παρανοϊκό, αλλά αυτή είναι μία άποψη - αν και πιστεύω ότι οι συγκεκριμένοι γονείς θα εξεγείρονταν κι αν έβλεπαν ένα βιβλίο σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης για ετεροφυλόφιλους εφήβους, απλά θα χρησιμοποιούσαν άλλες εκφράσεις και δεν θα έκαναν λόγο για παιδοφιλία.

Το επόμενο ερώτημα είναι: Και πώς θ' αντιδρούσαν οι Έλληνες γονείς σ' ένα τέτοιο βιβλίο; Το "This Book Is Gay", παρότι μπορεί ο οποιοσδήποτε να το αποκτήσει στο αγγλικά μέσω ηλεκτρονικής αγοράς, δεν έχει βέβαια μεταφραστεί στα ελληνικά κι επομένως δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθεί στο ράφι ελληνικής βιβλιοθήκης στο άμεσο μέλλον. Όμως αμφιβάλλει κανείς ότι από μια θορυβούσα μερίδα (και με την ενίσχυση διαφόρων φορέων) θα εκδηλώνονταν αντιδράσεις παρόμοιες με αυτές των γονιών της Γουασίλα;




Κάτι παρόμοιο:
Η μητέρα που κατήγγειλε το "Ημερολόγιο της Άννα Φρανκ" ότι είναι πορνογραφικό!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου