5 Οκτωβρίου 2012

9 εκνευριστικές γυναικείες ατάκες.


Οι άντρες δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς τις γυναίκες, αυτό όμως δε σημαίνει ότι μπορούν να ζήσουν και με κάθε τύπο γυναίκας - ή, τέλος πάντων, επειδή όλοι έχουμε ένα ταίρι σ' αυτήν την ζωή, είναι κάποιες γυναικείες συνήθεις που αποτελούν κόκκινο πανί για μια μεγάλη κατηγορία αντρών. Κι επειδή οι άνθρωποι είμαστε προικισμένοι με το χάρισμα της ομιλίας, αποκωδικοποίησα 9 ατάκες που λένε συχνά οι γυναίκες - πολλές, έστω, από αυτές - και τις οποίες θεωρώ από πολύ έως πάρα πολύ εκνευριστικές. Δίκαια; Υπερβολικά; Είναι απλά μια άποψη και ευχαρίστως να ακουστεί κι ο αντίλογος.
1. Οι άντρες δεν υπάρχουν πια
Η ατάκα-σύμβολο της γυναικείας χειραφέτησης της δεκαετίας του '90 διαιωνίζεται μέχρις τις μέρες, ενώ εκφέρεται ακόμη και από τις κόρες εκείνων των "πρωτοπόρων" γυναικών, οι οποίες αποδεικνύεται ότι μάλλον δεν πίστευαν και πολύ στην ορθότητα της. Αν την πίστευαν, δε θα είχαν σήμερα απογόνους να την επαναλαμβάνουν μιμητικά χωρίς να καταλαβαίνουν το νόημα της. Όταν δε ρωτήσεις μια κοπελίτσα τι εννοεί ισοπεδώνοντας συνολικά το αντρικό φύλο, θα απαντήσει κάτι απίστευτες γενικότητες τύπου "παλιά οι άνδρες ήταν πιο αρσενικά", "έκαναν εκείνοι το πρώτο βήμα" και άλλα τέτοια σχηματικά, λες και η κοπελίτσα που τα λέει αυτά έχει άμεση αντίληψη για το πώς συμπεριφέρονταν οι άντρες πριν καν γεννηθεί η ίδια (εκτός από τις αφηγήσεις της μαμάς ή της γιαγιάς της, που όσο να πει κανείς δε φημίζονται για την αντικειμενικότητα τους, αλλά διακατέχονται μάλλον από νοσταλγία ή απογοήτευση για τη ρουτίνα του γάμου τους). Εξάλλου, πολλές φορές η αμφισβήτηση της αρρενωπότητας του σημερινού ανδρικού πληθυσμού συνδέεται από την πλευρά των γυναικών με επιχειρήματα τόσο φαλλοκρατικά, που ουσιαστικά αυτοαναιρείται το δυναμικό του χαρακτήρα που θέλουν να πλασάρουν. Αφού θέλεις ο άντρας να σ' έχει σήκω-κάτσε κάτσε-σήκω, κούκλα μου, γιατί το πρώτο πράγμα που προσπαθείς ν' αποδείξεις στο πρώτο αρσενικό που σε πλησιάζει, είναι το πόσο δυναμική και αντράκι είσαι; 

2. Το λες αυτό επειδή είμαι γυναίκα;
Ο κομπλεξισμός, τους κομπλεξισμού, τον κομπλεξισμό, ω κομπλεξισμέ! Λες στην κοπέλα σου που οδηγεί σαν να πήρε το δίπλωμα αυτοκινήτου νύχτα ότι δεν οδηγεί καλά; Νομίζει ότι προσπαθείς να τη μειώσεις. Της λες να μην προσπαθήσει να φτιάξει το καζανάκι που χάλασε, επειδή δεν ξέρει από υδραυλικά και μπορεί να τα κάνει χειρότερα; Πιστεύει μια απ' τα ίδια. Γιατί, όμως, είναι υποτιμητικό να πεις την αλήθεια σε κάποιον ή κάποια που όντως δεν οδηγεί καλά ή που όντως δεν πιάνουν τα χέρια του ή τα χέρια της; Δηλαδή, αν δύο άντρες οδηγοί τρακάρουν μεταξύ τους δεν αλληλοβρίζονται και μάλιστα χυδαία για το ποιος είναι χειρότερος οδηγός; Και καλά ο ξένος...δεν ξέρεις πώς σκέφτεται και τι κουταμάρα κουβαλάει στο μυαλό του. Όταν, όμως, έχεις δίπλα σου το άλλο σου μισό, που σ' αγαπάει και τον αγαπάς, γιατί να πιστεύεις ότι θέλει να σε μειώσει τόσο απαξιωτικά; Εκτός, βέβαια, κι αν η αγάπη σε μια σχέση ή ένα γάμο έχει αντικατασταθεί από τη ρουτίνα, μόνο που σ' αυτήν την περίπτωση το πρόβλημα απαιτεί άλλου τύπου λύση και μάλιστα δραστική. Στην πραγματικότητα, βέβαια, η πλειοψηφία των γυναικών που καταφεύγει στη φράση αυτή, το κάνει μάλλον από εγωισμό, σαν ένα είδος εύκολης λύσης, επειδή αντιλαμβάνεται ότι όντως μπορεί να υπάρχει και κάποιο πράγμα σ' αυτήν την ζωή που να μην το κάνει καλά. Ελπίζω, η όποια αναγνώστρια διαβάζει αυτές τις γραμμές, να μη βγάλει το βιαστικό συμπέρασμα ότι είμαι ακόμη ένα φαλλοκρατικό γουρούνι που υποτιμά συλλήβδην τις γυναίκες και τις χαρακτηρίζει άχρηστες. Αναφέρομαι μόνο σ' εκείνες που είναι τόσο εύθικτες, που θεωρούν ότι απαγορεύεται σ' έναν άντρα να τους πει ότι υπάρχει κάτι που δεν κάνουν καλά. Στο κάτω κάτω, πόσους άνδρες έχετε ακούσει να παραπονιούνται στις γυναίκες τους που "άχρηστους" τους ανεβάζουν και "γουρούνια" τους κατεβάζουν, ότι τους προσβάλλουν λόγω του φύλου τους; Την γκρίνια πολλοί αγάπησαν, τις γκρινιάρες κανείς.

3. Έλα, φιλενάδα!
Δεν πρόκειται για ατάκα που αφορά τους άνδρες, οι οποίοι όμως γίνονται έκπληκτοι αυτόπτες μάρτυρες σ' ένα είδος χαμαιλεοντισμού που διακρίνει τις γυναίκες. Βγαίνεις με την κοπελιά σου μια βόλτα. Στο απέναντι πεζοδρόμιο βλέπετε να πλησιάζει μια από τις πολλές άσπονδες φίλες της. Η κοπέλα-σου σου τρώει τ' αυτιά για τα χίλια μύρια ελαττώματα της και πόσο εύχεται να μην έρθει προς το μέρος σας. Σπάει ο διάολος το ποδάρι και η άσπονδη φίλη σας βλέπει και σας πλησιάζει - κυρίως για σπάσιμο νεύρων, γιατί έχει διαισθανθεί ήδη μέσα της το ψυχροπολεμικό κλίμα. Μόλις οι δύο γυναίκες βρεθούν σε απόσταση αναπνοής, το χαμόγελο είναι μεγαλύτερο από ποτέ, οι αγκαλιές ανοίγουν διάπλατες και το μέλι στάζει στο πάτωμα από την ανταλλαγή φιλοφρονήσεων. Με το που η σύντομη αυτή συνάντηση λάβει τέλος, η μεταστροφή είναι εξίσου εντυπωσιακή και το "θάψιμο" συνεχίζεται από το σημείο που είχε σταματήσει λόγω του τετ α τετ. 

4. Δεν μπορώ τώρα, έχω πονοκέφαλο.
Εδώ πρέπει να γίνει μία διευκρίνηση. Μερικές φορές οι πονοκέφαλοι μπορούν να είναι όντως πολύ έντονοι, οπότε δεν έχεις διάθεση να κάνεις το οτιδήποτε - γνωστό και δεκτό. Από την άλλη, όμως, αν πρόκειται για ένα συνηθισμένο πονοκεφαλάκι χαμηλής έντασης, έρευνες έχουν δείξει πως το σεξ μπορεί να λειτουργήσει ακόμη και θεραπευτικά. Δεν μπορεί, όμως, να γίνεται καραμέλα, η εύκολη απάντηση των γυναικών κάθε φορά που απλά δεν έχουν διάθεση. Κορίτσια, σας επιφυλάσσω έκπληξη: και οι άνδρες υποφέρουν από πονοκεφάλους, όμως ποτέ δεν τον χρησιμοποιούν σαν δικαιολογία, όταν δεν έχουν διάθεση. Άλλωστε, ακόμη και ο πιο κουτός άνδρας του κόσμου, θα αρχίσει να καταλαβαίνει από κάποια στιγμή και μετά πότε η δικαιολογία είναι αληθινή και πότε ψεύτικη, όπως και με τον οργασμό. 

5. Νομίζεις ότι πάχυνα;
Η συγκεκριμένη ερώτηση-παγίδα περιλαμβάνεται στο τοπ3 των πιο εκνευριστικών γυναικείων φράσεων. Όλες οι γυναίκες που κάνουν τη συγκεκριμένη ερώτηση στο σύντροφο τους περιμένουν μια σχεδόν πανομοιότυπη απάντηση τύπου "είσαι πιο κούκλα από ποτέ", στην οποία θα απαντήσουν μ' ένα υποκριτικά γκρινιάρικο ύφος ότι "τα λες αυτά για να μη με πληγώσεις", ενώ μέσα τους θα νιώσουν προς στιγμήν ότι είναι όντως οι ωραιότερες του πλανήτη, μέχρι που θα δοκιμάσουν να βάλουν και πάλι το φόρεμα που τους έκανε πριν έξι μήνες και τώρα δεν κουμπώνει. Από πού κι ως πού, όμως, η χαμηλή γυναικεία αυτοεκτίμηση θα πρέπει να βρίσκει διέξοδο σε τέτοια υπαρξιακά ερωτήματα που δοκιμάζουν την κοινή λογική. Αφού ρε κοπελιά νιώθεις την ανάγκη να ρωτήσεις για το αν πάχυνες, σημαίνει ότι κάτι εντόπισες στον καθρέφτη ή δοκιμάζοντας ένα ρούχο. Πολύ απλά, το μόνο που έχεις να κάνεις, αν σε απασχολεί το θέμα του σωματικού σου βάρους τόσο πολύ, να προσέξεις τη διατροφή σου και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Ο άνδρας γιατί θα πρέπει να υποστεί αυτόν τον συναισθηματικό εκβιασμό;

6. Το "όχι" που σημαίνει "ναι" και το "ναι" που σημαίνει "όχι".
Είναι η ίδια περίπτωση της γυναικείας ανασφάλειας. Δεν εννοούν πάντα αυτό που λένε, αλλά έχουν την απαίτηση από το σύντροφο τους να καταλαβαίνει κάθε φορά, πότε το εννοούν και πότε όχι. Μα, ποιος είπε ότι οι άνδρες θέλουν να τα φτιάξουν με μια Πυθία; Το ερωτικό παιχνίδι έχει πολύ πιο ενδιαφέρουσες παρτίδες για έναν άνδρα και μία γυναίκα, από το "μάντεψε τι".

7. Πρέπει να μιλήσουμε.
Όταν τα πράγματα σοβαρεύουν σε μια σχέση, αυτές οι τρεις είναι οι λέξεις που ακούει κάθε άνδρας, "πρέπει να μιλήσουμε", και αμέσως τον κυριεύει ο τρόμος. Δηλαδή, τον υπόλοιπο καιρό τι κάναμε; Όμως δεν είναι απλά αυτό το ζήτημα, ότι τόσον καιρό μιλούσαμε ως ζευγάρι περί ανέμων και υδάτων, αλλά το ότι οι τρεις αυτές οι λέξεις αποτελούν συνήθως το προοίμιο μιας μακρόσυρτης, ατελείωτης κουβέντας, όπου θα πρέπει να πούμε μαζεμένα όλα όσα αποφεύγαμε να πούμε επί μήνες ή χρόνια. Τα προβλήματα είναι καλό να λύνονται εν τη γενέσει τους και όχι όταν γιγαντωθούν στο μυαλό του ενός από το ζευγάρι. Εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο, συνήθως η λύση είναι καταδικασμένη σε αποτυχία, καθώς το ψυχικό χάσμα στο ζευγάρι είναι τεράστιο, όταν ο ένας έχει μεγαλοποιήσει το όποιο - σημαντικό ή ασήμαντο - πρόβλημα, ενώ ο άλλος το αγνοεί παντελώς. 

8. Είσαι ο πρώτος μου.
Αν έκανα μια λίστα με τις πιο εκνευριστικές αντρικές ατάκες, σίγουρα στο νούμερο ένα θα έβαζα την ερώτηση που συνηθίζουν να κάνουν πολλοί άντρες μετά την πρώτη σεξουαλική επαφή που έχουν με μια κοπέλα: "ήμουν καλός" ή "ήμουν ο καλύτερος". Πρόκειται για μια αναμφισβήτητα βλακώδη αντρική ερώτηση, αντίστοιχη με τη γυναικεία "νομίζεις ότι πάχυνα" (βλ. 5). Το πρόβλημα με πολλές γυναίκες είναι ότι απαντούν σ' αυτήν την υπαρξιακή απορία των συντρόφων τους με περιττά ψέματα, τύπου "δεν έχω πάει μ' άλλους άντρας" ή "έχω πάει με έναν μόνο" - όσες είναι πιο προσγειωμένες και ξέρουν ότι δεν μπορούν να προσποιηθούν τις παρθένες. Το δυστύχημα, όμως, είναι ότι κανείς άντρας δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για μια τέτοια πληροφορία. Όλοι θέλουν μεν να φαντασιώνονται την περίπλοκη ιδέα ότι πηδάνε μια παρθένα που έχει τις γνώσεις μιας τσούλας, όμως όταν ακούνε ένα τόσο χονδροειδές ψέμα - και ένας έμπειρος άντρας είναι σε θέση να καταλάβει αν πρόκειται για ψέμα ή αλήθεια - το ξενέρωμα είναι τεράστιο.

9. Ο άνδρας της ζωής μου είμαι εγώ.
Την ατάκα αυτή την είχε πει πρώτη η Αλίκη Βουγιουκλάκη τη δεκαετία του '80 και από τότε έγινε καραμέλα στα στόματα όσων γυναικών θέλουν να δείξουν ότι είναι πολύ ισχυρές και ανεξάρτητες. Δυστυχώς, όμως, είναι άλλο να το ακούς από το στόμα μιας αντικειμενικά πετυχημένης γυναίκας και άλλο από την τελευταία φεμινίστρια που απλά θέλει να αυτοεπιβεβαιωθεί Οι παρενέργειες είναι δύο και είναι σαφείς: οι μισοί άνδρες θα θέλουν απλά να την πηδήξουν και να την κάνουν στη συνέχεια γιατί "πού να μπλέκεις τώρα με ψώνια" και οι άλλοι μισοί δε θέλουν ούτε καν να την πηδήξουν, επειδή "είναι τόσο ψώνιο, που στο κρεβάτι δε θα ξέρει πώς να δοθεί με όλο της το είναι".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου